40 timmar till Helsingfors med barn

”Jag har upptäckt att en fyrtio timmar kryssning till Helsingfors är perfekt för en småbarnsfamilj som är ute efter en liten dos av ledighet och äventyr”.

Silja Symphony, Foto TallinkJournalist och tvåbarnsmamman Stina Möllstam driver den härligt pastellfärgade bloggen Girle – me and my cupcakes. För Rosita reser gästbloggar Stina och tipsar om en mysig och lagom lång minisemester för småbarnsfamiljen. Följ med på en kryssning till grannlandet Finland och vackra Helsingfors.
FOTO: Tallink

”Nu ska ni få följa med vår minisemester, vi åkte i juni 2011. Vi stiger ombord på Silja Symphony en måndagseftermiddag i juni med en bebis på fyra månader och en ivrig tjej på snart fyra år.

På den här resan vill vi ha ett plånboksvänligt boendealternativ som ändå ger utrymme för en barnvagn. Hytterna på Silja Symphony är inte jättestora, om du inte är beredd på att hosta upp många sköna tusenlappar för en svit. Promenade deck Silja SymphonyDet är vi inte, så vi bokar två A-hytter Promenade, vilket innebär att våra fönster vetter ut mot promenadgatan som är fartygets mittpunkt. Superskoj tycker lilltjejen som vill sitta länge och spana på folket som flanerar därnere.

Eftersom vi är utrustade med en bebis som inte sover särskilt bra är alternativet med två hytter nödvändigt för oss, då får i alla fall hälften av familjen sova gott. Om du reser med större barn, utan vagn eller med en liten sulky som går att fälla ihop och stuva undan räcker en fyrbäddshytt gott och väl.
Mor och bebisson på Silja SymphonyStina med bebispojken Ebbot 4 månader.

Barn på båten
Efter att vi har installerat oss är det dags att upptäcka fartyget. På båten finns ett lekrum där barnen kan rita och leka i bollhavet. Det finns finsktalande värdar där, men föräldrarna är med hela tiden. Maja trivs i bollhavet och lille Ebbot tycker det är spännande att titta på alla barn.
Skoj i bollhavet på Silja SymphonyMaja 4 år trivs i bollhavet på Silja Symphony.

För lite större barn finns videospel och Playstation att roa sig med. Under sommaren förvandlas hela konferensavdelningen till ett stort lekområde.

Maten förvånar
Vi äter middag i buffén, jag som egentligen inte är så förtjust i buffémat blir positivt överraskad. Maten är fräsch och god, om än är det kallskurna lite väl kylskåpskallt. För en rimlig summa ingår mat och dryck, barn under sex år äter gratis. Har du kids mellan 6-17 år äter de till reducerat pris. Buffén är ganska stojig, vilket gör att små barn lätt smälter in. Kväll två försöker vi oss på à la carten, som har mycket mysigare miljö. Tyvärr är barnen trötta efter en dag i Helsingfors och mamman alldeles för hungrig så det blir en väldigt kaosartad middag. För er med lite större barn kan jag varmt rekommendera skaldjursrestaurangen Happy Lobster. Skaldjursplatån är god och väldigt prisvärd, men även den är lite för kall.

Dags för en ny stad
Lekpark i HelsingforsVid 10 anländer vi till Helsingfors. Efter frukost på båten gör vi oss redo för en sommardag i den finländska huvudstaden.

Vi hittar en mysig lekplats där vi spenderar några timmar. Därefter blir det lunch, lite glass och tid för lite shopping innan det är dags för att bege sig bort till fartyget igen.

Barnvänlig semester i Helsingfors
Silja Line lägger till centralt i Helsingfors, så det är lätt att börja turista med en gång. På vägen till båten stannar vi på Kapelli, ett riktigt landmärke som varit en naturlig mötesplats i Helsingfors sedan 1847. Här kan du äta, fika eller ta något att dricka i baren. Huset är uppdelat i tre delar, café, bar och restaurang och alla är de inredda i vacker herrgårdsstil. Från uteserveringen har du utsikt över parken och hamnen.

Skål för semestern
Promenade, Foto Tallink
Ombord på båten igen väljer dottern och pappan att ta någon timme i relaxen där det finns en liten vattenrutschbana. Superkul tycker fyraåringen medan lillen passar på att vila lite. Efter den där kaosartade middagen jag nämnde tidigare lyckas vi till slut få båda barnen att somna i varsin vagn. På så sätt kommer de långa korridorerna och den långa promenadgatan som löper längs mitten av fartyget, från showbaren i aktern och puben i fören, väl till pass. Vi är många småbarnsföräldrar som går både en och två sträckor med allt mer sömndruckna barn i vagnen.
FOTO: Tallink

När våra barn knoppat in sätter vi oss i den stillsamma vinbaren där vi smuttar på varsitt glas champagne. Vi skålar och konstaterar att det inte är helt omöjligt att ta en minisemester även med mindre barn”.

Stinas 3 bästa kryssningstips:
Minisemester i Helsingfors1. Välj en dag mitt i veckan, då har båtarna ett lugnare klientel
2. Låt barnen styra, lugna middagar och cityupplevelser som konstmuseum och långa shoppingrundor kanske kan vänta tills de blir lite större?
3. Åk på sommaren, då är Helsingfors vackert och vädret behagligt

Stinas 3 bästa Helsingforstips
1. Gå, gå, gå! Det är en nära stad och det är lätt att uppleva staden till fots
2. Marimekko och Ittala, lite billigare än hemma, mycket bättre utbud. Håll utkik i taxfreen, där kan det ibland finnas bra extrapriser på finsk design
3. Saluhallen som du passerar från båten, finskt charmig och en rolig upplevelse för stora och små

Plus och minus
+ Smidigt sätt att resa, där resan är en upplevelse i sig
+ Barnvänligt med lekställen, anpassad mat och barnpriser
+ En dag i Helsingfors är lagom för en trött småbarnsfamilj
+ Prisvärt

– Vid dåligt väder kan resan bli en mardröm
– Bufférestaurangen är knappast charmig
– Kan kännas instängt och lite sunkigt med heltäckningsmattor
– Långt att gå en hel dag för ett litet barn (vi tog med vagn fast Maja egentligen slutat åka i sin för länge sedan)

2 thoughts on “40 timmar till Helsingfors med barn

  1. Ett litet extratips från samma resa (dvs TallinkSilja Symphony/Serenade) är att de faktiskt har utlåning av sulkys i anslutning till lekrummet för barn som egentligen inte längre åker vagn. Bra tjänst!

    • Hej Alfva,
      vilket toppenbra tips och information! Tack för att du informerar om det så att fler får info. Jag har själv aldrig ”kryssat med barn” men jag blir sugen på att göra det efter att ha läst detta blogginlägg.

      Hälsningar Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *