Alborgen Äventyrshus – Sveriges Fångarna på Fortet

”Stääng inte dörren”, vrålar 9-åringen. Sekunderna är dyrbara och efter en rekonstruktion av det mörka rummet stänger vi dörren. De fyra minuterna börjar ticka. Allt för endorfinstinna går familjen bet vid första försöket. Hånskrattet ekar i väggarna. Nästa gång omges vi av hyllningar, ”hurra, hurra det gjorde ni bra!” och vi gör high five. Alborgen Äventyrshus är bland de roligaste aktiviteter familjen har gjort.

Omgiven av hästhagar och moderna trävillor reser sig den drygt hundraåriga vitputsade stenbyggnaden. Den ses från E4-an när du kör norrut från Gävle mot förorten Valbo, i en glänta av liten tallskog med vidsträckta åkrar framför. Vi är på väg till södra Norrlands motsvarighet till tv-programmet Fångarna på Fortet och familjens 11- och 9,5-åring har höga förväntningar på Alborgen Äventyrshus.

Alborgen Äventyrshus består av 16 äventyr och 47 celler. På flera sätt påminner det om tv-programmet Fångarna på Fortet. Skillnaderna är bland annat att här finns inga levande eller farliga djur, ni löser uppgifterna som ett lag och inte enskilt, ni kan aldrig bli fast i en cell och ni avgör själva i vilken ordning ni vill göra cellerna. Och stäng för guds skull inte dörren förrän ni har någorlunda förstått hur cellens uppgift ska lösas. De fyra minuterna börjar ticka när ni har stängt dörren.
Kul på Alborgen ÄventyrshusHela familjen har skoj på Alborgen Äventyrshus.

Vi kastar oss ut i äventyr nummer 1, Djungelstigen. Cell nummer ett är dunkel och med tv-programmet i minnet börjar vi instinktivt att leta efter en nyckel. Men det är inte så cellerna på Alborgen Äventyrshus ska klaras av. Du får en ledtråd vid varje äventyr, och ibland även i varje cell, och ska utifrån denna klura ut vad i all sin dagar ni förväntas att göra. I Djungelstigens första cell förstår vi att vi behöver tre personer som i tre olika mörka gångar ska hitta varsin knapp och trycka in dessa samtidigt. ”Jaaaa!” skriker pappa/maken vid dörren när den gröna lampan lyser och bekräftar att vi har löst uppgiften, och vi andra tre instämmer i glädjevrålet. Varje lag kräver också minimum tre personer och max fem personer.

TrångtIngången till cell nummer två i samma äventyr är en kvadratisk smal historia en bit upp på vägen, som vi kravlar oss upp i. Här ska vi dra oss över ett brunt rör som vore en lätt match om det inte vore för att röret snurrar som en hal fisk. Det dröjer inte länge innan äldsta dotter brakar ner i den mjuka mattan och ett elakt hånskratt ekar i hela rummet. Nej det är inte övriga familjen som är så ofina, men effekterna i cellerna. Å andra sidan får vi härliga glada tillrop när vi lyckas lösa uppgiften i en cell.

Är uppgiften er övermäktig – vilket  denna cell är för oss, trots att vi ger oss på den fler gånger – kan du ”köpa dig fri” och gå till nästa cell. Men tänk på att du bara har fem möjliga friköp.
Alborgen ÄventyrshusAlborgen Äventyrshus – lika roligt för vuxna som för barn.

Alborgen ÄventyrshusI äventyr ”Livet på landet” bräker pappa verklighetstroget som en get, mamma morrar som ett lejon och döttrarna råmar som en ko respektive kacklar som en höna. Och så blir vi irriterade på varandra för att inte alla gör det samtidigt, eller tillräckligt högt, för att vi godkända. Efter att ha samlat oss – och framförallt de ivriga och fnittriga döttrarna – så klarar vi det tillslut och får gå vidare. I nästa cell inser vi tillslut att vi måste vara smarta och låta pappa/maken skjuta ägget i hönan då han är den mest pricksäkra. Vi vill inte riskera för många friköp!

Tillkortakommande uppvägs av perfekt service
I en del äventyr är uppgiften för dåligt presenterad. Eller så kräver det en extremt noggrann eftertanke och tur för att förstå uppgiften. Vår oförmåga att lösa vissa uppgifter kan troligtvis också skyllas på stress och slarv, men Alborgen Äventyrshus bör förslagsvis se över instruktionerna för till exempel cellen med pyramiden och boll och vidare hieroglyferna. Den enstaka kritiken uppvägs av att personalen är fantastisk. Barnen bemöts med hejarrop och busiga leenden, ”ni förstår säkert det här bättre än mamma och pappa. Det brukar vara så”, och barnen älskar dem såklart.

Gymnastik på Alborgen ÄventyrshusMen de allra flesta äventyren är lätta att förstå. Bakom dörren ”Cirkus Linjen” får gymnastikdottern krypa genom ett trångt nät av rep för att ta oss vidare till nästa cell. Här gäller balans och styrka när tre av oss ska dra den fjärde i en vinglig trapets över till starka Adolf och därifrån lyfta upp den starke mannens pinne i exakt rätt nivå. Den lättare gymnastikdottern når med nöd och näppe få upp pinnen i nivå och vi hissar tillbaka henne. Det ska erkännas att vi vid första försöket trodde att uppgiften var klar då (trots att inte den gröna lappen var tänd som bekräftelse). Därför klampade dottern glad i hågen tillbaka över den minerade marken som inte får beträdas varken dit eller tillbaka. Där fick du ett tips!

I äventyr ”Så ska det låta” briljerar mamma och pappa och känner igen musiksnuttar med bland annat Ted Gärdestad, Cajsa Stina Åkerström med flera och träffar rätt på bilder av Mozart och andra. Snöpligt missar vi att lösa den tredje cellen där en bit av ”Blinka lilla stjärna” ska spelas tonrätt på tangenter uppsatta på väggarna.
Musik på Alborgen ÄventyrshusVi klarade nästan hela musikutmaningen. Men nära skjuter ingen hare.

Vi gör det igen
Efter tre timmar skanderar döttrarna: ”Det här måste vi göra igen!!”. Och vi föräldrar konstaterar, lite mörbultade, att det är en fantastiskt rolig aktivitet att göra med sina barn. Som dessutom är en nyttig övning för hela familjen i samarbetsförmåga och stresstålighet. Faktiskt något många borde prova på för ett snabbt och konkret bevis på vad respektive familjemedlem – och inte minst familjen som helhet – har för styrkor och svagheter avseende just detta. De tre timmarna går rasande fort. Efter två timmar är vi torra i struparna och läskar oss i caféet. Personalen kontrollerar våra poäng och peppar oss att det är bra, varför vi beslutar oss för en kort paus – vi är ju trots allt tävlingsmänniskor.

Har ni vägarna förbi Gävle, missa inte att besöka Alborgen Äventyrshus i Valbo! Det ska i alla fall vi göra, och ta revansch på det lite kusliga, gamla spökhuset. Kanske ska då äventyret ”Mission Impossible” bli möjligt och ”Master Mind” med flera som vi också kammade noll på.
Alborgen ÄventyrshusRosita reser testar Alborgen Äventyrshus.

PRAKTISK INFO:
Pris:
Barn från 7 år 160 kr/vuxen 190 kr (helg). Billigare vardagar. Prislista.
Ålder: förslagsvis från 6-7 års ålder, dock alltid tillsammans med målsman. Från 11 år möjligt utan vuxens sällskap.
Vanliga frågor

2 thoughts on “Alborgen Äventyrshus – Sveriges Fångarna på Fortet

    • Så roligt, ja jag kan verkligen rekommendera den aktiviteten för barn från ”den åldern” och uppåt. Vi vuxna hade ju lika kul 🙂
      Och tack snälla för din röst!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *