Älgparken, Vildmarksgalleriet och Wij Trädgårdar Ockelbo

Ockelbo ståtar inte bara med en prins, här kan du stifta närkontakt med skogens konung. Ta med barnen på naturnära äventyr och träffa Victoria och lillprinsen. Det finns mer att uppleva i prins Daniels hembyggd.

I Ockelbo älgpark möter du älgar på nära avstånd i dess rätta elemement och det är omöjligt att inte bli berörd av den genuina kärlek och det varma engagemang som upphovsmännen till älgparken hyser till skogens konung. I Mo, strax utanför Ockelbo, är parken vackert belägen omgiven av skog, åkervidder med böljande högt gräs och bäckraviner. Älghägnet är 14 hektar stort och rymmer för närvarande, augusti 2012, 11 älgar, varav vi såg fyra stycken.

En lisa för kropp och själ
Det går inte att jäkta i skog och mark och det är en speciell känsla att strosa med barnen längs den kilometerlånga skogsvägen (som ska bli totalt 2,5 km) omgiven av höga tallar. Vi klättrar upp i ett ”älgpass” och spanar nyfiket ut över vidderna. Inga älgar som behagade visa sig där, men det skulle självaste lillprinsen och Victoria göra senare.

Spaning efter skogens konung.

Lillprinsen älskar banan
Vi lockar med gröna kvistar utanför hägnet men älgarna ids inte komma fram. Lars, som arbetar på älgparken, vet dock vad lillprinsen och Victoria älskar och med bananer som lockbete kommer de! Lars berättar om när stackars älgen Daniel blev sjuk och de tvingades avliva honom. Älgkon Victoria fick en ny prins vid sin sida – Lillprinsen, en ståtlig älg namnet till trots. Vi får berättats om tvillingkalvarna som föddes så svaga och där en lämnades bort eftersom mamman bedömdes bara klara en kalv. När djur- och naturhistorier berättas på det sätt som Lars gör lyssnar både barn och vuxna intresserat.

Ståtliga Lillprinsen.

Övernatta granne med älgarna
I älgparken finns en liten kiosk och souvenirbutik där dricka och glass kan köpas samt varmkorv och hamburgar som du själv tillagar på grillarna som finns i parken. Till älgparken hör fyra stugor som kan hyras.

FAKTA
Entré
Barn 0-5 år gratis Barn 6-15 år 50 kronor från 16 år 70 kr

Vildmarksgalleriet – kom lite närmare
I anslutning till älgparken finns Vildmarksgalleriet. Här kommer du riktigt nära vilda djur, dock i uppstoppat format. Vid djuren finns information som kan bidra till barnens intresse. Bara en gång blir närkontakten otäck … I en liten del av utställningen presenteras foster av djur och trafikdödade små djurungar, vissa balsamerade i glasburkar med vätska i. Men vi kikade lite nyfiket ändå. Du får bläddra förbi i bildspelet längst ner om du inte vill se.

Det är gratis inträde till Vildmarksgalleriet som även säljer en hel del souvenirer.

Wij Trädgårdar
När ni är i Ockelbo-krokarna stannar ni lämpligen också vid sköna Wij Trädgårdar. Här finns lunchservering i den stora byggnaden och ett café med vacker utsikt över ängar, blommor och höhässjor. Vill du besöka trädgårdarna tillkommer en kostnad på 95 kronor/person (2012). Det inkluderar ett årskort om ni återvänder eller varför inte överlämna till en vän som planerar ett Ockelbobesök.

Välkänd och omtalad är trädgården men inte särskilt stor tycker jag, även om omgivningarna är vackra och avkopplande. I utkanten av trädgårdarna finns traktens eget bryggeri Jädraöl. Till lunchen på Wij Trädgårdar smakade Trädgårdspilsnern gott, men King Kong som serverades i bryggeriet, nej tack.

Gemyt i prins Daniels barndomsby
Det finns några trevliga badplatser i Ockelbo också, bland annat ett litet strandbad vid Wij Trädgårdar. Beroende på årstid arrangeras gemytliga auktioner, loppis, julmarknad och den välkända Ockelbomarknaden, ”alltid helgen efter midsommar” i prins Daniels barndomsby.

”… För på en plats där en människa har en del av sina rötter, där finns också en självklar möjlighet att få vara precis den man är. Där kan man hämta ny energi. Dit kan du resa för att komma hem”. Se hela efterord i bildgalleri nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *