Arles – Provence motsvarighet till Spanien

Franska Arles känns i hela kroppen. Feststämningen inför gatloppet med vilda tjurar, det sjudande folklivet och vackra och skiftande gågator. Troligtvis klappar mitt hjärta lite extra, för Arles likheter med Spanien.

Arles, ProvenceDe platta grå stenplattorna bryter av mot de gräddvita maffiga husväggarna med sirliga ornament på varsin sida av det breda promenadstråken. I skyltfönstren till små butiker hänger färgglada klänningar, propra dräkter och doftande Marseilletvålar på långa rader.

Enkel njutning i Arles
Uppför och nerför, längs krokiga och av åren skamfilade, men rena och trygga gränder. Tunga mörka trädörrar och tvätt som hänger på tork utanför fönster med gula och gröna fönsterluckor. I Vincent van Goghs Arles är det en upplevelse och skönhetsupplevelse bara att strosa runt i byn.


Gator i ArlesStrosa i charmiga Arles.

Vincent van Goghs Arles

Vincent van Goghs ArlesDet tidigare sjukhuset med den beigebruna stenfasaden och gula pelare, som har smutsats svart av fågellort, hyste under 15 månader den världsberömda målaren Vincent van Gogh (1853-1890). På innergården växer lila, rosa och röda blommor och träden knoppar i rosa. ”Hans mest kreativa period var just här”, berättar den kvinnliga guiden som är i äldre medelålder och bär en vidbrättad slokhatt. 250 målningar, av van Goghs totalt 800 målningar gjordes här i staden vars ljus färgar miljöerna i ett mystiskt skimmer. Byns cirka 45 000 invånarna är mycket stolta över målaren, som skulle till Marseille men av någon anledning steg av tåget i Arles – och blev kvar. I april 2014 öppnar ett 2 000 kvadratmeter stort Vincent van Gogh museum i Arles.

Vid Place de Forum tar du förslagsvis en paus på La Café de Naut – Vincent van Gogh, under den gula markisen, och upplever folklivet på torget.
Le Cafe la Nuit, ArlesUpplev folklivet vid Place de Forum.

Gå i Julius Cesars fotspår
Strax bortanför torget stiger jag ner i underjorden. Korridorerna i sandgul sten i ”Roman Forum” byggdes före Kristus, av Julius Cesar. Vi går genom portaler, sex meter under marken av Place de Forum och på det som tidigare var marknivå. Längst inne i de underjordiska gångarna rinner fukt längs väggarna och bildar pölar i skrymslena.
The Cryptoporticos of ArlesUpplev underjorden i Roman Forum.

Spanskt i ArlesSpanskt i franska Provence
Åter ute på kullerstensgatan bländar det mjuka ljuset. Från taket på en vit liten skåpbil brölar spanska flamencotoner från en högtalare. Bilens sidor är tapetserad med affischer av modiga matadorer och frustande tjurar.

Folkströmmen leder i samma riktning. Klapper av hovar och hästarnas piskande svansar, trummor och trumpeter och högtalare med skrålande toner. Vid de små butiker längs vägen säljs tavlor med motiv av rusande tjurar. Den 136 meter långa och 107 meter vida cirkelformade, tidigare amfiteatern har hyst kamper mellan liv och död, mellan man och rovdjur. Och till skillnad mot storebror Colosseum i Rom sjuder den mäktiga arenan från slutet av 900-talet, fortsatt av liv. Tjurfäktning är ett populärt helgnöje i Arles.
Tjurfäktningsarena ArlesAllas vägar bär till tjurfäktningen.

På restaurang Le Bar à Thym i Arles serveras jag tjur på tallriken. Mina franska vänner höjer ett varningens finger – jag kan tänkas uppleva anrättningen som ”stark med kraftig köttsmak”. För en svensk smakar tjur som en hederlig och god köttgryta.

Och det är musik och fest var du än vänder dig i livfulla Arles (videsosnutt).

Au revoir livfulla Arles
Spanien i ArlesInnan jag måste lämna Arles hinner jag se de vackra vita springare som föranleder tjurruset längs  huvudgatan (videosnutt via länken). Höga gallerstaket ska skydda publiken för de vilda tjurarna som passerar. På förmiddagen var här en tre kilometer lång marknadsgata. Au revoir Arles. Dina vackra gator vill jag åter en gång vandra.

Läs mer från min resa i Provence. Om vackra och shabby chic, kontrasternas Marseille (cirka 70 minuter med bil/buss från Arles) och hotelltips i Marseille.
Arles, Provence
Au revoir Arles. På återseende.

Tack till Fransk Turism & Utveckling i Stockholm och Marseille Turistbyrå.

6 thoughts on “Arles – Provence motsvarighet till Spanien

 1. Underbart skrivet!! Hur många språk kan du nu? Hur hinner du med allt du har ju 3 barn och hus make. Älskar att läsa dina reoortage, man flyttar verkligen dit i det man läser om och många ställen har jag varit på.

  • Tack snälla Majsan, så glad jag blir för dina ord! Jag har mycket mindre tid över för webbplatsen nu tyvärr eftersom jag försöker få klar en bok (och för närvarande också – försöker – sälja hus, pust). Så jag får be alla läsare om förståelse för få uppdateringar 🙂 Och hoppas att ni älskar dem (!) när de väl kommer 🙂
   Tack igen – blir jätteglad!

 2. Rosita fantastiskt bra skrivet. Rycks verkligen med och kan känna pulsen från både konst och tjurfäktning. Måste vara fantastiskt att få uppleva det du gör på dina resor. Ger verkligen smak för att få vara där . <3

  • Ååå tack! Det är så roligt att få lite feedback. Arles blev en verklig favorit hos mig under de fyra dagarna i Provence. Så fort jag steg in i byn, kände jag ”DET HÄR gillar jag”. Glad att jag verkar ha kunnat förmedla det – och om Arles – till er. Hit kan jag absolut tänka mig att återvända för att suga på den där fantastiska stämningen ännu lite längre.

  • Hej Marie,
   så roligt att höra – tack! Och tack snälla för din hälsning. Jag kikar in på din blogg, och ni har verkligen rest mycket! Det blir ett lite annat resemönster när reser med flera barn. Jag var gravid med andra barnet redan när det första var nio månader, så jag minns knappt hur det var att bara resa med ”bara” ett barn 😉 Jag ska kika in fler gånger hos dig!
   Hälsningar Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *