Att resa med barn – hur svårt kan det va?

Innan jag fick mitt tredje barn trodde jag att alla barn är ganska lika*. Att våra två äldsta barn alltid har varit smidigt resesällskap uppfattade jag var föräldrarnas förtjänst till stor del. Jag har delvis fått omvärdera den tron. Jag har också, mer än tidigare fått bekräftat att talesättet ”allt har sin tid” och ”övning ger färdighet” stämmer.

Att resa eller inte resa utomlands med små barn, vilken minimiålder bör barnet ha samt vilka delar av världen är lämpligt att resa till med barn? Dessa frågor ställer sig nyblivna föräldrar, och för all del även mer erfarna föräldrar. Mitt tidigare inlägg, artikeln om 4-åriga globetrottern Oliver har förhoppningsvis givit inspiration att våga resa utomlands med små barn. Samtidigt har eventuellt föräldrar som upplever en måltid på restaurang med litet barn omständlig frågat sig, ”hur är det möjligt?” efter att ha läst artikeln.

Kvintett var inte lika lätt
Personligen fick jag mig en knäpp på näsan efter mer än 20 (charter)utlandsresor med barn när familjen utökades till en kvintett. Minstingen (i skrivande stund, maj 2012, 1 år och 8 månader) har helt enkelt inte varit lika ”lätt” som storasyskonen har varit.

Det har inte hindrat oss från att fortsätta resa men vi har fått tänka om från invanda mönster från tiden som väloljad resekvartett.

Smått matta av sömnbrist och vinterns mörker tog vi det första trevande steget att resa som kvintett redan efter tre månader. Det kändes tryggt att återvända till Thailand. Vi insåg rimligt snabbt att det var nödvändigt att acceptera och resa på lillebrors villkor. Det har varit svårare att ställa om i huvudet än i praktiken.

Vad är hönan respektive ägget?
Jag har frågat mig, vad är hönan och vad är ägget i mina upplevelser i det nya resandet? Är minstingen verkligen ”svårare” än sina storasyskon, eller har vi föräldrar blivit ”mer bekväma” efter ett antal år med relativt självgående barn (yngsta dottern var sex år fyllda när lillebror föddes)? Minnet sviker oss, nog var det gryningspromenader med barnvagn också för ett antal år sedan? Slutligen erkänner jag villigt att vi inte har haft samma rutiner med ”sladdisen” som med de äldre pseudotvillingarna (=födda med mindre än 1,5 års mellanrum).

Alla barn är olika
Min konklusion av frågeställningen är att minstingen är olik sina storasyskon och har, för den här textens fokus, varit ”svårare” att resa med. I sin roll som ”sladdis” bland fyra omhuldande familjemedlemmar har han haft en annan uppväxtmiljö och rutiner än syskonen. Alla faktorer påverkar. Trots ett, vad båda föräldrar upplever, lite omständligare resande som kvintett har vi luftat våra vingar. Vi har rest fokuserat på bebisvillkor och har haft nio fantastiska veckor utomlands, också delvis jobbiga, fördelat på en tio månaders period.  Tanken har slagit oss, har vi rest för mycket med barnen? (svaret läser du via länken).

Resor med kvantitets- och kvalitetstid har svetsat samman kvintetten till ett rimligt smidigt reseteam.

Övning ger färdighet
Att uttrycken allt har sin tid och övning ger färdighet stämmer – för oss – har inneburit ett lugn att landa i. Varje resa har lärt och fört oss närmare varandra. Samtidigt har varje resa inneburit nya utmaningar med en annan ålder och utveckling att hantera. Det skadar inte att öva resandet på hemmaplan med allt vad det innebär av måltid på restaurang och övernatta i obekant miljö. Restaurangvana är en underskattad övning att göra med små barn.

Landat hemma i Sverige
Efter vår gemensamma föräldraledighet år 2011 med resor till Thailand, Gran Canaria, Rhodos, Tilos och Aruba landade vi i Sverige i november utan fler bokade familjeresor. Efter att ha varit på hemmaplan i nästan sju månader var det dags för nästa resa, då till Cypern.

Familjens resehistorik 2003-2010 som tvåbarnsfamilj
Den 7 juni 2003 checkar vi in på kryssningsbåt med 10 veckor gammal dotter för en vecka på det blå Medelhavet.

En nybliven mor poserar med sin lilla prinsessa i vagn utanför hamnen i idylliska Villefranche, Frankrike.

Innan tre blir fyra hinner vi, utöver Medelhavskryssningen, med två gånger Mallorca, Warszawa, Fuerteventura, Lanzarote och Thailand. Dottern knappt 1½ år är redan en globetrotter!
Sista utlandsresan innan tre blir fyra

Nu är vi 4!
Som nybliven tvåbarnsfamilj dröjer det till första utlandsresan av olika orsaker. Lillasyster får vänta till 9-månader fyllda, år 2005, när premiärresan går till barnvänliga Albena i Bulgarien.
Storasyster 27 månader, lillasyster 9 månader

Premiärresan gick toppen! Vi följer strax upp med en resa till Mallorca innan det samma år bär av till Thailand.

Som ler och långhalm, knappt 3 år resp. 15 månader på stranden i Kata, Thailand.

Borta bra men hem .. Sunwing bäst
Fjärde året som barnfamilj (2006) och lika många gånger på Sunwing Resort & Spa Alcudia. Samma år, 2006, reser vi också till Thailand.

After Beach på Sunwing Resort & Spa Alcudia, Mallorca

Liten blir stor
Vi upplever att barnens resvana blir allt mer tydlig. De blir mer ”rörliga” och uppskattar små familjeutflykter. 2007 års sommarresa går till Turkiet.

På privat båtutflykt på Manavgatfloden ordnar tjejerna själva, drygt fyra år resp. knappt tre år, för en vilopaus och bläddrar i böcker.

Vinterns resa (2008) går till Khao Lak, Thailand och på sommaren finner vi en ny favorit i sköna Rhodos som har så mycket att uppleva. Vi återvänder också till Turkiet samma sommar.
Ljuvliga ljumma kvällar med barfotaliv ända till middagen på stranden, i Thailand.

År 2009 börjar med en Drömresa till The Sunshine State, Florida med boende i Lauderdale by the Sea och i Orlando. Sommarens resa är också en kombinationsresa med favoriten Rhodos och ett nyupptäckt smultronställe, Livadia på den lilla ön Tilos. Yngsta dotterns 5-årsdag firas i Egypten.  

Ett barn blir till 2010
2010 blir vi en kvintett, men först senare på året. Innan det gör vi med en underbar resa till smäktande Aruba i Karibien.

Med bebis i magen samma år besöker vi Gran Canaria, Rhodos och Tilos.

Knappt två månader efter den här resan kommer lillebror

Variera din charterupplevelse
Vi har rest på charterresor vilket för oss har varit en förutsättning att orka resa så mycket. Direktflyg och familjeanpassade hotell har erbjudit bekvämlighet, avkoppling och upplevelser för både barn och vuxna. Vi har alltid hyrt bil delar av resan och/eller följt med på arrangerade utflykter för upplevelser utanför hotellområdet. Det är också min bestämda uppmaning – packa med hem minnen från resan som består längre än solbrännan!

*Ingress: Naturligtvis trodde jag inte på fullt allvar alla barn är lika. Men jag trodde i större utsträckning än vad jag tror idag att att det går att påverka hur smidigt det är att resa med barn. Men, övning och tid ger färdighet.

2 thoughts on “Att resa med barn – hur svårt kan det va?

  1. Pingback: Gästbloggare Rosita Lincoln hos kvinnamedsmak.se | Blogg Kvinna med smak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *