Birka Vikingastad – magiskt vackert i Stockholm skärgård

Vi stiger iland på den gudabenådade vackra ön Björkö i Stockholms skärgård. En plats där du får nypa dig i armen för naturprakten. Här ligger Birka Vikingastad anno 750-talet. Så kasta loss på Mälaren och upplev en tidsresa och spännande historielektion i natursköna Birka Vikingastad.
Barna i Bullerbyn vackert på Birka
Natur på Björkö, Birka Vikingastad i Stockholms skärgård.

Trampa i gamla fotspår
Birka Vikingastad sägs vara Sveriges första stad. Med ett strategiskt läge i Mälaren, just där farlederna möts, passade ön Björkö perfekt som ändamålet av en handelsplats. Här grundades Birka på 750-talet. Det är en speciell känsla att trampa på stigar där svenska vikingar har mött hantverkare och köpmän från hela Europa. För mellanstadiebarn som har läst om vikingarna i skolan, men också för yngre barn som bara har nosat på information om de modiga och slagkraftiga vikingarna är Birka en spännande och lekfull historielektion.
På böljan blå till Birka Vikingastad
Förskolebarn på spännande utflykt till Birka Vikingastad.

Ut i Stockholms skärgård
Vi stiger ombord Strömmabåten som avgår vid Stadshusbron. Båtresan till Björkö och Birka Vikingastad tar 1,5 timme och redan ombord finns en guide med som berättare lite under resan. Ombord finns ett café med smörgåsar, dryck och fika som även serverar varm mat på återresan.
Båt med Strömma till Birka Vikingastad
Båt Birka
Mönstra på Strömma till Birka Vikingastad.

Det är ”ooh” och ”aaah” …
Björkö/Birka Vikingastad är en stor ö, mycket större än jag trodde. Med en 4- och en 5-åring i sällskapet väljer vi att avstå den guidade vandringen som ingår i biljettpriset, eftersom vi är på ön bara 2½ timme. Dessutom har vi en smarrig picknick med oss, som vi tar med upp på ett grönklätt berg. Där uppe belönas vi med den fantastiska utsikten år fyra håll. Det är nypa-sig-i-armen-vackert och ”oooh” och ”aaah” uttrycks hos mammorna. Här smakar vår medhavda picknick förträffligt.
Picknick på Birka Vikingastad
Picknick på sköna Birka Vikingastad.
Guidning på Birka
Följ med på en guidad visning av Birka Vikingastad.

Gammal historia och naturlig lek
Vi hinner att få med oss lite historia också under besöket. Här finns en rekonstruerad vikingaby och på högsommaren sjuder det av liv med guidningar, aktiviteter och olika demonstrationer. En man som jobbar på ön, men är ledig denna dag, berättar att i högsäsong så bor de här och demonstrerar det leverne och arbete som var på Birka under Vikingatiden. Se Birkas Aktivitetskalender här. Då får ni dessutom längre tid på ön än vad vi fick, innan båten åker tillbaka till civilisationen i city.
Historia på Birka Vikingastad
Barn på Birka
Historia på Birka Vikingastad.
Barnsligt roligt på Birka
Naturlig lek på Birka Vikingastad.
Med Strömma till Birka
Res med Strömma till Birka Vikingastad.

Birka – som en sommardröm
En vackert-väder-dag så har jag svårt att tänka mig en mer vacker och rofylld plats än Birka Vikingastad, på Björkö ute i Mälaren. Eller som Alma 5 år säger, när vi strosar fram på grusvägen: ”Det är som att gå genom en sommarport”. Och jag instämmer Alma, Birka är magiskt vackert. Så packa med en picknickkorg och badkläder, för här finns minsann en liten badplats också. Det finns restaurang och café på ön, så du behöver inte nödvändigtvis släpa med dig lunchkorgen. Birka Vikingastad får tala för sig själv nu medn några fler bilder.
Sverige på Birka
Hus på Birka
Natur på Birka Vikingastad
Idylliska Birka
Ja korna strosar fritt på Birka, så var noga med att stänga grindarna efter dig.
Barn i natur på Birka
Badstrand Birka Vikingastad
Packa med badkläderna om ni vågar ett dopp.
Natur och vatten på Birka
Båttur till Björkö, Birka
Tack för en fantastisk dag, vi kommer tillbaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *