Charmiga, coola, trivsamma Södermalm

På Södermalm i Stockholm samsas innerstadens asfalt med gröna parker. Södermalm vågar sticka ut från mängden. Här finns unika butiker och caféer och också de troligtvis bästa utsiktspunkterna i stan. Följ med på Södermalm-sightseeing till fots.

Södermalm är den största ön i Stockholm stad. För den oinvigde Stockholmsbesökaren är ”Slussen” en bra hållpunkt för att lokalisera mer precist var i Stockholm Södermalm ligger (med omnejd). Jag börjar min sightseeing vid Mariatorget (röd linje, en t-banestation söderut från Slussen).

Sveriges bästa café finns på Södermalm
Strax ovanför Mariatorget ligger ett café värt en omväg. Restaurang-, bar- och caféguiden White Guide har utnämnt Johan & Nyström till Sveriges bästa café 2014.
Johan och NyströmVälkommen till Johan & Nyström, strax ovanför Mariatorget.

Det smakrika och mjuka Espressokaffet är toppat med en perfekt skummad mjölk, en njutning för gommen. Ackompanjerad av frasiga små kakor som påminner om mormors kakfat med spröda Drömmar och rektangulära chokladkakor med pärlsocker.
Kaffe på Johan och NyströmKaffe och kaka på Johan & Nyström.

Shopping utanför mainstream-kedjorna
Vid Mariatorget, någon ynka minut från Johan & Nyström, slinker jag in på ”Pure and simple”. Här finns snygga klädmärken utanför mainstream-kedjorna.
Butik Pure and simpleVälkommen till den härliga butiken Pure and simple.

Jag shoppar ett par supersnygga Hunkdory-byxor som sitter som en smäck.

Rosé på klassiska och trendiga Rival
Fortsätter på klassiska och trendiga Hotel Rival med ett glas kylt rosé på utomhusterrassen med utsikt över gröna Mariatorget (se bild ovan).
Hotel RivalLobbyn Hotel Rival. Tag trapporna upp till bar och terrass med utsikt Mariatorget.

Charmigaste bokhandeln och café i ett
Mitt över torget ligger Bokslukaren, kanske stans charmigaste bokhandeln med litteratur för barn. Bland böckerna finns plats för en paus med hembakade sötsaker som Willy Wonkas chokladkaka och Harry Potters scones.
Bokslukaren och cafèTa med barnen till Bokslukaren.

18 smaker glass
Men vi väljer denna gång glassmakeriet 18 smaker som ligger mitt över gatan på Timmermansgatan. Somriga smaker i kombinationen lakrits + lingon samt kanel och hallon ger lyckokickar i munnen.

Stockholm från ovan
Promenerar vidare Timmermansgatan stigande uppåt, passerar kullerstensgator kantade av röda trähus och når en av Stockholms mest kända utsiktsplatser- Monteliusvägen  Det finns några bänkar längs vägen och annars kan ni ta en paus med medhavd fika på stenhällarna.
Monteliusvägen

Byggarbetsplatsen Slussen
Jag promenerar vidare längs branta backar och gator där höga gamla stenhus, och en och annan kullerstensgata, vittnar om hur Stockholm faktiskt såg ut för över hundra år sedan. Från hotell Hilton Slussen märks turistströmmarna av mer igen. Och vid Slussen har det varit stökigt med byggerier länge. Men ännu längre har Strömmingsvagnen funnits där på torget, en klassiker värd att prova.
SlussenSlussen, strömming och en del stökigt.

Exklusiva Eriks
Om du inte har tänkt dig en bit mat på den exklusiva grannen Eriks Gondolen. Här behöver du bordsbokning om du inte bara har tänkt dig ett gott glas på takterrassen på runt 33 meters höjd. Och om du inte har fönsterbord på Eriks Gondolen får du de bästa vybilderna annanstans .. >>
Slussen och StockholmUtsikt från Eriks Gondolen.

Magisk utsikt från Södra teaterns sjuan
Tar du istället bryggan över mot Mosebacke och Södra teatern har du från bar ”Sjuan” en magisk utsikt över Stockholms takåsar och över en stor del av inner-Stockholm.
Stockholms takåsar från Sjuan Södra teaternStockholms vackra takåsar.

Crazy good restaurang
Magen kurrar, det har blivit kväll och promenaden går mot Nytorget. För här finns en restaurang som lockar med ”Crazy good Bengali streetfood”.  Shanti Gossip  är lite trång och mörk, men erbjuder också servering utomhus. Och Shanti Gossip är egentligen inte en indisk restaurang som vi fått höra. För i Bangladesh äter man sällan chicken tikka. Och de spenat- och ostbollar jag väljer till förrätt kommer jag att välja om och om igen när jag återkommer. Lammet till huvudrätten är väl för torrt för att ge smaksensation. Men väninnans lax smakar mycket bra.

Turist i min egen stad ger mersmak
Efter en synnerligen trevlig och godmiddag är min ork tämligen slut. I sju timmar har jag utforskat Södermalm och konstatarer att stadsdelen är synnerligen charmig, genuin och trivsam samtidigt som cool och bitvis också trendig. Jag promenerar till ett livligt Medborgarplatsen för att ta tunnelbanan hem till min förort. Att vara turist i min egen stad har gett mersmak. Vem känner sig manad att vilja visa mig det bästa som Djurgården och Östermalm,  Vastastan eller Kungsholmen har att erbjuda?
😉

6 thoughts on “Charmiga, coola, trivsamma Södermalm

  • Hej Oskar,
   tack! Jag kommer gärna tillbaka. Ni har ett jättetrevligt café och tack också för tips vi fick om kaffe.

   På återseende,
   //Rosita

 1. En mycket bra beskrivning av ”Söder” tycker jag. Det är ett mycket promenad-vänligt område där man kan slinka in i små sköna butiker av diverse slag. Tycker att man ska besöka Urban Deli på Nytorget – det är en höjdare.

  Sedan så blir ju också priserna för bostäder därefter, om man vill bo i denna speciella miljö. En renoverad 3:a kostade 9 miljoner, när jag gick förbi en mäklares skyltfönster.

  • Hej Mattias och tack!
   Jag instämmer, Söder är verkligen promenadvänligt! Och det är ett himla trevligt sätt att turista på tycker jag – att promenera. Urban Deli är jättetrevligt, jag har varit där tidigare! Också mer ”allmänt känt” och jag bad min väninna att överraska mig med något som jag kanske inte hade besökt istället. Förvisso, Rival har jag besökt massor av gånger. Men det var ett så bra ”paus stop” längs vår sightseeing 🙂

   Härlig sommar Mattias!
   hälsningar Rosita

  • Visst är det! Jag uppskattar särskilt att det är så lätt att upptäcka mycket lättillgängligt till fots 🙂

   Hälsningar Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *