Älskade hatade (?) charter

”Jag har aldrig rest charter” säger en vän, med en viss stolthet i rösten. För hur det är att resa på charterresa det vet ju alla. Man har ju sett Sällskapsresan. 

Vad är charter?
Fördomar är till för att testas, utmanas och utvärderas. Annars så kan man ju inte bergsäkert uttala sig att ”nä, detta är inte min grej”. Men så finns förvisso uttrycket ”ingen rök utan eld” … För vissa, så kallade, fördomar kan ju faktiskt vara sanningar – beroende på person. Kanske hos dig, men inte hos en annan. Och sällan är något svart eller vitt. Charter till exempel, har blivit ett så mycket bredare spektrum än  Sällskapsresan-tiden.
”Hur väljer jag rätt charter för mina personliga önskemål och behov?” Jag har 18 års yrkeserfarenhet från charterbranschen och har en del tips!

Snygg design och rofylldhet = också charter. 


Lokala, folktomma tavernor = också charter.


Restaurang med enbart lokalbor och oss = också på charter.

Allt passar inte alla och passar inte alltid
Jag tror så här. Specifika resor passar bra eller mindre bra för olika personer. De passar också olika bra beroende på i vilken ”fas i livet” du är. Just detta blir extra påtagligt om det tillkommer barn i resesällskapet. Du behöver såklart inte byta eventuellt Globetrotterliv mot charterliv. Men oavsett hur Du reser så behöver resandet förändras med barn i resesällskapet. Att resa med barn är heller aldrig konstant. Behov och önskemål förändras beroende på barnets ålder och om familjen utökas med ytterligare barn.

Att resa som kvintett känns så himla rätt, även om inte alltid lätt.

Får du utslag av tanken på en charterresa?
Om du inte har gjort en charterresa på grund av skepsism, så ska du troligtvis inte kasta dig in i just den typ av charterresa som du är … skeptisk inför. En charterresa kan vara mycket mer än stora skandinaviska hotellresort med lurviga maskotar och Bamseklubbar. Men även på stora charterresort á la Sunwing Resort (Ving) och Blue Village (TUI) kan du ofta hitta ett boende och få en semester som passar just dig. Det försöker jag guida här på bloggen, som till exempel denna hotellrecension. Att resa charter innebär inte med automatik att du bör släppa all egen tankeverksamhet eller planering. Då är risk att du blir besviken, för att du faktiskt inte har kollat ordentligt vad det är du bokar. Varför inte ta hjälp av researrangörernas kunniga reserådgivare! Och kanske också rositareser.se hotellrecensioner!

På charterresa kan du komma till små öar med knappt 500 invånare som på Tilos och bo på charmiga Ilidi Rock Beach (Rosita reser hotellrecension). De ledande charterarrangörerna utvecklas och erbjuder mycket mer än ”bara” charterresor. Ving till exempel erbjuder trygga paketresor för både kryssningar och till många spännande resmål som Brasilien med flera. TUI erbjuder också kryssningar genom WonderCruises och ett begränsat antal paketresor utanför charterlinjerna. Och nog kan vi enas att de kan sin sak, med nästan 60 års erfarenhet av resebranschen.

 Ilidi Rock Beach, Tilos
Sitta och njuta av lugnet på Tilos.
Kryssa med Royal Caribbean Anthem of the Seas
Kryssa tryggt med en paketresa med Royal Caribbean.

Chartern var startskottet att uppleva världen
Det är tack vare chartern som många fler svenskar kunde resa ut i världen. Det var riktigt exotiskt och i början hade långt ifrån vem som helst råd att resa. Så småningom sjönk priserna och chartern blev tillgänglig för fler. Den första charterresan gick till Mallorca och var 16 dagar. Hade man åkt buss hela vägen skulle programmet istället ta 34 dagar beskriver ICA Kuriren i sin sammanfattning charterns historia. Charterns jättar är TUI och Ving. Resebolaget TUI (Fritidsresor t. om 2016) bildades 1961, då med namnet ICA Resor. Men ytterligare äldre är Ving som bildades 1956. I 18 år har jag varit en del av denna spännande, roliga och utvecklande resa. Det är inte så konstigt att chartern ligger mig varmt om hjärtat. Urklippet nedan är från ICA Kurirens sammanfattning av charterns födelse.
Charterns ursprung
/Jag har rea på min bok.

4 thoughts on “Älskade hatade (?) charter

  1. Det är som jag brukar säga vid många olika tillfällen: Det ena behöver inte utesluta det andra!
    Jag paketerar gärna min resa själv, men jag har absolut inget emot att åka på charter heller. Läser man bara på om resemålet går det att ganska enkelt räkna ut om just det här resmålet uppfyller mina behov för just den resa jag planerar.
    Toppen att det finns!

    • Jag är så himla enig Eva! Och just att variera sina resor ger stort mervärde tycker jag. Man uppskattar liksom aspekter av varje resa, lite extra då. Härligt!

  2. Bra inlägg! Som jag också nämnde i slutet av mitt charterinlägg så kan man ju göra även en charter-resa spännande och uppleva lite av kulturen i landet – om man vill och är beredd att göra den research som behövs 🙂 Och det du skrev om chartern som startskott – man kan ju säga att charterresorna även var mitt startskott i att upptäcka världen utanför Skandinavien som tonåring, på ett tryggt och försiktigt sätt i början 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *