Cirkus Scott – Bamse, akrobatik, skratt och spänning

Cirkus Scott är antagligen vår mest kända cirkus även om det var många år sedan Bronetts turnerade. Sommaren 2012 inviterar Sveriges cirkusklenod björnen Bamse på turnén som bjuder på akrobatik, skratt och spänning. Cirkussällskapet har ett unikt dragplåster och föreställningen bidrar till flera minnesvärd flipp och enstaka flopp.

Efter nio års frånvaro och 75 år efter Cirkus Scott´s första turné återkommer barnbarnet Robert Bronett med föreställningen ”Bamse på Cirkus Scott”. Cirkusturnén är unik. Förutom Europas största cirkustält, 80 meter långt och 50 meter brett, ges möjlighet att prova cirkuskonster under ledning av duktiga gymnaster som lär ut hur att göra trapetskonster, mänskliga pyramider m.m. Med en gymnastikfrälst dotter ger dessa aktiviteter Cirkus Scott en guldstjärna och den andra dottern har också hejdlöst roligt. Vi ser en föreställning i Gävle där Gefle Gymnastikförening bidrar med fantastiska ungdomar som med god pedagogik och stor glädje lär ut spänstig akrobatik och tålamod i jongleringens svåra konst.
Min egen cirkusprinsessa

Imponerande bäst
Föreställningens utan tvekan bästa och mest imponerande framträdande står rödklädda Jumping Jacks för. Deras skicklighet på studsmattor är häpnadsväckande. Nervkittlande spänning bjuds också på när en icke höjdrädd yngling promenerar utanpå ett gigantiskt ekorrhjul 12 meter över marken i rasande fart med förbundna ögon! Munkarna är också skickliga och – aj, aj – imponerande smärttåliga.
Rödklädda Jumping Jacks imponerar. Bild lånad från Cirkus.dk

Vrider sig av skratt
Det italienska clowninslaget skulle tjäna på att lära sig mer svenska även om de faktiskt framför ett nummer nästan helt på svenska. I inledningsnumret talar de engelska. Det är lite synd, barnen förstår inte riktigt humorn även om mina döttrar (9 respektive 7½ år) fnissar åt dråpligheter som smack nyllet i bordsskivan. I senare clown-nummer, som framförs på charmigt bruten svenska, vrider sig mina barn av skratt även om jag personligen tycker att humor med anspelning på alkohol inte är lämplig för det barntema som är med Bamse och hans vänner.

Cirkusdirektör Robert Bronett utlovar kanske för mycket när presenterar de italienska akrobaterna som både hans farmor och far önskade anlita. Det förklarar kanske varför truppen i dags dato, delvis, känns för ålderdomliga att framföra imponerande konster. Framträdandet är mer baserat på humor än på vighet, styrka och balans som kan förväntas av akrobater på proffsnivå.

Elefanter hör till cirkus och på Cirkus Scott är de mycket väl dresserade. Vackra hästar och en pytteliten häst samt sävliga kameler bjuder också föreställningen på. Och just ja, Bamse och hans vänner! De dyker med jämna mellanrum upp, framförallt i samtal med cirkusdirektören. De gör några gästinhopp i föreställningen och där är Lille Skutts energiska studsmattehopp gulligast.

Höjdpunkter av cirkusupplevelsen
Ett gäng tjejers hip hop/breakdance-nummer känns mer som ett pausnummer än cirkusnummer. Kanske är jag gammalmodig för jag tilltalas mer av den skickliga ”Mickelina Räv” som med en beundransvärd kroppsstyrka utför konster i lian högt ovan mark. Tillsammans med sanslöst skickliga Jumping Jacks, imponerande balansakt på jätte-ekorrhjul och, trots vissa språkförbistringar, roliga clowner så bjuder Cirkus Scott på en riktigt minnesvärd show. Möjligheten för publiken att få själv få prova på cirkuskonster är ett unikt dragplåster. Kom ihåg att ta med kontanter. Varje aktivitet kostar nämligen 25 kronor/barn.

108 personer, 22 lastbilar …
Tjugotvå lastbilar lastade med det 4000 kvadratmeter stora och 20 meter höga cirkustälet, tre elefanter, sex kameler, hästar och ett antal artister och övriga arbetare – totalt är de 108 personer – reser genom vårt avlånga land på turné.

Med ett stänk av nostalgi
Cirkus minner mig om barndomen. Doften av popcorn, musik som skrålar ur högtalare, det toppiga cirkustältet och vimplar som piskar i vinden, människor från andra länder klädda i färggranna kläder och med en stolthet för sitt yrke som ofta härstammar generationer tillbaka. Med ett stänk av nostalgi vill jag föra denna tradition av upplevelse vidare till mina barn. Båda jag och döttrarna hade mycket roliga timmar i besöket hos Cirkus Scott.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *