Dubai guide med sevärdheter och restaurangtips

I gengäld till en lång historia med gamla sevärdheter ståtar Dubai med attribut som är störst och lyxigast i världen. Ultramodern och orientalisk kombinerar Dubai solkysta stränder med slalombacke och pingviner.

Dubaibosatta stockholmaren Linda Jacobsson Asting arbetar med att skräddarsy program till skandinaviska företag och grupper i Dubai för egna företaget Clever Travel Consulting LTD. För Rosita reser bjuder hon på sina bästa tips för att uppleva det soliga emiratet.

Hej Linda, vad får du inte missa att uppleva i Dubai?
Dubai Fountain med världens högsta vattenfontän. Det ligger framför Burj Khalifa, världens högsta byggnad (828 meter). Mellan kl. 19-22 varje kväll spelas olika musikstycken var 30e minut. Magiskt, säger Linda.

Linda rekommenderar ett besök i öknen och berättar att det arrangeras dagliga utflykter. Hon tipsar att kombinera med Ski Dubai, en slalombacke belägen i shoppingcentret Mall of Emirates.
– Du får kontrasten av snö och sand samma dag.

Segla fram på ökens skepp och svischa nerför skidbacken på samma dag i Dubai. Foto 1: Shutterstock.

Ultramodernt och orientaliskt på samma dag
Linda berättar om Dubais stora konstraster. På ena sidan av floden The Creek är enorma lyxskyskrapor och på floden syns gamla traditionella, långa träskutor. Linda beskriver hur du upplever de stora kontrasterna på samma dag
– Besök de äldre områdena i Dubai. Promenera längs Dubai Creek, genom Bastakiya med sina lugna gränder. Här finns trevliga caféer och gallerier och i Dubai museum finns foton från tidigare decennier innan oljan hittades och Dubai blev rikt. Passera textilsouken och res med abra (träskuta) över till guldsouken i Deira. Avsluta med middag i Heritage village.

Dubais utseende blandar ultramodernt och orientaliskt. Foto 1: Shutterstock.

Slösande sol och strandliv sju timmar från Skandinavien
Dubai har ett solsäkert klimat året runt. Under sommarmånaderna med höga temperaturer (ca 40C) och övrig period på året från behagliga ca 23C. Linda berättar att det finns flera allmänna stränder (public beach) där det är fritt för alla att bada.
– En av de finaste allmänna stränder är Umm Suquem Beach precis bredvid segelhotellet Burj Al Arab. Vattnet längs Jumeirah beach är vackert turkost.

Jumeirah Beach Park är en så kallad ”strandpark” med entréavgift (ca 5 AED). Det är en populär och fin strand med faciliteter som solstolar, parasoll och handdukar (mot extra kostnad) samt grillplats, volleybollplan m.m.

Linda berättar vidare att hotellen längs Jumeirah Beach har privata stränder. Om du inte bor på hotellet är det möjligt att betala en entréavgift för att besöka stranden.

Strandliv vid ”The Palm” i Dubai

Världens lyxigaste hotell i Dubai
Ett vanligt fotomotiv i Dubai är världens lyxigaste hotell Burj Al Arab Vid stranden Umm Suqeim beach kommer du nära hotellet för de bästa bilderna tipsar Linda.
– Afternoon Tea på hotellets restaurang på 27e våningen kostar motsvarande ca 850 SEK per person.

Lyxiga Burj Al Arab med egen helikopterplatta. Foto: Shutterstock.

Slutligen tipsar Linda att inta middag i komplexet Madinat Jumeirah.
– Madinat Jumeirah är uppbyggt som ett stort fantasikomplex med restauranger och hotell nere vid vattnet. Här är mysig arabisk inredning.

Barnvänliga favoriter i Dubai
Linda är småbarnsmamma i storstaden Dubai. Hon berättar om fina lekparker, t. ex Safa Park, Creek Park och Zabeel Park och att barn är välkomna på de flesta platser och tas väl emot (notera åldersgräns 21 år på barer och vissa exklusiva restauranger). Hon säger också att det är delvis svårt att ta sig längre sträckor som turist med små barn.
– Det är tyvärr en väldigt bilburen stad och taxibilarna har inte bilbarnstolar. Det är höga trottoarer och ofta vägarbeten men det finns på flera ställen ramper att ta sig fram med barnvagn.

Linda Jacobsson Asting med familj. Läs om Lindas mammaliv i Dubai.

Linda berättar vidare att det finns många familjeinriktade aktiviteter och att många hotell, framförallt de vid stranden erbjuder barnklubbar (internationella). För Rosita reser ger hon tips på fyra barnvänliga aktiviteter.
Kidzania i Dubai Mall är en uppbyggd stad där barnen får prova olika yrken, till exempel polis, sjuksköterska, brandman, frisör, pilot m.m. I leken tjänar barnen pengar som de sedan kan använda inne i temaparken.

Dubai Dolphinarium i Creek Park har delfinshower nästan dagligen.

– Vattenparkerna Wild Wadi och Aquaventure är roligt för båda barn och vuxna.

Ski Dubai som utöver slalombacke också har pingviner som barnen får hälsa på. Supersöta och snälla, konstaterar Linda.

Lindas restaurangtips:
Linda tipsar om restauranger från ”nästan ingen kostnad” till dyra alternativ.
Enkelt och billigt: Ravis restaurang i Satwa. Gudomlig butter Chicken curry och andra pakistanska och indiska rätter till nästan ingen kostnad alls.

Mellanklass: Boardwalk vid Dubai Creek Golf Club. Bra mat och fint läge vid Dubai Creek. En undangömd pärla som inte står i alla turistguider.

”Lite dyrare”: Le Petit Maison i DIFC. Franskt kök som kräver bordsbokning i god tid. Voi på Jumeirah Zabeel Saray hotell med Vietnamesiskt kök.

Dyrt: Skybaren på Burj Al Arab för Afternoon Tea eller fredagsbrunch i Sky view bar. Fredagsbrunchen på Al Qasr och Al Muna i Madinat respektive på Spectrum on One i Fairmont hotell är också bra alternativ.

Foto: Shutterstock.

Din guide i Dubai
För mer Dubai-tips har Linda skrivit en gratis online guide på Guidepal. På hemsidan till Clever Travel Consult finns tips skrivna på svenska för grupper och företag som planerar en resa till Dubai.

2 thoughts on “Dubai guide med sevärdheter och restaurangtips

 1. Vi var i Dubai med en 2-åring och en 5-månaders, och det fungerade utmärkt! Vi åkte dit precis efter nyår =perfekt klimat, 25 grader varje dag. Helt ok priser, och mycket att göra för hela familjen. Enda tveksamheten var alla taxichaufförer som körde som om de hade eld i baken. Vi fick säga till hela tiden (hade inga bilbarnstolar med oss, och det var knappast standard där nere.)

 2. Hej Paula, tack för din kommentar här och det gör mig alltid glad att få positiv feedback för bloggen – tack!
  Först, så roligt att era barn mest gillar strand! Det är uppfriskande att höra tycker jag. Vi har från när döttrarna varit små alltid kombinerat poolbad med lika mycket strandbad. Så de har ”lärt sig” att uppskatta båda. Även om ska erkännas att de som ”tweenisar” mest väljer poolen. Stranden vid Kallithea är bara sten och grus. Men absolut inte vass, utan ”runt slipade stenar” (snarare runt slipade glasflaskor som lyser i grönt, brunt och blått. Inget vasst glas alltså!). Vi har semestrat på Kallithea sedan döttrarna var runt 3 år, och med lillebror sedan bebis och ingen av dem har klagat på strandens underlag, vi har inte alls behövt badskor.
  Sunwing i Ayia Napa, Cypern har jag bara besökt för middag/show då vi bodde på annat hotell (Omympic Lagoon Resort, recension på bloggen). Hotellet ligger riktigt bra mellan två strandremsor. Cypern är ju kanske också det mest vädersäkra resmålet i oktober (även om den perioden alltid är ett lotteri avseende väder). Sunwinghotellet här har några byggnader/ lägenheter som är renoverade, andra inte och är lite slitna.
  Ang. Side har jag bott på det ena och äldre Sunwinghotellet (East tror jag det är, se byggår). Jag har hört att det andra är ”lite snyggare”. Inga problem med stranden här, fin sandstrand. Hoppas att det är till lite hjälp.
  Vi åker till Sunwing Kallithea igen i sommar … Älskar verkligen det hotellet, och har också vänner på Rhodos vilket såklart påverkar vårt val. Du får följa med på Insta och FB om du har det (heter ”Rosita reser” där också)! Vi ska också till en mer grekisk ö, helt ny för mig att upptäcka – glädjer mig!

  Soliga hälsningar och lycka till i reseplaneringen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *