Feathers – en värld av fjädrar med Lars Wallin

För att inte vara en stor museumfantast personligen, vill jag varmt rekommendera utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar” på Etnografiska museet i Stockholm. Feathers är så visuellt vackert och berörande genom vackra föremål och mäktig musik och filmer. Upplev Feathers, senast den 3 mars 2019!

Modedesigner Lars Wallin på Etnografiska museet i intervju med undertecknad. Foto: Johan Jeppsson.

Feathers – en resa över hela världen
Den färggranna fjäderlika utställningen Feathers visas på Etnografiska museet på Gärdet i Stockholm till och med den  3 mars 2019. Och den är värd att inte missas – dessutom fri entré!

I Feathers tas du med på en på en resa över hela världen. För fjädrar har alltid haft en viktig roll i människans liv, från traditionella ceremonier i Papua Nya Guinea till catwalks i Paris. På Etnografiska får du följa med på denna månghundraåriga resa, från där fjädrar har fått pryda och förhöja bärarens status till att bara ge färg åt tillvaron. Tips är att delta i en guidad visning, som ger stort mervärde! Se visningsdagar i kalendariet.

Få mervärde – gå med i en guidad visning. Endast 20 kr! Foto: Johan Jeppsson.

Kändisar i Feathers
När du stiger in i utställningen möts du av storbildsskärmar med fantastiska filmspel och musik som beskriver den viktiga roll fjädrar har haft i människans liv. En ”fågelbur” i två etage visas en mängd olika fåglar. I utställningen finns allt från Selma Lagerlöfs karaktäristiskt fjäderprydda hatt, till eleganta couturehattar av en av världens mest kända och främsta modist Stephen Jones som skapat alster till Prinsessan Diana och kändisar som Rhianna och Kylie Minogue. Musikalklädernas mästare, tillika Nordens enda plymmakare, Tim Mårtenson är också representerad med imponerande plymer. Tim har bl. a skapat dekorationerna till After Dark och musikaler som Chicago.

Undertecknad tillsammans med, och i en hatt skapad av plymmakare Tim Mårtenson.

Häng med in i utställningen – höj ljuden och klicka in på filmsnutten här.

Modedesigner Lars Wallin på Etnografiska museet
Jag hade glädjen att få arbeta med designer Lars Wallin vid ett glammigt event på Etnografiska museet. Här berättade modeskaparen om sitt livslånga yrke och kall där gnistan tändes redan som 4-åring i en kall Rocklundahall, om mode och material på catwalk på internationella scener. Du ser Lars två fantastiska vita kreationer på övre plan av utställningen.

Jag hade äran att få möta Lars Wallin i en intressant intervju. Foto: Johan Jeppsson.

Tillsammans med Lars Wallin i restaurang Matmekka som ligger i museet. Foto: Johan Jeppsson.

Smakrika restaurang Matmekka på Etnografiska
Etnografiska museet har fler anledningar till besök. Det är alltid fri entré och flera olika utställningar att se – där alla faktiskt presenterar en typ av resa. Dessutom finns en smakrik anledning att besöka museet – restaurang Matmekka. Efter flera luncher på restaurangen kan jag intyga att maten är fantastisk med spännande smaker och vackra uppläggningar. Under utställningstiden (t om 3 mars 2019) finns specialrätten ”Smaka på fågel” i tapasformat. Avsluta med fördel med den söta Pippi-kakan.

Härliga Carola på Matmekka visar prov på kockarnas fingerfärdighet. Foto: Johan Jeppson.

Vågar du testa tapastallriken ”Smaka på fågel” på Matmekka? Foto: Johan Jeppsson

Söt i dubbel bemärkelse är Pippikakan på restaurang Matmekka. Foto: Johan Jeppsson.

Passa på att uppleva fjädrar
Är du en sån som sällan går på museum, kanske till och med anser/tror dig inte gilla museum? Då tycker jag att du ändå ska besöka Etnografiska museet för att uppleva denna vackra utställning. Här är inga ”höga kulturtrösklar”. Utställningen är vacker bara att se och lyssna till. Kombinera med en promenad på natursköna Gärdet eller varför inte också ett besök på en av museumgrannarna som Polismuseet, Tekniska museet, Riksidrottsmuseet.

Den som bär fjärdrar går aldrig obemärkt förbi, vare sig det är i Papua Nya Guinea eller i Paris.

Notering: Det finns naturligtvis en etisk aspekt av att använda fjäder som material. Det mesta som visas i utställningen är föremål från etnografiska samlingar där merparten av föremålen samlades in från slutet av 1800-talet och fram till 1930-talet. I utställningen tas upp hur modet med fjädrar och hela fågelskinn och en intensiv nöjesjakt under slutet av 1800- och början av 1900-talet mer eller mindre utrotade en mängd fågelarter. Följ med på en visning av utställningen och ta chansen att få veta mer och ställa eventuella frågor kring detta.. 

FAKTA ETNOGRAFISKA MUSEET
Öppet: tisdag-söndag kl. 11.00-17.00. Onsdag förlängd öppettid -> 20.00. Stängt måndagar.
Ta sig hit: buss 69 från Sergels torg. Avstigning hållplats Museiparken (15 min).
Entré: alltid fri entré

Undertecknad arbetar i ett tillfälligt kontrakt på Världskulturmuseerna där Etnografiska museet ingår. Upplevelser och tankar för utställningen är som vanligt helt personliga.

Se Lars Wallins och andra världskända designers fjäderklädda kreationer på Etnografiska museet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *