Finn det genuina Grekland på Lesbos

Med dubbla känslor jag beskriver en ö, som jag hoppas att inte för många ska hitta till. Greklands tredje största ö Lesbos är till ytan stor men till turism liten. Lesbos bjuder familjen på en fantastisk resa och semester.
Familjeselfie Rosita reserFamiljeselfie (4 av 5) – följ med oss till Lesbos!

Vi lämnar ett barnvänligt skandinaviskt familjeresort på turistbekanta Rhodos för en grekisk ö vars namn få verkar vara bekanta med – Lesbos.

Det är oundvikligt att göra jämförelser mellan öarna och kontrasterna blir påtagliga redan vid ankomst. Att ankomma Diagorias flygplats på Rhodos underlättar om du utrustar dig med tålamod. Väntetiden vid bagagebandet i ankomsthallen kan lätt bli runt 1-1½ timme, i alla fall om du ankommer på helgen. Den till ytan större Lesbos har ett (1) bagageband som är några ynka meter långt. Här samlas de 211 passagerarna från Thomas Cook Airlines Airbus 321. Alla kikar nyfiket ut genom det stora fönstret bakom bagagebandet, där det strax dyker upp en bil med ett mindre släp av väskor. ”Mamma titta! DÄR är vår väska!”, hojtar ena dottern. Efter 15 minuter är hela sällskapet ute vid Vingvärdarna som möter i sina gulrandiga uniformer.

Det smidigaste för barnfamiljerna är direktflyget från Sverige. I övrigt är avstånden långa, vägarna krokiga, branta kullerstensgränder och det finns inga vattenland eller barnklubbar. Och så är det en otroligt vacker och grön ö, där vår familj upplever ett Grekland som det var förr – kryddat med sköna bad och upplevelser. Just därför blir Lesbos en resa för oss, inte bara en semester. Vad som kan vara bra att tänka på är att Lesbos ligger långt norrut i den grekiska övärlden. Därför är för- och eftersäsong här (cirka maj-början juni och september->) svalare och mer ostadigt än det är på grekiska öar längre söderut.
Sunset Molyvos Lesvos Solnedgång Molivos, Lesbos.

Storleken gör skillnad
Lesbos stora yta märks på en gång. Det är en timme med buss till närmaste turistresmål. Ving är den enda charterrarangör som flyger till Lesbos och du kan välja mellan resmålen Plomari, Petra, Molivos, Anaxos, Eftalou och Skala Kallonis. Är du nyfiken på att besöka Lesbos underlättar det att du lär dig om öns geografi och funderar på vad du vill se och göra, eftersom avstånden är stora eller åtminstone tar tid att transporteras på grund av kurviga vägar. Det sydligaste resmålet är Plomari, och också det resmål som ligger aningen närmast huvudstaden Mytelini. Ungefär mitt på ön, vid en stilla vik ligger Skala Kallonis. Övriga fyra resmål,  Petra, Molivos, Anaxos och Eftalou ligger nära varandra på den norra sidan.
Molyvos Lesvos Molivos LesbosMolivos – medeltidsbyn – klättrar uppför berget med trånga kullerstensgränder.

Molivos

Molivos

Molivos och Petra
70 % av öns turism finns på den norra sidan av ön, och framförallt i Molivos och Petra. Siffrorna talar dock inte för en karaktäristisk charterexploatering. Här upplever du Grekland som det var för flera tiotal år sedan. Båda orterna är riktigt charmiga att strosa i och bjuder dessutom på fina stränder (för Molivos strax utanför centrum). Molivos liknar på en medeltidsby, och klättrar uppför berget med vindlande trånga kullerstensgränder. I Petra ska du söka dig bakom huvudgatan, förirra dig i de trånga gatorna och lyssna till fåren som bräker och hundars skall. Vi ser en kutryggig gammal man som kämpar i ett trädgårdsland och gör odlingsfåror med en rostig harv. Petra och Molivos är på min måste-lista om du reser till Lesbos. Här nedan presenterar jag fler utflyktstips som vi gjorde tillsammans med våra tre barn.

Petra Lesbos Lesvos Gå vilse på bakgatorna i Petra.

Utflyktstips på Lesbos

Varma källorna (Hot springs) i Eftalou
I den lilla orten Eftalou strax norr om Molivos kan du bada i varma källor/hot springs. För 4 euro/person, barn betalar mindre alternativt gratis, får du ett låsbart skåp och tillgång till det gamla traditionella kurbadhuset i 45 minuter. Proceduren är: doppa dig i havet – sitt i den varma poolen i runt fyra minuter – doppa dig i havet (nu stannar du gärna längre än det tidigare doppet) och upprepa proceduren. Vattnet i den 12 kvadratmeter lilla poolen håller cirka 45C. Vår 4-åring provar naturligtvis inte och dottern med astma vill bara göra två dopp i den heta bassängen. Den andra dottern hänger med på fler heta dopp, men uppenbarligen påverkar badet henne mer än vad vi tror eftersom hon somnar sittande vid lunchbordet därefter …
Hot Springs Eftalou LesvosVarma källorna i Eftalou. Den heta poolen finns i den vita lilla byggnaden.

Huvudstaden Mytelini
Lesbos huvudstad Mytelini är en förtjusande uppenbarelse. Här hittar du det mesta – från slaktaren med hela lamm i skyltfönstret till hyfsat moderna klädbutiker. Gågatan Ermou bakom hamnen är trivsam, lång och bred att strosa längs. Lokal atmosfär omgiven av grönska, berg och vackra gamla byggnader. Ja, som Lesbos i ett nötskal för övrigt. Cirka 60-75 minuter med bil från de norra turistresmålen.
Mytelini Lesvos LesbosLesbos huvudstad Mytelini är verkligen en lokal grekisk stad. Upplev den!

Åsneridning LesbosÅsneridning
Charmen med att rida på åsna i Grekland. Men innan du gör det – var uppmärksam och informera dig så mycket som möjligt på åsnornas välstånd. Se på åsnans ben, ögon och päls för att göra en bedömning på hur åsnorna verkar må och tas omhand. Försök också att få info om hur åsnefarmen sköts, fråga till exempel din researrangör som förhoppningsvis kan bistå med info. Och om åsnefarmen menar att en åsna klarar en vikt på 90-100 kg, så skulle jag personligen inte föreslå en sådan tung vikt.

På Lesbos möter vi på åsnor längs med vägen med förare i jobb. Här används alltså åsnorna fortsatt i liten utsträckning, som de gjorde förr i tiden i Grekland. Efter ovan undersökning besöker vi Michaelis´ Donkey Farm i Eftalou. Här lystrar alla åsnor till namn, och det är imponerande att se Michaelis´handlag med sina åsnor. Vi tilldelas Jakob, Victoria och Daniella som är hur snälla som helst.

Skala Sikaminias
Skala Sikaminias är ren och skär grekisk njutning. Här hänger färsk bläckfisk på tork som ska serveras på tavernor med rutiga dukar. Vita och murade stenhus med blå dörrar och smala stengator med charmiga små souvenirbutiker. Kombinera med strandbad vid Kagia Beach som ligger helt nära. Till Skala Sikaminias och Kagia Beach är det cirka 21 km från Molivos och tar 30-40 minuter att köra. Väljer du att ta en av båtarna som trafikerar, tar resan runt 45 minuter.
Skala Sikaminias LesbosI Njut nyfångad fisk i charmiga hamnbyn Skala Sikaminias. 

Gattelusi-borgen Molivos LesbosGattelusi-borgen
Längs upp i Molivos hittar du Gattelusi-borgen, anno 1300-talet. Hit kommer du genom att promenera längs stenbelagda gränder med vackra små stenhus, kör med bil eller varför inte ta turisttåget (se beskrivning nedan) som trafikerar flera gånger om dagen. Vill du gå in i borgen måste du göra det före kl. 15.00 (inträde 2 euro/vuxen, gratis för barn). Borgen funkar bra att besöka med barn, dock inte med barnvagn. Det finns en restaurang precis vid borgen där du kan köpa dig något enkelt att äta och dryck att släcka törsten.

Turisttåget
Om du bor på den norra sidan av ön bekantar du dig förslagsvis med området och tar en tur med det lilla bytåget/turisttåget Village train  som trafikerar både dag och sen kväll. Här får du en sightseeing runt turistorterna Anaxos, Petra och ända upp till fästningen på toppen av Molivos. Biljetterna köper du ombord vid de ”huvudstationer” som finns på strategiska platser i respektive orter. Det är möjligt att stiga av på flera platser och också att stiga på – om du har en förköpt biljett. Reser du enkel väg är avgiften 3 euro/person. Barn under 5 år åker gratis om de sitter i knä och barn upp till runt 10 år åker med för halva priset. Du kan såklart beställa andra typer av biljetter också, tur och retur (vuxen 4 euro/person) eller heldagsbiljett (vuxen 7 euro/person). Åker du hela sträckan utan att stiga av tar resan cirka 80 minuter. En bra start på semestern för att få en överblick över ditt närområde, och senare funkar det som en smidig transport om du önskar ta dig mellan resmålen för till exempel restaurangbesök.

Sightseeing i turisttåget

Sightseeing i turisttåget

Mariakyrkan i Petra
Du kan inte missa den märkliga bergstoppen som skjuter högt upp höjden i centrum av Petra. Jobba upp aptiten inför middag genom att gå de cirka 110 trappstegen upp till Mariakyrkan, som ligger i Petra. Det finns en riktigt trevlig restaurang strax nedanför, recension om den och fler restauranger kan du läsa här.
Uppifrån Mariakyrkan Petra LesbosJobba upp aptiten och gå upp till den högt belägna Mariakyrkan i Petra.

Lesbos största kloster Liminos
Lesbos största kloster Liminos, liggger nära resmålet Skala Kallonis (som i sin tur ligger cirka 30 minuter med bil från resmålen Petra och Molivos). Kör  inåt landet mot Kalloni och du är framme vid klostret inom 20 minuter. Du färdas genom karga, brungula slätter och böljande kullar och berg och plötsligt, i en dal skymtar du det stora klostret som är omgivet av flera små kapell. Vill du gå in i klostret så måste du ha mer täckande kläder än badkläder och strandklänning men det duger med ett linne. Här finns ett litet museum där du betalar en liten peng (barn betalar inte entré) och du får se en enorm samling av ikoner och böcker från flera århundraden
Kloster Lesbos
Andäktiga omgivningar vid Limenos kloster.

Nyfiken på Lesbos
Fler Lesbostips här, med härliga och varierande stränder, smakupplevelse på restauranger och recension av Clara Hotel där vi bodde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *