Frankfurt blandar nytt och gammalt

Frankfurt blandar nytt och gammalt med en skyline som ståtar med en av Europas högsta byggnader. Svenska Ulrika Ramel berättar om den barnvänliga och vackra staden vid floden Maine.
– Skyskraporna gör att staden upplevs som en internationell storstad med puls. Jag gillar de höga husen i mix med de traditionella byggnaderna.

Svenska Ulrika bor med man och två barn i Frankfurt, två flygtimmar från Skandinavien, och vittnar om en barnvänlig stad i en del av Tyskland som har ett vackert landskap och flera sevärdheter på bekvämt avstånd.
<
Familjen Ramel trivs i Frankfurt. Här på caféet högst upp i Galeria Kaufhaus.

Hej Ulrika, berätta lite om Frankfurt
– Frankfurt är en liten internationell stad där du ofta hör olika språk talas. Det är lätt att få en överblick och förstå hur staden är uppbyggd. Det känns som en stor stad trots att den i jämförelse med andra storstäder i Europa inte är särskilt stor. Det bor ca 670 000 personer här men på dagarna rör sig nästan två miljoner människor i centrum av staden.

Ulrika förklarar att det finns många kontor vilket bidrar till att många pendlar till Frankfurt från närområden och andra städer.

Gamla stan i Frankfurt är väl värt ett besök.

Modern skyline dominerar staden
Stora delar av Frankfurt blev förstört under kriget och de flesta byggnader är nya men återuppbyggda i en äldre arkitektur. I upprustningen av staden gavs utrymme att bygga flera skyskrapor, häribland en av Europas högsta byggnader, Commerzbank (259 m öh). Ulrika tycker om den moderna och höga skyline som dominerar staden.
– Skyskraporna gör att staden upplevs som en internationell storstad med puls. Jag gillar de höga husen i mix med de traditionella byggnaderna.
Utsikt från Skybaren på Fleming’s Hotel vid Eschenheimer Tor.

Hur fungerar det att bo i Frankfurt som småbarnsfamilj?
– Vi bor i en lägenhet i city. Det känns ok att bo utan trädgård för Frankfurt är en grönskande stad med många parker och roliga lekplatser.

Ulrika berättar att floden Main rinner som en pulserande åder genom staden.
– Längs med floden sprider Frankfurtborna ogenerat ut sina filtar och picknickar och solar, ofta ända fram till oktober.

Hur är Frankfurt att semestra i?
– Då det är en relativt liten stad är den lätt att uppleva till fots. Människorna är vänliga och hjälpsamma. Det är förvisso inte ovanligt att de säger att de inte kan engelska men de är för det inte på något vis otrevliga.

Folkligt och festligt
I Tyskland är korv och gatufester populärt och Frankfurt är inget undantag. Familjen Ramel har deltagit i många folkliga och trevliga gatufester.

Bästa läge för citysemester
Ulrika tipsar semesterresenären att bo i centrum, med fördel vid Hauptwasche som ligger mitt på den stora gågatan.
– Här är bästa utgångspunkten att uppleva staden med flera prisvärda hotell.


Numera Frankfurtbon Ulrika Ramel njuter lunch utomhus i mars.

Barnvänliga utflykter och sevärdheter
Ulrika berättar om sina favoriter att uppleva med barn:

Centrala Frankfurt Palmengarten – zoologisk trädgård med vackra växter, fina caféer och bra lekplats med en liten vattenpark. Öppet året runt, men lämpar sig bäst för vår- och sommarsäsong.

Zoo Frankfurt – fint zoo med många internationella djur och ett akvarium. Det finns också med rolig lekpark för barnen.

Kindermuseum – för de lite äldre barnen finns ett stort utbud av roliga experiment och för mindre barn en trevlig lekhörna. Minus är tyvärr att personalen inte är särskilt gästvänlig …

Naturmuseum Senckenberg – ett naturhistoriskt museum med spännande dinosaurier och andra forntida djur. Trevlig cafeteria högst upp i byggnaden (hiss finns). Väldigt barnvänligt. Minus att den mesta informationen om utställningarna enbart finns på tyska. Floden Main – besöker du Frankfurt en helg är det särskilt värt att promenera längs floden då det alltid arrangeras marknader, utställningar och parader. Vid flodkanten, precis nedanför €-skrapan (Europeiska Central Banken) finns en fin lekpark.

Aktiviteter om det regnar
Lekland i gallerian Zeil med allt du kan tänka dig för barn mellan 1 och 12 år, bollhav, studsmattor, klätterställningar, bollspel, små minikaruseller etc.
Det största varuhuset
, Galeria Kaufhaus, har en stor leksaksavdelning med en lekavdelning där barnen får leka med alla leksaker som finns i butiken. Mycket uppskattat!

Utanför centrum (angivet transportavstånd gäller med bil)
Opel König Zoo – roligt zoo med många spännande djur, mer exotiska än vad som finns på djurparker i Sverige. Barnen kan köpa morötter och pellets och mata vissa djur. Ca 20 minuter från city.

Opel König zoo.

Heidelberg – vacker universitetsstad med gamla anor. Klarade sig bra i krigen och har därmed mycket av sin gammaldags charm kvar. På en kulle ovanför staden ligger ett vackert slott med fina miljöer att promenera i. Ca 50 minuter från city.

Wildpark Kloster Arnsburg + Lich by – fin park med vilda djur som ges möjlighet att mata och klappa. Några minuter från parken och skogen ligger Lich by, en urgammal stad med typiska korsvirkeshus. Här säljs Tysklands kanske bästa glass! Caféet ligger i hjärtat av byn så du kan inte missa det. Ca 40 minuter från city.

Baden-Baden– Den urgamla kurorten dit Europas välbärgade har vallfärdat i århundraden för att dricka brunn och kurera sig. Här finns den gamla traditionen charmigt bevarad. Ett stort utbud av kultur, fina bilar och butiker (för alla budgetar) och bra restauranger. Knappt två timmar från city.

Ulrika Ramel skriver på sin blogg om att byta livsstil och satsa på sin dröm. Det var så hon hamnade i Frankfurt, och innan det i London.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *