Friluftsliv och smakupplevelse på Högbo Brukshotell

Högbo Brukshotell är en suverän ”mini retreat” för att ladda batterierna i vackra  omgivningar och med en mängd friluftstaktiviteter, gastronomisk mat och mjukgörande spa-behandlingar.

Högbo Bruk ligger strax utanför Sandviken i Gästrikland, ca 20 mil norr om Stockholm. Småslitna trebarnsföräldrar checkar in en natt på Högbo Brukshotell – och checkar ut som nyrenoverade föräldrar, piggare i både kropp och själ. Det är kombinationen av stilla och vacker miljö med vatten, parkområde och skog, och endorfinerna som strömmar till genom en spännande mountainbiketur längs slingriga stigar och blommande liljekonvalj. Det är också kombinationen av mjukgörande massage och gourmetupplevelser i restaurangen.
Högbo BrukVälkommen till Högbo Bruk.

Lev och må bra på Högbo Brukshotell
Högbo Brukshotell består av en huvudbyggnad och flera små, röda fristående träbyggnader. Vi checkar in i huvudbyggnaden, men har tidigare också bott i en av sidobyggnaderna. Känslan av personlig service, härliga smakupplevelser (återkommer till det) och trivsamt inredda allmänna utrymmen består sedan tidigare erfarenhet. Rummen är funktionella och lite opersonliga á la konferenshotell.
Högbo BrukshotellVälkommen till Högbo Brukshotell.

Businessrummen i huvudbyggnaden är fräscha med sköna sängar. Kontorsbord, möjlighet till gratis WiFi, tv och minibar. Hårtork. Badkar med dusch och wc.

Hotellrum Högbo BrukshotellBusinessrum på Högbo Brukshotell.

Billigare, men inte sämre
Ett billigare alternativ till boende är ”Hotellbyn” med röda trähus, i anslutning till huvudbyggnaden. Varje hus består av fyra rum och alla är i markplan. Rummen är fräscha med stora ljusinsläpp och sköna sängar. Litet kontorsbord samt tv och möjlighet till gratis WiFi. Hårtork. Dusch och wc.

Dubbelrum Högbo BrukshotellBilligare men inte sämre boende i ”Hotellbyn” på Högbo Brukshotell.

Endorfinkickande naturliv
Men nu är ju verkligen inte på rummet som vi önskar att uppehålla. Nej, ut i naturen med mountainbike längs grusvägar, slingriga stigar, uppför och nerför, över stock och sten, i blommande liljekonvaljskog och en kör av fågelkvitter. Vi valde sträckan MB 9 km, där du får hålla tungan rätt i mun genom också smala, steniga och branta passager. Superkul!
Mountainbike i Högbo Bruk Högbo Bruk med mountainbikeOch så tränade vi för egen maskin i en miljö som slår gymmet med hästlängder.

Matupplevelse i välsmakande White Guide-klass
Efter träning njuter vi varsin spabehandling. I hotellets spa kan du också bada i inomhuspool och koppla av i sofforna med juice och frukter. Av många goda ting hotellet erbjuder kan det vara så att restaurangköket är bland det bästa. Högbo Brukshotell har ett erkänt bra kök med á la carte-restaurang på White Guide, samt en mindre meny som serveras vid baren i lobby. Och det krävs en bra restaurang att ha mod att servera maten i en plåtlåda och i plåttermos. Förrätt ”Utflykt” serveras just så. Och på frågan hur soppan intas är svaret självklart ”som du gör på utflykt. I locket till termosen”. Och det smakar toppen liksom makens klassiska Skagen toast. Därefter hamburgertallrik och oxfilé. Jag har hört så mycket om Högbo Brukshotells dessertbuffén att jag var tvungen att spara plats för deras smarriga dessertbuffé.

Frukostbuffén har många valmöjligheter för bröd, pålägg, yoghurt och flingor, sillar, färsk frukt, dessertostar, färskpressad juice och nygräddade våfflor. Lägg därtill en vänlig och rask serveringspersonal och Högbo Brukshotell tar full pott i köket.


Allt det du behöver
Jag upplever att personalen på Högbo Brukshotell är stolta. Och det med all rätt. Hotellet är mycket mer än ett hotell. Högbo Brukshotell kan vara allt det du behöver, oavsett vad det är. Avkoppling med tysta promenader och spa, putsa svingen på golfbanan, med moutainbike susa fram längs vattnet eller krångla dig fram i skogen, och när säsongen tillåter åka längdskidor. Familymys med barnen och mini golf, se på ulliga får och vad säsongen bjuder på av bad vid strandvik, grilla i vindskydd eller åka pulka. Rida islandshäst, paddla kanot! Det finns inte mycket fest och galej i Högbo Bruk och rummen på Brukshotellet är som sagt ingen sensation, men i övrigt så kan du nog få precis just det som du behöver.
Högbo BrukshotellTrivsamt på Högbo Brukshotell.

Träningsresor på frammarsch
Jag tror att träningsresor är på stark frammarsch. Fitnessweekends med rolig, varierande och effektiv träning i kombination med spa och god mat och dryck,  låter som en hit för mig. Därför hoppas jag att min nästa resa att planera, ska vara en träningsresa/-weekend. Har du tips på var jag kan förlägga min efterlängtade träningsweekend senare i år?

11 thoughts on “Friluftsliv och smakupplevelse på Högbo Brukshotell

 1. Det är verkligen en pärla, Högbo, jag håller med om allt du skriver!
  Jag var (senast) där för en längdåkningsweekend och tränade för Tjejvasan. Min mamma tog härliga promenader, jag åkte skidor och sedan njöt vi spa, behandlingar och underbar mat tillsammans. Win-win!

  Jag är också sugen på träningsweekend men de flesta resor verkar vara hela veckor. Kanske får skapa min egen. 🙂

  • Så kul Lisa att du också har besökt Högbo! Vet du, jag har fått tips om två träningsweekends, som jag är jättesugen på att göra.
   Alternativ 1) Krusenberga Herrgård där Sabis Hotell & Möten arrangerar fitnesshelg med bland annat dansträning med Tobias Karlsson från Let´s Dance.
   Alternativ 2) Körunda Golf & konferenshotell där det arrangeras fitnesshelg med god mat tillsammans med den starka kocken Paolo Roberto.
   Det vore väl roligt till hösten! Vad jag har förstått så finns det en del – utöver resglada – också träningsglada bloggare bland Svenska Resebloggar. Kanske göra något tillsammans, och då blir det naturligtvis massor med ”sociala media exponering” från den fitnesshelgen.
   Må så gott 🙂

 2. Ja det är verkligen ett trevligt ställe. Men du nämner inte whiskyprovningarna – jag har varit där ett par gånger och Mackmyra hade då samarbete med Högbo. Finns detta kvar?

  • Hej Chris,
   visst är Högbo Bruk och Brukshotellet det! Ang. whiskey så dricker jag inte det så jag har inte reflekterat över om de har whiskeyprovningar där. Men det kan du säkert finns svar om på hotellets hemsida.
   Med vänlig hälsningar, Rosita

 3. Hej Rosita,
  Fantastiskt – på något sätt hamnar jag alltid hos dig när jag söker info eller inspiration om något resmål:-) Tack för en toppensida – alltid så bra och innehållsrika /användbara beskrivningar!

  Jag satt och kollade upp Högbo i samband med ett planerat besök på Furuviksparken i sommar. Nu var ni ju där utan barn, men vad tror du om att övernatta där med en 4-åring? Tyckte att jag läste någonstans att det finns fin lekplats etc, men hittar ingen info på hotellsiten och vill helst inte hamna på ett ställe med ”romantic weekend-inriktning” om du förstår vad jag menar…
  Vänliga hälsningar
  Malin

  • Hej Malin,
   så glad jag blir av din hälsning – tack snälla för så snälla ord!
   Högbo Brukshotell passar utmärkt att besöka med barn. Det har en verkligt ”allround atmosfär”, passar för de absolut flesta olika typer av sällskap. Så jag kan absolut rekommendera det för er familj. Som du ser via länkar i slutet av artikeln så finns det mycket att göra med barn i Högbo Bruk (minigolf, får att kika på, lekpark, badplats m.m).

   Än en gång, jättetack för fina ord. Det uppmuntrar att fortsätta. Härnäst blir det lite tips om Stockholm sightseeing.

   Glad sommar!
   Varma hälsningar, Rosita

 4. Men fy, vad slarvigt läst av mig…
  Tack snälla för svar – låter som ett fantastiskt ställe även för/med barn!

  Önskar dig med en riktigt skön sommar!
  Malin

  • Hej Malin,
   såklart inte slarvigt av dig. Det beskriver ju ”bara” närområdet, så jag kan förstå att du undrar om själva hotellet. Och det passar som sagt jättebra för barnfamiljer. Vid båda mina besök har jag mött en mängd olika gästsällskap där. Konferensgäster, yngre-, medelålders- och ännu lite äldre par, småbarnsfamiljer, kompisar …
   Detsamma, en riktigt skön sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *