Funkar barnfamilj i paradiset Aruba?

Kritvita stränder, vajande palmer och en orange solnedgång som kysser havet. En perfekt bröllopsbild för paret som poserar på stranden. En lycklig ettåring tultar förbi följd av sina storasyskon.

Funkar det att semestra som småbarnsfamilj i det västindiska kärleksfyllda paradiset Aruba? Jag vill påstå att Aruba rymmer både kärlekspar och barnfamiljer.  Vi har besökt Aruba två gånger, med två respektive tre barn.

Barnvänligt klimat
Ön har ett fantastiskt klimat för små barn. Det är ofta en svalkande bris och lätta moln på himlen som ger regelbunden skugga. För vår ”ur-och-skur-bebis”, då 13 månader gammal, som gärna är utomhus flera timmar per dag har vi kommit till himmelriket. Med anledning av hans vilja att röra på sig var inte många timmar flygning dagtid optimalt, men vistelsen överkom transporten. Lillebror är utomhus praktiskt taget från kl. 05.30 (suck …) till sen kväll då den behagliga värmen ofta tillåter siestan utomhus.

Viktigt välja rätt resmål
Liksom vid alla rese val är det viktigt, som barnfamilj särskilt viktigt, att ta hänsyn till flera variabler vid val av resmål. Betänk flygresa, tidsskillnad och ”livsstil” för resmålet i kombination med ålder på barn och antal barn. Reseupplevelsen blir ofta bättre av att ha ”rätt” förväntningar. Vill du ha resetips, maila mig gärna på rositareser@gmail.com

Lillebror bestämmer takten
Det är inte lillebror som vill lämna sitt kära hem. Storasystrarna i yngre skolålder gör det dock gärna. Vi anpassar oss bäst vi kan efter yngsta barnet, det blir bäst för alla men kräver också en viss flexibilitet.

Lillebror är vår guide i paradiset Aruba. Det blir bäst för alla så.

Mat och sömn – stora projekt
Mat och sömn är ofta de största akilleshälarna när reser med barn. Hur resultatet blir beror ofta på barnens ålder. För denna vår resa, med tre barn i varierande ålder från 1 år till 8½ år var middagarna ett projek. Vi varierade med tidig middag (för att lillebror inte skulle vara så trött och grinig under måltiden) och senare middag då lillebror sov (men vi istället förlorade värdefull sömn). Vi kom aldrig helt ”i takt med tiden”, de tidiga morgnarna kvarstod. Men det skulle de kanske ha gjort hemma i Sverige också.

En semester utan vardagens måsten. Bara vara, och njuta.

Den viktiga kvantitetstiden
Det bästa med att semestra med sina barn på hotell tycker jag är möjlighet till den stora kvantitetstid. Trots vissa åbäken beskrivna ovan (måltider och sömn) är det fantastiskt att resa med barn. Särskilt när man har gjort avvägningar avseende resmål och har rimligt korrekta förväntningar.
En familjekvintett som trivs på Aruba.

Funkar barnfamilj i Aruba?
Som svar på frågan så anser jag att Aruba passar mycket bra som semesterresmål för barnfamiljen. Mer om hur och varför har jag beskrivit i en tidigare artikel, familjesemester på Aruba.


Familjesemester på smäktande Aruba

5 thoughts on “Funkar barnfamilj i paradiset Aruba?

 1. Åh så underbart härligt! Längtar så efter att resa igen, men vi har inte riktigt kommit till skott med planeringen. Nu beror allt på en 17-åring (snart) med gymnasiestudier och en fotbollskarriär – det blir begränsningar. 6-åringe är dock den enklaste att hantera. Vilken skillnad mot då han var 2 och vi for till Florida för första gången med honom. Håller med om att tiden, sömnen och maten var meckigast – men så underbart mysigt ändå.
  Kram fina du

  • Vilka fina bilder och härligt inlägg 🙂 Tack för fina kommentarer, alltid lika skoj när du är inne och kommenterar, jag är dålig på det. Läser såå måånga bloggar så jag hinner inte alltid kommentera som jag borde. Är nu i Thailand oxå…..så är inte på internet lika mkt som hemma… Tyvärr lite sådär väder….men varmt…. Ja det längsta jag vart ifrån O nu, snart är 1v…känns sååå länge……

 2. Hej Mia,
  jag förstår att det blir mer att planera – och svårare! – att komma iväg på resor hela familjen när barnen är i övre tonåren. Inte minst med hänsyn till ledighet för skola och aktiviteter. Det känns lite ovant att vi blir hemma i Sverige hela vintern (med undantag av min Australienresa, jo jag vet … Men det var ju utan alla familjemedlemmar, det blir inte samma sak då …). Det känns också lite mysigt att ”bara vara hemma”.

  Må så gott och kram,
  Rosita

 3. Hej, hoppas inte det är för sent att kommentera detta. Tack för alla tips om Aruba, vi funderar på att åka dit i vinter! Men vi kommer också resa med en ettåring och funderar på hur man gör med bilbarnstol. Finns det bra sådana där att hyra eller tar man med sin egen från Sverige? Vi kommer nog inte att åka med charter så därför blir det väl en del taxiresor också…

  • Hej Annika,
   såklart är det inte försent att kommentera. Det är bara roligt att få feedback och frågor på mina texter! Jag vet dock tyvärr inte svaret på din fråga ang. bilbarnstol, men jag betvivlar att det finns att hyra. Undantaget ni hyr en egen bil naturligtvis, då brukar det fungera att komplettera bilhyran med bilbarnstol.
   När vi reste med vårt yngsta barn höll vi oss mest på hotellet. Det var när vi reste med bara de två äldsta barnen som vi reste runt lite, till andra stränder (än Druif Beach), restauranger och till Oranjestad.

   Jag beklagar att jag inte kan hjälpa dig mer än så.
   Vänliga hälsningar, Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *