Gävle fängelsemuseum

Fängslande, lite skrämmande men mest spännande är Sveriges Fängelsemuseum. Följ med till Gävle och upplev historien som dolts bakom höga murar och låsta celldörrar.

Fängelsemuseet i Gävle är ett museum i två fängelser. I slottshäktet anno 1732 är museet inrymt i det ursprungliga källararrestet. Kom ihåg att huka, här är de valvformade dörrarna låga. Fängelsevillkoren blir skrämmande tydliga när stiger in i det begränsade utrymme som utgör ett rum för 10-15 personer. Här trängdes en blandning av råbarkade mördare med simpla brödtjuvar, män och kvinnor tillsammans.

Sjukdomar och övergrepp när många delade fängelsehåla.

Berättarrösten i hörlurarna som vi får vid entrén berättar om det kusliga förgågna när straffen ofta verkställdes offentligt. Vid varje rum finns en historia som berättas via skriftliga texter och via hörlurarna, och du väljer själv när du önskar få historian uppläst. Döttrarna (9½ och 8 år gamla) är djupt koncentrerade och intresserade men inte skrämda. Inte ens vid rummet och berättelsen om kvinnan som dödade sitt eget barn, för vi får också förklarat möjliga bakgrunder till händelseförlopp.

För att inte avslöja alla spännande – och skrämmande – historia går vi vidare till fängelse nummer två.

“Hotell Hamilton”
På 1840-talet införs cellfängelsesystem där internerna låses in i enskilda celler. Här är ledorden övervakning, kontroll och disciplin.

Var skulle “Stickan” vara med kärlek?
Tio fängelseceller presenterar historier från det förgågna till 1986 och då fängelset stängdes. Alla celldörrar står öppna utom nr 40. Här sitter “Stickan”, en intern som har suttit i fängelse nästan så länge som han kan minnas. Bortglömd och bortknuffad redan i unga år. Berättarrösten i hörlurarna uppmanar oss att respektera “Stickan” som en medmänniska och knacka på dörren innan vi går in. Och vi knackar på dörren …

“Var skulle Stickan ha kunnat vara med kärlek från sina föräldrar?”, säger berättarösten i hörlurarna.

Obekvämt och intressant
Fängelsemuseet i Gävle är ett “obekvämt” museum (beskriver de sig själva) men också intressant, fascinerande och spännande som passar att besök från yngre skolåldern och upp till mormor och morfars ålder (och äldre).

Oäktingar i fängelset.

Välkomnande och välfungerande
Att besöka Fängelsemuseet i Gävle känns personligt och välkomnande. Personalen är mycket vänlig och hjälpsam. Trots hörlurar med information som vi får, bidrar personalen gärna personligen med historier. Utställningarna känns påkostade och är mycket fina.

FAKTA (september 2012)
Öppet:
 Onsdag-söndag kl 12.00-16.00
Entré:
barn upp till 7 år gratis
barn och ungdom 8-16 år 30 kr
ungdom/vuxen från 17 år 50 kr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *