Genuina och obefolkade stränder på Lesbos

Det är juli. Peak på högsäsong. På sandstranden med öns största turistresmål Molivos i bakgrunden ligger enstaka solbadare. Solen lyser igenom det klara vattnet. Vi skulle kunna tro oss ha hittat en hemlighet, en undanskymd pärla – men det ligger ett charterhotell bredvid.
Strand Molivos, utanför hotell DelfiniaDen fina sandstranden med Molivos  i bakgrunden är granne med hotell Delfinia.

Stränderna på Lesbos är som känslan av ön, obefintlig trängsel, ett slumrande lugn och ett Grekland som det var förr i tiden.På  Lesbos kan du välja mellan runt 40 stränder. Vi besöker fem av dem under familjens veckolånga semester. De är alla trevliga, på sina olika sätt. Inte särskilt tillrättalagda för turisterna, och kanske därför inte ”perfekta”. Eller kanske för dig, perfekta av just den anledningen.

Vi bor i utkanten av Petra på nordkusten (hotellrecension Clara Hotel), och besöker inom en radie av 45 minuter med bil, fem stränder. Den här texten beskriver alltså inte stränder på övriga delen av ön, till exempel i det sydliga turistresmålet Plomari, där vissa menar att öns bästa stränder finns.

Lesbos svar på Puerto de Alcudias stränder
Turistresmålet Skala Kallonis är en slumrande by med en strand som är Lesbos svar på Puerto de Alcudias stränder. Tweeniedöttrarna bottnar säkert hundra meter ut i vattnet. Vattenytan har inte antydan till vågkrusning. 4-åringen har aldrig varit så stursk i vattnet som här. Den finkorniga sanden är mörk och gör att vattnet ser lite murrigt ut. Men det känns ljuvligt lent och behagligt ljummet mot kroppen. Längs stranden är två raka rader av solstolar under parasoller med frissiga halmhattar.
Barnvänliga Skala Kallonis, LesbosDen barnvänliga stranden i Skala Kallonis.

Trots att byn är ett charterresmål för svenskar och danskar hör vi inte någon nordbo på stranden. Flera grekiska barn leker glatt i vattnet, och andra européer. Enhetligt är att praktiskt taget alla sällskap på stranden är barnfamiljer, vilket inte är förvånande. Hit kommer du med bil på 40 minuter från Petra längs hyfsat raka vägar.
Barnvänligt på Skala Kallonis, Lesbos GreklandStranden i Skala Kallonis är hur långgrund som helst, perfekt för korta barnben.

Nyfångade sardiner på Mimiz
Det finns några tavernor längs stranden, men vi går upp till det lilla torget. Vi har fått ett restaurangtips. Av de få bord som är upptagna på restaurang Mimiz är majoriteten matgäster greker, vilket brukar vara ett trovärdigt kvitto på en bra restaurang. Och här serveras nyfångade sardiner som smälter i munnen och andra godbitar från det lokala köket. Serveringspersonalen har sett sina yngre dagar och att den äldsta mannen tar vår beställning är nog anledning till den långsamma uppmärksamheten. I köket jobbas det dock bra och maten serveras snabbt.
Mimiz Skala Kallonis, LesbosTaverna Mimiz ligger på det lilla torget i Skala Kallonis.

Charmig byn på nordkusten
Stranden Kagia får ett besök för dess närhet till en av de charmigaste byarna på nordkusten. Skala Sikaminias är ett utflyktstips som du inte får missa på din Lesbos-semester! Till det återkommer jag i en senare text, men nedan får du en glimt av byn.
Skala Sikaminias LesbosCharmiga Skala Sikaminias där du med fördel njuter fisk på din tallrik.

Stranden dit inte alla turister hittar
Kagia ligger 1 kilometer från hamnbyn Skala Sikaminias, och cirka 45 minuter med bil från Petra längs slingriga vägar. Sträckan är betydligt kortare än tiden antyder (cirka 15 kilometer). Trots att turister tipsas om stranden i samband med besök i Skala Sikaminias – som saknar strand – så är majoriteten på stranden lokalbor. Förvisso är det en söndag. Turisterna som har hittat hit känns igen på sina handdukar. Liksom vi också har med oss. Lokalborna har förutseende tagit med små ”klappstolar” som de placerar i övre strandkant under skuggande pinjeträd. De stora runda stenarna är nämligen inte särskilt behagliga att ligga på. Och här finns varken solstolar eller parasoll.
Kagia Beach, Lesbos GreklandStrandliv på Kagia beach den troligtvis mest busy stranddagen – söndag.

Med hjälp av de badskor som vi i alla fall förutseende har med oss, tar vi oss lätt i det svalkande vattnet. Döttrarna snorklar och ser några färgglada fiskar, men majoriteten är mer grådassiga. Det förekommer lite vågor, men inte värre än att vår 4-åring flyter omkring med armpuffar. Gräshopporna spelar intensivt i pinjeträden och på den dammiga grusparkeringen spelar ett gäng grekiska barn i alla möjliga olika åldrar, en lekfull volleyboll. Känslan att vi faktiskt är i minioritet och besökare på deras ö denna söndag, är den häftigaste upplevelsen av Kagia. Långt från liknelser av stränder på traditionella svenska charterresmål.

Vill du ha något att äta eller dricka får du bege dig till Skala Sikaminias.

Kullerstensgatornas Molivos med sandstrand
Det sägs att 70 % av Lesbos turism finns på den norra sidan av ön. Och majoriteten turister bor i Molivos. Därmed inte sagt att Molivos känns att vara överfull med turister. Långt ifrån.  Detsamma gäller de två stränderna som hänger samman, i ytterdelarna av byn. Respektive strand ligger granne med Vings hotell Delfinia respektive The Olive Press. Familjens favorit är sandstranden nedanför hotell Delfinia. Här är vattnet kristallklart. Den lena sanden under fötterna är finkornig, det är bara vid vattenbrynet och i vattnet som det är grus och småsten. Vi har inför resan förberett med badskor, det rekommenderas även om det inte behövs vid alla stränder.

Utsikten å ena sidan är öns största turistresmål där stenhus med orange tak klättrar på bergväggen där den grå fästningen står ståtlig på toppen. Å(t) den andra sidan är den några hundra meter långa stranden praktiskt taget öde. Ett antal solstolar och parasoller som styva halmhattar är samlade i början av stranden, och därefter ingenting.  Det är slutet på juli. Peak på högsäsong och jag har inte skådat detta annanstans på ett charterresmål. Det är en känsla av hur Grekland var förr i tiden. Och det känns exotiskt.
Beach Molivos, Delfinia Hotel Lesbosd Delfinia Molivos LesbosSandstranden med Molivos  i bakgrunden är granne med Vings hotell Delfinia.

Hej  vad det går på böljan blå
Utanför  The Olive Press övergår stranden till en smalare remsa som består av stora, runda stenar. Bara några meter ut i havet är botten mjuk sand. Här får vi betala 5 euro för två solstolar och ett parasoll (om du är gäst på The Olive Press så är solstolarna gratis). Vi går hit på önskemål av tweeniedöttrarna som vill prova på vattensporter. Att åka en ”soffa” efter motorbåt kostar 10 euro per person. Det känns tryggt, ända tills – det känns som att – soffan på näppen ska vända över oss. Då får vi skrämselhicka …
Strand Molivos The Olive Tree LesbosMolivos stenstrand utanför The Olive Tree i afton skymning.

Barnvänliga Petra
Både på dagen och sent på eftermiddagen syns barn längs den platta fina sand- och grusstranden i Petra. Turister på dagtid och framåt eftermiddagen dyker lokalbor upp för att svalka sig i det klara fina vattnet, eller för bollspel på stranden. Längs med en stor del av stranden finns restauranger som lockar med gratis solstolar och WiFi om du blir deras gäst. Alla har dessutom strandläge, så det kan vara lite svårt att välja. Här har du den mest barnvänliga stranden om du bor i området Molivos-Petra-Anaxos.
Petra Beach Lesvos LesbosEn härlig barnvänlig strand som kantad av flera restauranger finner du i  Petra.

Anaxos – Petras lillebror
Mysiga Anaxos strand kantas av restauranger, likt storebror Petra som ligger några minuter bort med bil. Här finns strandstycken med solstolar och parasoll och mer ödsliga strandremsor där du har långt till nästa granne. Här är både lite mer vågor och  möjlighet till vattensporter, men framförallt präglas orten Anaxos av stillhet.
Anaxos Beach LesbosVälkommen till stillsamma Anaxos med strand så långt ögat når.

Okända Lesbos – Grekland som det var förr i tiden
Greklands till ytan den tredje största ön, är relativt okänd hos skandinavier. Kände du till Lesbos? De enda charterflygen från Sveriges går med Thomas Cook Airlines och charterarrangören Ving.

Trots den stora ytan upplevs Lesbos att vara ”lilla Grekland”, som Grekland var förr i tiden. Fler artiklar med tips om barnvänliga utflykter, restauranger och hotelltips kompleteras. Följ Rosita reser Facebook och Instagram så riskerar du inte att missa något – här informerar jag när nya artiklar publiseras! Dessutom får du på Facebook & Instagram också filmer, så att du ännu mer kan få en känsla av stränderna, hotellen och ön!
Bläckfisk LesbosFölj med mig till Lesbos med filmsnuttar och fler bilder på Facebook och Instagram!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *