Gröna Lund – Stockholms nöjeseldorado

Gröna Lund är en succé för varje unge. Rosita reser har testat Grönan i flera år och med flera barn. Det blir bättre med åren – och här får du några smarta tips för en trevligare familjeutflykt.
Flygande karusell Gröna Lund
Barnsligt roligt på anrika Gröna Lund på Djurgården.

Nöjeseldorado med prima läge
Gröna Lund, Sveriges äldsta nöjesfält och Stockholms nöjeseldorado för barnfamiljer har ett fantastiskt läge på vackra Djurgården vid vattnet. Förslagsvis väljer ni vattenvägen och tar Djurgårdsfärjan som utgår från Slussen. Överfarten tar några minuter och ingår om du har SL-kort. Den här vägen satsar du på om du är ute i hyfsat god tid inför Gröna Lunds öppning, köerna växer sig snabbt långa. Å andra sidan går båtarna i skytteltrafik mellan Slussen och Djurgården.

Ta båten till Gröna Lund - det ingår med SL-kort!
Ta båten till Gröna Lund – det ingår med SL-kort!

Högflygande, snurriga, skrämmande men också snälla karuseller
Gröna Lund är förvisso hyfsat stort men också mycket kompakt med karuseller, lotterier och femkamps-tävlingar vart du än vänder dig. För barn som har nått minst 120 cm så finns lite mer hisnande karuseller och ännu fler och häftigare om du når 140 cm i höjd. Insane är vansinnig men fruktansvärt kul tycker vuxna och barn som är över 140 cm. Eclipse är överskattad tycker både barn och vuxna – men visst är utsikten makalös. Vilda musen (120 cm) och Twister, berg och dalbanan i trä gillar både vuxna och våra tweenies. Fritt fall och Tilt får toppbetyg av döttrarna (140 cm gräns). Blå tåget får OK i betyg och Flygande mattan kittlar skrämmande härligt i magen.
House of nightmares Gröna Lund
Har du vågat dig in i House of nightmare? (13 års gräns)

Restaurang eller picknick
Det finns flera restaurangalternativ med olika prisnivåer. Allt från snygga bistro till enklare hamburgerier där en meny med 90 G hamburgare, strips och dryck kostar 72 kronor (motsvarigheten med 45 G hamburgare cirka 50 kronor). 2016 års matnyhet är Fiesta Taquria & Bar. Tacobuffé (inkl. pannkakor!) till barnen för 69 kr (1 glas dryck ingår). Min Pulled pork Quesadillas var både smakrik och stark. Det är tillåtet att medta egen matsäck och det finns ett antal bänkar för att inta detta, men färre av gröna ytor att slå sig ner för picknick. En trädäcks promenad längs med vattnet erbjuder både restauranger och barer samt bänkar för pausstopp. Här är det också något lugnare och tystare än mitt inne i tivoliområdet.

Fiesta Taqueria & Bar - smakrikt och mycket gott.
Fiesta Taqueria & Bar – smakrikt och mycket gott.

Gröna Lund vid vattnet
Promenaddäck längs Mälaren.
BierGarten Gröna Lund
Matställen Gröna Lund
Paus och mat på Grönan.

Sträck på er Gröna Lund
Gröna Lund är snyggt och prydligt vid alla våra besök och överallt möter vi leende och tillmötesgående personal – för det kan ni sträcka på er, Gröna Lund. Barnen vill tillbaka och även som vuxen är det lätt att gilla Grönan – särskilt om du gör lite smarta val inför besöket. Se mina tips längre ner!
Akrobatik på Gröna Lund

Ekonomismarta tips
Det ska inte stickas under stol med att Gröna Lund är en kostsam historia för en familj med flera barn. För att spara in på omkostnaderna – och kanske kunna fler besök – sparar ni på kassan genom några nej vid alla lotteristånd och glasstånd som lockar. Här rullar snabbt slantarna i plånboken iväg. Och kom i tid – så slipper ni merparten av köerna som tjocknar på rejält strax efter lunchtid. Det ger mervärde för pengarna! För besökaren som bor nära och därmed har smidigt att besöka parken flera gånger så lönar det sig att köpa Gröna Lunds gröna kortet eller guldkortet. Gröna Lund erbjuder ju mycket mer än bara tivoli, på sommaren bjussas det på flera artister.
Promenad Djurgården
Promenera från Gröna Lund till innercity längs med vattnet hela vägen, ca 2 km.

Rosita reser s tips för Gröna Lund besök
Tips 1: om du har möjlighet, välj en dag då det förväntas vara lite färre besökare (till exempel midsommardagen). En sådan dag kan innebära mellan 0-30 minuter väntetid för karusell i jämförelse upp emot ca 1 timme.
Tips 2: kom i tid till parken öppnar. Och avverka gärna de mest populära karusellerna först (t. ex Eclipse, Insane, Vilda musen) innan det blir för långa köer.
Tips 3: Är ni i ”Gröna Lund-ålder”? Vi har en trio barn med upp till 7½ års åldersskillnad och då är det inte alltid lätt att hitta en utflykt som blir en trevlig upplevelse för både barn och vuxna. En sommar orkade vi inte ens besöka Gröna Lund, efter minnet av ett tidigare besök med en krypglad 9 månaders bebis samtidigt som vi hade en 8- respektive knappt 7-åring som behövde assistans i de fartfyllda karusellerna. Men när vårt yngsta barn växt till sig (3 år) så var äntligen hela familjen i ”Gröna Lund-ålder”. Att besöka Gröna Lund med bara ett (1) barn är naturligtvis något helt annat, oavsett ålder.
Cirkuskarusell Gröna Lund
Här har vi nått härlig ”Gröna Lund-ålder” för hela familjen.

Tips 4: om du har större barn som klarar av att gå runt på egen på Gröna Lund, avtala regelbundet en tid för att mötas. Och uppmärksamma barnet på att ta i beräkning väntetider i karusellköer … Fäst namnlappar med namn och mobilnummer på barnets handled (finns att få i biljettkassan).

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: