Har vi rest för mycket med barnen?

Tanken har snuddat mig. ”Är vi dåliga föräldrar som reser så mycket med lilleman hans första levnadsår?” Rimligt snabbt inser jag att vi är bra föräldrar. Som, liksom alla föräldrar gör misstag ibland men som eftersträvar en god balans så att alla i familjen ska må bra.

Lillebror är tre månader när vi lyfter mot Thailand. Strax efter fyllda ett (1) år har vi tillbringat nio veckor utomlands fördelat i Thailand, Gran Canaria, Rhodos, Tilos  och Aruba. Vi föräldrar är införstådda med att dessa resor ursprungligen är vuxen”behov” men vi semestrar fokuserat på bebisvillkor.
Kvintett av syskon på första resan som 5 i familjen.

Tanken huruvida vi är bra föräldrar snuddar mig vid en trevlig och välsmakande men tidvis också smått kaotisk tapasmiddag på Gran Canaria med lillebror då fem månader gammal. En klok rektor har sagt till mig ”Skolan utanför den teoretiska skolan, tillsammans med föräldrarna, är nog så viktig”. Med rektorns ord i minnet kom jag snabbt på andra tankar inför våra döttrars (då 6½ respektive 8 år) tydliga stolthet att på spanska kunna räkna till tio, svara ”Hola” och ”Gracias” till servitörerna och deras entusiastiska samtal.Restaurang Acaymo Gran CanariaGran Canaria – Landet Lagom. Lagom lång flygresa, tidsskillnad och temperatur.

En förälder var totalt tillgänglig deras frågor och diskussioner om stort och smått medan den andra föräldern var – tidvis – upptagen av grötförberedelser, matning och jonglering med bebis. Ungefär som hemma med den stora skillnaden att nu båda föräldrar är tillgängliga utan det slentrianmässiga ”mamma/pappa ska bara …”. Döttrarna är uppväxta på samma sätt som lillebror och se vilka härliga, nyfikna och kunskapstörstiga barn de har blivit.

Trygg i pappas dansande famn somnar lillebror lagom till desserten denna middag. Med barn i olika åldrar kan vi inte alltid inta middag när han har somnat. En dotter är kvällstrött, den andra är mycket piggare och det är en balansgång, som med rutin blir lättare att pricka in en tid som passar OK för hela familjen


Vår prins somnar trygg och nöjd i pappas dansande famn.

På vår favoritrestaurang Acaymo i Mogan, och andra restauranger, välkomnar personalen den ”stora” och tidvis (delvis) högljudda familjen. De frågar om de ska sänka musiken för att Adam lättare ska somna (vilket för övrigt inte var nödvändigt) och därefter frågar de maken/pappan om han möjligtvis vill ta en svängom med dem när han är färdig med ”nattningsdansen” av sonen. Underbart! Varför ska det behöva upplevas att vara så mycket svårare att gå på restaurang som barnfamilj i Sverige?

Våga res utomlands med din bebis
Res med sunt förnuft och fokus på vad som passar bäst din bebis/ditt lilla barn så vågar du resa utomlands även med små barn. Kvantitetstid för hela familjen är underskattat. Att semestra på hotell utan ”måsten” som matplanering, handling, matlagning, städning etc. ger oceaner av tid för umgänge och samtal med barnen. I den semestervärlden finns inget slentrianmässigt ”mamma/pappa ska bara …”.

Familjens resor som kvintett 2011-2012

THAILAND 3 månader gammal (3 veckor)

GRAN CANARIA  5 månader gammal (1 vecka)


TILOS & RHODOS
  9-10 månader gammal (3 veckor)


ARUBA
 13 månader gammal (2 veckor)


CYPERN 
1 år 9 månader gammal (1 vecka)

MALLORCA 1 år 10 månader (2 veckor)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *