Hotellweekend tu man hand med barn

Gågatan nedanför vår franska balkong sjuder av liv och rörelse. Under upplysta kvarvarande juldekorationer passerar en ström av människor. Sorlet av röster som stiger upp mot oss är inte exotiska eller främmande men dottern 7 år konstaterar: ”Det här är nästan som att resa utomlands, förutom att inte flyga. Och att det är snö”.

Gågata nedanför vårt hotell.

En liten resa som ger stora minnen
Tillsammans med mitt mellanbarn, då 7 år, gör jag en resa 15 km hemifrån. En kortväga resa som lämnar samma varma minnen som en långväga solskenssemester. En liten resa som blir en stor när vi hotellsemestrar på tu man hand i vår hemstad.

Flerbarnsföräldrar känner till känslan att räcka till för flera, att tillgodose olika behov beroende på ålder och intressen. Syskon är vana att ”alltid” behöva dela föräldrarnas tid och uppmärksamhet. Möjligheten att få ägna enbart ett barn uppmärksamhet, liksom att för ett syskon få rå om förälder/föräldrar helt själv, är dyrbar lyx.

Ett dygn på tu man hand mor och dotter
En julklapp till våra två äldsta barn innebär bio, middag och hotellövernattning ”i stan” (Stockholm) med mamma respektive pappa. Dotter E sticker sin handsbeklädda hand i min och dansar ystert fram vid min sida när vi lämnar storasyster, lillebror och pappa hemma. Jag känner förväntan bubbla inom mig.

Annorlunda men skönt
Vi hotellövernattar centralt med bekvämt promenadavstånd för våra  aktiviteter. På Hötorget är en kakofoni av frukt- och blomförsäljare som överröstar varandra med sista-minuten-erbjudanden. Vi promenerar hand i hand. Det känns tomt och annorlunda men skönt, utan barnvagn (lillebror). Annorlunda utan storasyster och maken/pappa vid vår sida, men utan att det gör något. Utöver hotellövernattning ser vi på bio och äter middag på restaurang.

En magisk dag
Vår snackiga tjej behöver inte konkurrera med någon om röstutrymme. Perioder av vår tid tillsammans förflyter i naturlig tystnad. Det märks att hon myser. För mig som flerbarnsmamma är det lyx att räcka till. Rester av lördagsgodis får intas i sängen när jag högläser en bok. Det har varit en magisk dag.

Lyxig hotellfrukost
Morgon och dottern vänder sig sömndrucken mot mig i samma säng. ”Maaamma”, säger hon konstaterar vidare ”vi bor på hotell!”. Innan frukost kammar jag hennes långa hår. Hon pratar oavbrutet nu. Jag reflekterar, än en gång under det senaste dygnet, det här flyktande ögonblicket vill jag kapsla in och bevara för alltid. 11 timmar skönhetssömn och sen hotellfrukost, vilken lyx!

Strax härefter gör maken och äldsta dottern en hotellweekend inklusive bio och middag på restaurang. Lika lyckad och uppskattad.

Härma gärna
En resa behöver inte vara långväga eller länge för att vara minnesrik och unik. Härma gärna vårt tips till barnens födelsedagspresent eller julklapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *