Jamaica med barn

Charterresmålen blir mer exotiska. Du kan resa med direktflyg till reggaens hemland Jamaica med familjevänliga hotell. Tvåbarnsmamman Irmelin Sørensen har besökt Jamaica 6 gånger med barn.
– För oss är Jamaica hjärtat av Karibien. Fantastiska stränder, leende människor som älskar barn och ett bra klimat.
Det kan underlätta med resvana, för Jamaica skiljer sig mycket från Skandinavien.

Norska Irmelin Sørensen besökte Jamaica första gången 1995 på bröllopsresa med sin man. Paret förälskade sig i det vackra och leende landet och har återvänt 17 (!) gånger. Sedan 2005 reser de även med döttrarna som nu är 7,5 respektive 5,5 år.
Barn i JamaicaNorska Isa Gisele och Salma Leonora trivs i barnvänliga Jamaica.

Drink i JamaicaHej Irmelin, varför älskar ni Jamaica så mycket?
– För oss är Jamaica hjärtat av Karibien. Människorna är sociala och avslappnade. Här sjuder av kulturupplevelser och för stressade skandinaver sänks pulsen flera nivåer i mötet med Jamaica. Dessutom kan du vara praktiskt taget säker på att få bra och varmt väder, intygar hon.

Irmelin beskriver vidare om en fantastisk natur med långsträckta ständer, mäktig djungel och vattenfall, ett exotiskt sjudande folkliv kryddat med dans, musik och doften av nationalrätten Jerk Chicken.

Ni reser med två barn, hur barnvänligt är Jamaica?
– Vi tycker att Jamaica är mycket barnvänligt i hänseende att alla invånare älskar barn. Här ser de verkligen barnen och stannar gärna för att prata och leka med dem.
Vänskap i Jamaica

Se upp med trafiken
Trafiken är dock inte att leka med. Irmelin säger att det krävs stor uppmärksamhet om du måste röra dig i trafiken som är mycket intensiv.
– Det finns knappt trottoarer någonstans och måste ni promenera längs vägen är det viktigt att gå så långt ut från körbanan som möjligt. Taxibilar har inte bilbarnstolar och de kör snabbt.

Kvällsliv JamaicaSjudande folkliv
Hon berättar att det lokala livet i byarna i anslutning till turistresmålen sjuder av folkliv när mörkret faller. Som skandinav konfronteras du med dofter helt olikt dem du är van vid.
– Doften av ”Jerk Chicken” som tillagas från stora oljefat fyller alla områden, men du konfronteras även av både dofter och försäljning av marijuana. Vi har aldrig upplevt annat än behaglig stämning, men på kvällstid bör du vara aktsam för i vilka områden du rör dig.

Familjevänliga hotell
För den mindre resvana familjen rekommenderar Irmelin de fina familjehotell som svenska charterarrangörer erbjuder i både Runaway Bay och Negril. Det exotiska Jamaica finns att uppleva även i bekväm anknytning till dessa välordnade familjehotell.
– De bästa stränderna finns i Negril och Runaway Bay och dess utkanter. Stränderna är i allmänhet väldigt fina och långgrunda och med en del vågor. Negril med omnejd är mitt favoritområde och från Runaway Bay är det bara 15 minuter med bil till djungel och möjlighet att bada med delfiner.
Strandliv utanför Grand Bahia Principe
Strandliv utanför Grand Bahia Principe i Runaway Bay. Bild lånad från ving.se

Hur är maten på Jamaica?
Vi äter i stort sett bara lokal mat i Negril med omnejd och har aldrig blivit dåliga. Vatten dricker du från flaska. Var uppmärksam om det serveras is i drycken att det är från rent vatten. Vanligast och billigast på de lokala restaurangerna är naturligtvis Jerk Chicken.

Om barnet blir sjukt, hur fungerar apotek och sjukvård?
– Vi har lyckligtvis aldrig behövt uppsöka varken läkare eller apotek. Vi har dock fått veta av andra turister att läkarklinikerna är bra. Behöver du uppsöka sjukhus finns det närmaste i Montego Bay. Det kan vara bra att vara medveten om att det inte är samma standard som i Europa och USA.

Med barn på JamaicaJamaica – helt annorlunda än hemma
Irmelin konstaterar än en gång att hon älskar att Jamaica är just något helt annat än Skandinavien. Familjen har köpt ett eget semesterboende strax utanför Negril och berättar hur väl de har mottagits i den lilla byn. Efter otaliga resor till landet som de aldrig tröttnar på, har de lärt sig att ”komma ner i jamaicanskt tempo”.
– Det underlättar om du är lite ”laid-back” i ditt sinne. Servicen är inte lika effektiv som vi är vana vid i Skandinavien och den allmänna standarden i den här delen av Karibien är lägre än hur vi till exempel klassificerar hotell i Skandinavien. Jamaica känns verkligen exotiskt.

För Irmelin med familj finns inget bättre semesterresmål och snart är det smidigare och går snabbare att ta sig till Jamaica med 11½ timmar direktflyg från Stockholm.

Snart finns direktflyg till Jamaica, reser ni charter nästa resa?
– Resan blir naturligtvis mycket enklare med direktflygning från Stockholm. Även om vi bor i Norge utesluter vi inte att det blir charterflygning nästa resa, avslutar Irmelin som i skrivande stund njuter av livet på Jamaica tillsammans med familjen.

Utflyktstips med barn
– Sola och bada
från några av världens bästa stränder.
Strandliv JamaicaStrandbad i Negril.

– Dunn’s River falls and Park – fantastiska vattenfall – och Blue Mountains med så grön och vacker natur att det nästan gör ont i hjärtat. Från Runaway Bay bekvämt och smidigt att uppleva, bara ca 15 min med bil.

– Nine Mile, Bob Marleys födelseby ca en timme med bil från turistorten Runaway Bay.
Den svarta floden, JamaicaNine Mile Bob Marley– Black River ca 1,5 timme med bil sydväst om Negril är en spännande upplevelse för lite äldre barn. ”Åk båt längs med floden och se krokodiler. Njut av grillad fisk på restaurang Cloggy`s”.

BILDER: Nine Mile och Black River

– YS Falls, strax bortom Black River (ovan) är en av de finaste och mest kände vattenfallen på Jamaica. ”Här kan du slänga dig ut i lianer och det finns bassänger på området lämpliga för barnen”.
Barn i Jamaica,
Lokalt liv på Jamaica

Jamaica – mer än Bob Marley
Vill du läsa mer om Jamaica? Missa då inte svenska Sebastians medryckande, personliga beskrivning om Jamaica där han bor och arbetar. Läs intervjun här.

11 thoughts on “Jamaica med barn

 1. Härlig artikel!!Irmeline är helt klart den bästa att fråga vad gäller Jamaica 🙂 De älskar det!! Vill åka dit ännu mer nu efter att ha läst detta 🙂

  • Jag vill också så gärna besöka Jamaica! Så fort de två äldsta barnen har börjat i ny årskurs (och ev. också ny skola för den äldsta) i augusti ska jag ansöka om ledighet i januari. Det behövs en (1) vecka ledighet i samband med jullovet. Skolorna har blivit mycket mer restriktiva att bevilja ledighet, men jag hävdar att man verkligen LÄR genom resor. Tänk att uppleva ett så exotiskt och ”annorlunda” land (i jmf Sverige). Det ger också viktig lärdom, utöver teorin i skolan.
   Så håll en tumme för mig/oss va 🙂

   • Oj så spännande det blir, åker om några veckor dit, första gången. Försöker hitta så mycket fakta och annat om Jamaica. Älskar musiken, kommer säkert att älska maten, värmen o människorna. Havet, solen och allt tror jag. Har varit på Aruba, Thailand och Vietnam på långresor. Thailand är som det tredje hemland efter alla resor dit. Oftare där än i Finland varifrån vi kom till Sverige för länge sedan.
    Jag har stora förväntningar om Jamaica, börjar packa badkläder, solkräm o några klänningar nästa vecka så ………

    • Så roligt att höra Liisa, och tack snälla för din kommentar! Jag skulle själv så gärna åka till Jamaica men vi får inte ledigt från skolan med de två äldsta barnen, och har inte råd att resa dit över julhelgen.

     Följer du ”Rosita reser” på Facebook? Gör det gärna! Just nu är jag nämligen på resande fot på två andra öar i ljuvliga Karibien. Uppdaterar under resan på FB och Instagram, och efter hemkomst med artiklar på webben. Två fantastiska öar som jag mer än gärna återvänder till när det är bekväm charter nästa vinter.

     Soliga hälsningar,
     Rosita

 2. Hej 🙂 jag och min man vill till Jamica men har blivit avrådda från att med barnen 🙁 det sägs vara mycket kriminalitet och droger! Hur ser du på det?
  Mvh camilla

  • Hej Camilla,
   det vill jag också! Besöka Jamaica. Som du förstår av mina två artiklar om Jamaica så har jag själv inte varit där, och därför har jag istället intervjuat andra – som älskar Jamaica.

   Jag tror så här. Jamaica är inte farligt avseende droger och kriminalitet, OM du reser med sunt förnuft. Det finns andra saker att ta hänsyn till, och särskilt när du reser med barn, nämligen trafiken och att vägar och framförallt säkra promenadväger inte eller knappt existerar (enligt utsago från de som ”kan” Jamaica). Jag är också övertygad om att Jamaica är väldigt mycket Jamaica, och alltså inte särskilt ”turistorienterat” som allt fler också ”långväga” destinationer blir – särskilt de som har chartertrafik. För Jamaica är det första vintern med chartertrafik. Och det är väl också just det som är fascinerande, spännande och fantastiskt. Jag tror därför att en del turister kan få en liten ”verklighetschock”, beroende på tidigare reseerfarenheter.

   Och jag vet att jag mer än gärna vill besöka Jamaica med min familj. Hade det inte varit för att vi har så svårt att få skolledigt för de två äldsta barnen så skulle vi ha varit där nu i januari. Och jag när fortsatt ett litet hopp att det ändå går att få till en resa nästa vinter (vi ansökte inte ens om ledighet denna gång. Nästa vinter ska vi i alla fall prova …).

   Jag har svårt att råda i hur ni bör tänka och göra. Svårare än om en småbarnsfamilj som aldrig rest tidigare skulle höra av sig och vara lite spända inför premiärresan. Då hade det varit lätt att säga ”Klart ni ska våga er ut! Börja med Kanarieöarna eller Mallorca t. ex. Ni kommer att älska det”. Och så hade jag säkert bifogat några hotelltips också, för att säkra ”bra val”, thi hi.

   Läs gärna på, och landa i tanken att två stora researrangörer har valt att lansera Jamaica som charterresmål. Jag tror att man kan vara ganska trygg. Nästa år hoppas jag verkligen att min familj kan besöka Jamaica. Då har vi barn 4 år, 10 år och 11½ år.

   Lycka till, tack för att du skriver hit.
   Med vänliga hälsningar, Rosita

  • Camilla, klart det inte är pinsamt! Det är bara trevligt att få lite ”kommunikation” här i forumet. Hoppas att du genom mitt svar, men också genom de två artiklarna, får lite lättare i ert val. Viktigast är absolut att man själv känner att är trygg i sitt beslut. Lycka till med reseplaneringen!

   Fortsatt trevlig lördag kväll och hälsningar,
   Rosita

 3. Hej ! Vi skall åka till Jam i Nov , hur är det med fisket ? går det att hyra in sig på en båt med fiske för turister.?

  • Hej Tommy,
   härligt med en resa till Jamaica bokat! Angående fiske vet jag tyvärr inget. Jag har som sagt aldrig besökt Jamaica och i artiklarna intervjuat två personer som är särdeles förtjusta i reggaens land. Hör med din researrangör, de kan säkert hjälpa dig att finna ett svar.

   Mvh Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *