Kontrasternas Marseille – vacker & shabby chic

Vincent van Gogh fann ljuset som förtrollar de ljusblå färgerna i Provence. Jag fann konstnärliga och stolta människor i ett lika delar vackert, ruffigt och shabby chic Marseille.
Marseille - Provence
Blå Marseille.

Stadens själ porträtterad i en enda människa
Det lockiga svarta håret spretar som att han vore nyss uppstigen från sängen. Ögonen glittrar spjuveraktigt som hos en pojke, även om han är en vuxen man och chef för den konstnärliga fabriken La Friche la Belle de Mai. Vi guidas genom de råa, grå byggnaderna där konsten har fritt spelrum utan begränsningar eller hämningar. Som från ett helikopterperspektiv sprider ut sig stora, närgångna fotografier, som suger besökaren närmare för att försöka förstå vad den ser. En gnisslande konstruktion av sammansatta metallrör svävar fram och tillbaka. Den ska ge känslan av ett inferno, eller en ”crazy world”, som rollgestaltarna av kända skådespelare på väggen.
La Friche la Belle de Mai, MarseilleLa Friche la Belle de Mai, där konstnärlig energi konfronteras och krockar.

Gränslös konst som berör och upprör
Ett annat rum med målade tavlor och sexistiska verktyg är så vansinnigt hämningslöst att jag som mamma inte klarar att se på det utan att uppröras. Inte långt därifrån svischar unga pojkar fram på skateboard längs graffitimålade väggar. Som tur är det 18 års-gräns för det specifika utställningsrummet.  La Friche la Belle de Mai är ett konstprojekt där konstnärlig energi konfronteras och krockar i olika strukturer.
La Friche la Belle de Mai, MarseilleLa Friche la Belle de Mai

En vacker paus från bruset
I en annan del av Marseille tronar ståtliga Palais Longchamp, ett marmorvitt vidsträckt monument på höjden. Ett stilla vattenfall leder ner till en pool där skulpturer av rosa delfiner hoppar genom små fontäner. Köp med dig en picknick och ta trapporna upp till trädgården. Ta en paus i gräset, det finns ett portabelt café om du önskar ha en kopp kaffe eller en glass.
Palaise Longchamp gardenPalaise Longchamp, rofylld paus i storstaden.

Mer välputsad konst
Är du intresserad av mer traditionell konst än vad som är beskrivet ovan, finns i Palais Longchamp vänstra vinge ”The Museum of fine Arts”.  Besöker du det under året kan du beundra konstverk av berömda målare som Vincent van Gogh, Claude Monet, Henri Matisse med flera. På den högra sidan finns ”Natural History Museum”.

Ruffiga Marseille
Jag strosar vidare. Marseilles 2 600 år gamla historia speglas i de ruffiga stenväggarna. När jag når Le Marché de Noailles (The Market at Noailles) uppmanas jag av en välvillig dam att lägga ner kameran i min handväska, och passa min iPhone. Jag gör som hon säger. Istället fångar jag på näthinnan porträtt av äldre kvinnor med vita eller svarta hucklen på huvudet och med helsvarta långa och vida särkar. Längs trottoarkanterna samlas rynkiga män och bolmar på cigaretter och skamfilade tiggare sitter i gatuhörnen. Vid marknadsborden med färgglada frukter och grönsaker trängs lokalinvånare av varierande ursprung och hudfärg. Också ett fåtal turister, mer lätt klädda i shorts och linne i den sommarvarma septemberdagen. I ett annat hörn ligger fuktiga grå fiskar på en isbädd.

Platsen kallas ”den afrikanska marknaden”, och hit går de – som liksom jag – är nyfiken på att se annat än kuttersmycken från turistbroschyrer. Men som sagt, passa din pengapung.

En paus vid The Market at NoaillesKoppla av i The Market at Noailles men passa din pengapung.

Jag fortsätter nerför brant sluttande gator, smala och krokiga och påtalar med ett skratt till mitt resesällskap att, ”det är inte alldeles bekvämt att uppleva Marseille. Jag gillar det!”.
Ruffiga MarseilleBobo-kvarteren (Bohem chic) i Marseille.

Hjärtat i Marseille
Efter knappt 20 minuters promenad är vi framme vid ett torg där en guldfärgad barnkarusell med ståtliga hästar i en ring väntar på aftonens festligheter. Nedanför skymtar havet. Här i hamnen möter fiskargubbar välputsade lyxjakter som glittrar i solen. Efter att Marseille tilldelades utnämningen European Capital of Culture 2013 har hamnpromenaden rustats upp och fått ett betydligt större utrymme. I marknadsstånden med fisk och grönt och diverse souvenirer står vänliga försäljare. Turistbåtar lägger till för överfart till närliggande stränder, eller om du vågar ett besök på ön som huserar det gamla fängelset ”If castle”, beskriven i historien om Greven av Monte Cristo. Sorlet av röster är levande och rofyllt på samma gång.
Rosita reser i MarseielleRosita reser i konstrasternas Marseille.

Förälskelse vid första ögonkast
En ytterligare kort promenad bort ligger The Panier, de äldsta delarna av Marseille. Jag är förälskad. Längs slitna fasader i matta kulörer av beige, gult och roströd trängs uteserveringar i de trånga gränderna. The Panier är inte ruffigt, här är ”shabby chic”.
Old town in MarseielleBo på Bed and Breakfast i charmiga The Panier, till exempel här.

På ett torg med skuggande höga träd njuter jag en underbar marockansk brunch.

Nattens sorl i Marseille
På kvällen innan jag ska sova sitter jag en stund på balkongen till La Résidence Hotel. Det är nära midnatt men nedanför mig sprakar ännu staden. Vespor knattrar förbi, några par håller varandra runt midjan och en grupp unga killar och tjejer gör glada tillrop och tafatta omfamningar. Jag vet inte hur länge det varar för när jag stänger balkongdörren stängs också ljuden ute och jag somnar i den sköna sängen.
Afton i MarseilleKvällens sorl i Marseille.

Marseille är på riktigt
I Marseille slängs du handlöst mellan kontraster. Och oavsett om jag tycker mindre bra om någon, så är det olikheterna som gör mig nyfiken att se och förstå mer. En italiensk gentleman som har förälskat sig i Marseille beskriver för mig varför sin fascination.
”Marseille inte är en stad för turister. Marseille är på riktigt.”

Och han förklarar vidare. ”Storasyster Nice vore utan turister inte längre Nice. Men Marseille skulle vara detsamma utan turister.”  Jag har upptäckt att Marseille  är en stad för mig. Jag vill ställas inför intryck och begrunda vad de betyder för mig. I Marseille går du i kreativa, konstnärliga och troligtvis också lite tokiga, konstnärers fotspår. Marseille är lustfylld samtidigt som den vågar konfrontera.

Mer av Provence
Det finns mycket mer att uppleva av Provence. Följ fångarnas fotspår till fästningen If Castle och upplev jag stadens mjukgörande stolthet, ”Soap de Marseille” och fler museum. Upplev spanskinspirerande Arles där tjurfäktning är en folkfest och där Vincent van Goghs levde under sin mest produktiva tid. I charmiga Aux-de Provence en kort bussresa från Marseille, fann jag gemyt och en fantastisk matupplevelse.
MarseilleMarseille ger mersmak.

FAKTA
Marseille är Frankrikes näst största stad med cirka 900 000 invånare. Marseille är också den mest fattiga staden i provinsen Provence, i den södra delen av Frankrike.

 Tack till Fransk Turism & Utveckling och Marseille Turistbyrå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *