Kryssa med Tallink Silja

Kasta loss och kryssa lugnt med Tallink Silja till charmiga Tallinn. Mina fördomar för kryssning på Östersjön slängs överbord – här vågar, och vill jag faktiskt stiga ombord med barnen. Men då gäller det att ”välja rätt”.

Tallink Silja kastar fördomar överbord
Jag ska erkänna att jag stiger ombord Tallink Silja med vissa fördomar. Som förälder fasar jag över fylla i närhet av mina barn. Även när jag reser med bara vuxet sällskap, som denna resa signerad #EpicEstonia till Tallinn. Men att kryssa med Tallink Silja är mycket bättre än jag vågat tro, trots att jag reser i potentiell ”riskperiod”, nämligen torsdag-lördag. Jag testar Tallink Victoria på ditresan och Tallink M/S Romantica på hemresan och upplever att stämningen är lugn och behaglig. Denna reflektion ska tas i beaktning att jag tror att upplevelser skiljer beroende på kryssningrutt, fartyg och tid på dygnet du beskriver. Av detta har jag ingen egen erfarenhet av, bara enligt hörsägen.

Rosita (reser) kryssar på Östersjön.
 Rosita (reser) kryssar på Östersjön.

Lyx a la Östersjön-kryssning 
Lugnet beror nog delvis också på vår kategori av hytt, en ”Juniorsvit”. Korridoren för dessa hyttkategorier ligger nämligen mer avskilt och har dessutom ytterligare en ytterdörr från övriga hytter. Men det ska noga påpekas att vi upplevde lugn på båten också i flera övriga allmänna utrymmen, till när vi kröp till kojs tidig kväll. Dessutom är maten bättre än förväntat! Jag återkommer till det.
    Del av vår hytt på Tallink M/S Viktoria. Sovrum i hytt Tallink M/S Victoria.

M/S Romantica blir favorit
De två fartygen påminner mycket om varandra. Mest gillar jag M/S Romantica för dess utseende på hytt (bild nedan) och bufférestaurang.
  Del av vår hytt på Tallink M/S Romantica.Sovrummet Tallink M/S Romantica.

”Standardhytterna” kan se ut så här:

Bättre mat än på andra Östersjön-fartyg
Fartygen är nästan prick lika, med små variationer av utbud. Vi testar både à la carte-restaurang och bufférestaurang för middag, och för frukost äter vi i à la carte-restaurangen. Min medresenär Anneli, som har mer kryssningserfarenhet än jag, säger: ”Rosita, du måste skriva att maten i bufférestaurangen är mycket bättre än på andra fartyg”. Så det gör jag. Också för att jag tycker att middagsbuffén är både välsmakande och med ett varierande utbud. Vid den sena sittningen (kl. 20.30) är det jättelugnt i restaurangen. Det är säkert mer folk vid den tidigare och mer barnvänliga middagstiden, men den engelsktalande personalen verkar att ha bra koll och uppmärksamhet. Bufférestaurang M/S Romantica vid middagssittningen kl. 20.30.

I à la carte-restaurangen kostar varmrätterna mellan ca 19-27 euro. Till förrätt och dessert kan du välja en buffé av små godsaker. Oxfilén som vi väljer till middag och steker själv på en lavasten smakar ljuvligt.Frukost à la carte. + för färskpressad juice och beställning av ägg vid bordet.
 
Oxfilé grillas efter eget önskemål på het lavasten.

Barnvänliga Tallink Silja
Det är inget problem att få tiden att gå ombord på Tallink Silja tillsammans med barn. Båda fartyg som jag kryssar med har ett stort lekrum med roliga aktiviteter som klätterställning (M/S Victoria), små spelbord, små cyklar, ”hopphage”, spel och pyssel. I ytterligare ett mindre lekrum på båda fartygen, finns bollhav för de yngre barnen samt en liten rithörna. Här öppnar de lämpligt nog redan kl. 06 för morgonpigga telningar. Då jag på kryssningen inte reste med egna barn så har jag begränsat antal bilder av de barnvänliga faciliteterna ombord.

Det stora lekrummet på M/S Romantica.

På soldäcket kan du när vädret tillåter njuta av dryck och musik, ibland också av en trubadur. På fartygen finns också ett litet spa med bubbelpool och bastu.

Lugnt båtliv på Tallink Silja
Fartygen är nästan fullsatta vid våra kryssningar men det känns inte trångt någonstans. Flera gånger på eftermiddagen till sen kväll arrangeras det aktiviteter och underhållning på scen för både barn och vuxna. Jag är dock inte särskilt road av diverse lektävlingar och karaoke och skyndar snabbt vidare. I en pub med liveframträdande är det lite festlig och dansant stämning men det är lätt att hitta lugnare platser, till exempel i café och à la carte-restaurangerna. I alla fall den hyfsat tidiga kväll då vi fortfarande är vakna. De två taxfreebutikerna kommer vi snabbt igenom. Här säljs framförallt alkohol och choklad samt souvenirer och smycken.

Det är en dag i morgon också ….
Vi tar bara en snabb titt i ”showsalen”, uppträdandet var inte mycket att hänga i julgranen och vi återvänder till vår rymliga hytt/juniorsvit. Vi föredrar att spara energi till upplevelser i Tallinn och vaggas snabbt till sömn. Skönt att bo i en tyst korridor.

Här är mina Tallinn-inlägg:
Tallinn – perfekt weekendresmål
Jag förbehåller mig rätten för ändringar efter resan gjordes. Kontrollera alltid fakta där du beställer din resa.
Restaurangtips i Tallinn.

Resan är ett samarbete med Estlands turistbyrå (Visit Estonia) och finns att följa i sociala medier via #EpicEstonia. Orden och åsikterna är som alltid här på Rosita reser enbart mina egna.

2 thoughts on “Kryssa med Tallink Silja

  1. Vad roligt 🙂 Ser riktigt härligt ut. Nu ser jag ännu mer fram emot vår resa 🙂 Jag hade faktiskt tänkt maila dig IDAG, men nu ser jag ju ditt fina inlägg. Vi åker också som du dit med ena båten och hem med andra båten. Härliga bilder och inspirerande text. Dessutom KUL att du gillar att kryssa 🙂 Eftersom du ifrågasatt mina kryssningar 🙂 hihi…. Ha en fin dag, kram kram L

    • Hej Lina,
      härligt att höra att ni också ska ut på Östersjön. Jag tror fortfarande att det skiljer mellan kryssningsfartyg och framförallt skiljer för ”vilken rutt” på Östersjön … Dessutom, som jag också skriver, så kan hyttkategorin också ha spelat in på att vi fick sova gott på natten. För jag tror också på det som ”Towis – Come fly with me” beskrev om sin kryssning. Det var riktigt smidigt att kryssa med Tallink under de här förutsättningarna.
      Kram Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *