Livrustkammaren – kungar, drottningar och kalabalik

Kungligheter har nog varken förr eller senare levt ett liv likt en dans på rosor. På Livrustkammaren ser vi verkligen kulhålet på Gustav III:s maskeradkostym och andra urgamla verkligheter.

Livrustkammaren bjuder på sannhistorier lika spännande för barn som för vuxna, som får fräscha upp historiakunskaperna från skolan. Sveriges historia är full av kungar, drottningar och kalabalik.

Tre syskon i varierande ålder har kul på Livrustkammaren

Ovärderliga föremål
På Livrustkammaren finns inga kopior, här är föremålen det unika och enda och därmed ovärderliga i vår svenska historia. Här får vi till exempel se den faktiska maskeradkostymen som kung Gustav III bar den ödesdigra dagen 1792 då han skjöts ihjäl på operamaskeraden.


”Är det verkligen det riktiga kulhålet?!”

Ett skimmer av glans
Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor – nog är det en viss skimmer över kungligheter. Särskilt förr då kungligheterna faktiskt bar krona på huvudet. På Livrustkammaren får vi möjlighet att prova hur tung kronan var att bära. Vissa saker förändras dock aldrig. I den äldsta kungliga vaggan (1655) har också lilla prinsessan Estelle (2012) legat.

Karl XI´s dopvagga från december 1655.

Tänk att Gustav II Adolf red denna häst ”Streiff” som dog 1633. Hästens hud preparerades och monterades på en furustomme och ställdes upp i slottet Tre Kronor i Stockholm. Många spännande historier och fascinerande ting är att ta del av på Livrustkammaren.

Lekrum för de yngre
På Livrustkammaren finns ett lekrum med utklädningskläder, ritmaterial, spjut och sköld (i trä) som är ett välkommet avbrott för de yngre barn som inte har jättestort tålamod för museumföremålen.

Del av lekrummet på Livrustkammaren

I  vacker miljö
Livrustkammaren ligger passande nog i gammal miljö, i det kungliga slottet i genuina Gamla Stan. Ett besök i Livrustkammaren kan alltså fyllas med mycket mer av vackra betraktelser. Men det är historier att berätta en annan gång …

FAKTA Livrustkammaren (2012)
Fri entré barn och ungdom t. om 18 år
Vuxna 80 kr

One thought on “Livrustkammaren – kungar, drottningar och kalabalik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *