Människan mot/med naturen på Världskulturmuseet

När miljöaktivist Greta Thunberg är på allas läppar, när isbjörnar balanserar på isflak i Antarktis och vi shoppar järnet, då fylls Världskulturmuseet i Göteborg av stora hot och starkt hopp i utställningen Human Nature.

Human Nature
Följ trådarna i vår hoptrasslade värld i utställningen Human Nature

Vår största samhällsutmaning
Det ska påtalas direkt: utställningen är gratis. Hela Världskulturmuseet i Göteborg, granne med populära Universum, har fri entré. Tröskeln att upplysas bör därmed vara rimligt låg att ta sig över.

Mina tonårsbarn har påtalat att det är vårt fel (vi föräldrars) för miljökatastrofen som lurar runt hörnet. Då syftar de inte på enskilt vår familj, och t. ex vår resglädje. Men på vuxna människor generellt och vårt agerande i förtid och nu. Jag skyller då också på mina föräldrar. I nutid bör vi väl också kunna inkludera tonåringar och unga vuxna att dela ansvaret? Eller är det vuxna som är för dåliga föredömen? Greta Thunberg säger starkt och klokt: ”Our house is on fire”. I Världskulturmuseet nya utställning får vi följa flera trådar i vår hoptrasslade värld, vårt brinnande hus. Orkar du se hur illa det är?
– Det handlar om den största samhällsutmaningen vi står inför idag. …, säger Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin i ett pressmeddelande.

Human Nature, Göteborg
Love, hug, destroy, human, nature …

Töm lagret – allt ska bort
I utställningen Human Nature beskrivs allt från shoppinghysteri till födointag, barnarbete (hemskt – kika in i de små hålen i väggarna) till konkret miljöförstöring genom transporter. Du kan bikta dig – eller i alla fall reflektera – angående dina känslor för dina materiella saker hos konsumentmannen.

Human Nature
Shop until … WE drop. Eller?
Hur lever du med dina materialla saker? Testa dig hos konsumentmannen.
Kärlek som svalnat. Lyssna på någons älskade kopps historia.

Be happy, worry
Nog har du 3 minuter över. Investera dessa att sjunka ner i en varm sits i ett mörkt rum, sätt på dig hörlurarna och – reflektera. Utställningsproducent Lena Stammarnäs beskriver på museets webbsida att utställningen inte (bara) ska skrämma oss, men (också) inspirera oss.
– Detta är inte bara en mörk och dyster historia. Det finns mycket hopp genom alla initiativ som tas runt om i världen. Förhoppningsvis ger detta dig som besökare inspiration. Som konsument och medborgare kan du påverka saker – alla kan vi bidra till förändring genom de val vi gör.

Be happy, worry. Ta 3 minuter av din tid och reflektera.

Kasta sten i glashus?
Som tidigare (fortfarande?) reseinfluencer kan det kanske tyckas att jag framställer mig i oförtjänt hjältedager genom att belysa en miljöutställning. Men jag är trött på miljödiskussionen som ”svart eller vit”. Klart jag bryr mig om hur jag lever! Trots att jag har tre barn, vilket miljömässigt är bland det värsta du kan åsamka jordklotet. Vi har, och har alltid haft, ”bara” en (1) bil i hushållet trots att båda föräldrar pendlar några mil varje dag till jobbet. Vi återvinner och skänker förbrukade ting. Jag shoppar sällan. Jag och maken anstränger oss för en mer vegetarisk kost hemma trots att barnen protesterar vilt.

Men vi reser utomlands med flyg, skämmes oss! Det finns ju ändå inte anledning att jag som redan – tydligen – ”gör dumt”, struntar i alla andra faktorer där jag också kan bidra till att vår vackra jord inte går under. Isabella Löwengrip har en (miljö)plan för sin månatliga resor till New York (jag ska också dit 2019, wihooo!). Dock kan jag ju tycka, att hon som är så klipsk – och omgiven av så många klipska – borde ha påtalat denna plan SAMTIDIGT när hon basunerade ut om sitt frekventa resande. Då hade hennes initiativ känts mer genuint.

Jag kommer fortsätta resa utomlands med flyg. Men gärna fler resor inom Sverige och med tåg. Och jag kan rekommendera alla som befinner sig/ska till Göteborg med omnejd besöker Världskulturmuseet och blir mer miljöklok.

(3) Resinfluencers om resa (flyga) och miljö:
ResfredagKlimat(ångest) och ständiga försök att bli en bättre människa
Let’s Go exploreResebloggare med klimatpolicy för 2019
DrydenSluta flyga – nu hakar jag också på (typ)

Res med SJ.

Fakta utställning Human Nature
Plats: Världskulturmuseet i Göteborg t om ”våren 2020”. Därefter från ca oktober 2010 på Etnografiska museet i Stockholm.
Pris: så här viktig upplysning är såklart GRATIS. Hela museet med dess många utställningar har fri entré.

Miljökonflikter också hemma i Sverige. Skrämmande hur ”vi” agerar mot våra ursprungsinvånare.
Att leva med saker. Men vissa materiella ting är inte bara … ting.

Utställningen visar också föremål från Världskulturmuseernas samlingar.

Fler presentationer om utställningen:
SvD – Hoppfullt i en tid av klimatstress
Djungeltrumman – Den mänskliga naturen i fokus på Världskulturmuseet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *