Med 3 månaders bebis i Thailand

Vi var en sammansvetsad kvartett med många gemensamma resor i bagaget. Vi hade kryssat i Medelhavet, roat oss av hjärtans lust på Disney World, snorklat i Röda havet, strosat längs kritvita stränder i Karibien, vaggat fram på elefant i Asien, citysemestrat i Europa och doppat tårna i Atlanten. Ändå stod vi ovant fumlande med packningen på Arlanda. För första gången reste vi som en kvintett.

Lillebror 3 månader ska resa utomlands för första gången. Kriterier vid val av destination är: bra hotell och sjukvård, solsäkert och god mat. Min trötta mammarygg längtar också efter prisvänlig och välgörande massage. Valet blir tre veckor i Thailand.

Lillebror 3 månader med storasystrar 7½ respektive 6 år

I takt med tiden lagom till nyårsafton
Mina ögon är torra och det känns som att jag trampar luft när vi möter värmen utanför ankomsthallen. Jag lotsar våra döttrar genom trafiken av taxibilar, guider och resenärer i samma tillstånd som oss. Maken skjutsar i sidled en överlastad bagagevagn. Lillebror sover i bärselen vilandes en blek tjock kind mot mitt bröst. Vi spolar bandet fram ett dygn. Första anhalt på vår resa är Phuket Orchid Resort & Spa i Karon. Efter två olika frukostsittningar är vi i bättre takt med tiden. Faktiskt blir vi hjälpta av denna när det vankas nyårsfirande.

Glansiga partyhattar och vita dukar
Tidsförskjutningen gör att döttrarna orkar vara vakna över tolvslaget. Vi väljer bort jippot på hotellet för en restaurang med utsikt över stranden bakom palmerna. Thailändska flickor i svepande vita tyger, dekorerade med färggranna band och med blommor i håret dansar för en handfull gäster iklädda glansiga partyhattar vid bord med vita dukar. Döttrarna gör stora ögon när jag berättar att de dansande flickorna egentligen är pojkar. Det är den första vardagslektionen av många under resan. Jag skänker en tanke till skrivläxan från skolan och konstaterar att döttrarna kommer återvända hem med större lärdom än så.

En härlig start på det nya året 2011

Acklimatisering till värmen tar längst tid för lillebror. ”Det är inte han som vill åka till Thailand”, konstaterar den kloka fadern och tar in lillebror i det svala rummet när solen steker som mest. Övrig familj solbadar i poolen nära vår terrass. Strandbadlivet får stryka på foten denna resa men på eftermiddagarna tar vi en drink med tårna i sanden.

Semestrar på bebisvillkor i Thailand

En vecka senare åker vi vidare till vårt andra hem. Oavsett var i världen så känner vi oss hemma på Sunwing Resort. Den här gången premiärbesöker vi Sunwing Resort Kamala Beach. Vi uppskattar komforten för barnfamiljer. Döttrarna besöker MiniLand varje dag. Gym finns i direkt anslutning avskild via glasväggar. Träna och barnvakta samtidigt är en hit för vår familj.

Trots att vi väljer att bo på en livlig familjeresort föredrar vi lugnet. Längs ena långsidan är ett mindre och lugnare poolområde. Här övar döttrarna dagarna i ända att flyta på rygg, simma under vattnet och hoppa från ”öar” ner i det djupa vattnet. Lillebror fäktar med armar och ben i vattnet, han älskar att bada.

Semestrar på bebisvillkor
Utflykter begränsas till shoppingcenter och besök hos vänner som semestrar på Sunwing Resort & Spa Bangtao Beach. Där är strandkänslan mer påtaglig, jag känner att jag har saknat strandlivet.

Vi tar igen det på slutet av semestern. Tio minuter promenad från hotellet är stranden nästan folktomt dagtid, på kvällarna ett myllrande folkliv med charmiga restauranger och barer som lyses upp av kulörta lampor.
Reseberattelse Thailand - Globetrotter Mama

Det enda vi inte kompromissar med är måltiderna. Med tydliga mat- och sovrutiner för lillebror har vi ro till samtal och måltiden där spontan vardagsskola äger rum. Vi diskuterar döttrarnas nyfikna frågor, varför visslar diskaren så glatt trots att han just bara diskar, varför bor vissa människor i plåtskjul (som vi passerar vid taxiresor)? Engelska glosor från vardagen övas och de beställer fruktdrinkar, svarar på frågor vad de heter och hur gamla de, och lillebror, är. Vi har all tid i världen för varandra. Ända till barn- eller vuxenshowen börjar och till när den kända melodifestivalsångaren sätter sig vid ett bord nära oss. När döttrarnas sällskap är förlorat förblir jag och maken sittande vid bordet. Berusade av den ljumma januarikvällen lyssnar vi till vinden som prasslar i palmträdens kronor.

2 thoughts on “Med 3 månaders bebis i Thailand

 1. Hej!

  Vi funderar på att ta en restresa till Thailand nu i slutet på februari, har varit där många ggr tidigare och hela familjen älskar Thailand. Denna gång har vi dock en ny familjemedlem som är nästan 3 månader när vi åker. Jag funderar på hur det blir med vaccination, hur gjorde ni? Sen är jag lite nojig för rs virus, det kan man å andra sidan få var som å inte bara instängd i ett flygplan… Skulle bli jätteglad fr lite tips och råd:-). Såg att vi tänkt samma hotell i Karon som ni var på, var det bra? Hade ni med egen vagn? Såg att man kunde boka ett babypaket men då var det en paraply och den känns ju helt fel för ett litet barn.
  Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning,
  Ida

  • Hej Ida,
   så härligt med Thailandsplaner! Jag vill rekommendera dig att kontakta BVC med frågor kring vaccinering och rs-virus, eftersom jag inte har sjukvårds- eller liknande utbildning för att råda i detta. Hur vi själva agerade vid en liknande resa (med 3-månaders till Thailand) ang. vaccinering och tankar ang. rs-virus etc. vågar jag inte tipsa om då det är personliga val, utan sjukvårdskunskap. Och naturligtvis rådgjorde vi med vår BVC sköterska innan vi reste.

   Vi trivdes jättebra på Phuket Orchid Beach, liksom vi också gjorde på Sunwing Kamala Beach. På Phuket Orchid Resort hade vårt rum perfekt läge med terrass ut mot barnpoolen. Då kunde lillebror sova i svalkande skugga på terrassen, och delvis inomhus, medan storasystrarna hade skoj i poolen. Rummen är ganska små dock. Men man är ju inte mycket på rummet när semestrar i Thailand. Även om det kan behövas mer svalkande temperatur när reser med liten bebis och då kan behöva vara inomhus när det är som varmast mitt på dagen. Det märkte vi av när vi bytte till Sunwing Kamala nämligen, och bodde längre ifrån poolen där de äldre syskonen hängde. Eftersom vår bebis hade svårt att få bra sömn i värmen utomhus – även i skugga – så fick en förälder gå ifrån ”någon timme” varje dag, och det var inte lika kul att bli så låst vid rummet … Och inte kunna passa på att sola, bada när bebis sov …

   Lycka till med reseplanering!
   Med vänliga hälsningar, Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *