Nära och vänliga Kungsberget

Två timmar från Stockholm hittar du både svarta, snälla, långa och korta backar. Mest troligt hittar du också en hjälpsam hand av personalen i liftkön eller av en annan skidåkare – när ditt barn har släppt liften för tidigt och glider nerför backen … Kungsberget är både nära och vänligt.

Vyer i Kungsberget

Vyer i Kungsberget

Kontraster i total harmoni
Bor du i södra eller mellersta Sverige hittar du närmaste större skidort  i Järbo utanför Sandviken, Gästrikland. Kungsberget har 18 nerfarter i alla svårighetsgrader, från den snälla gröna backen till branta svarta backar. Här samsas snabbåkande unga proffs med alpinmärken på ryggen med orutinerade skidåkare, de tonåriga kompisgängen med barnfamiljerna och även ett antal representanter också från en generation äldre. Och allt i total harmoni.

Dimma och vintermagi i Kungsberget

Dimma och vintermagi i Kungsberget

Utmanar med ski-in ski-out boende
Kungsberget utmanar större slalomanläggningar med riktigt bra boende precis vid backarna. I Kungsberget åker barn upp till 7 år gratis, och det finns roliga aktiviteter med Björnbusarna som också är gratis. Kungsberget är så smidigt och bekvämt som du kan önska som småbarnsfamilj. Med hårda, otympliga pjäxor på fötterna, skidor som lätt kan spreta i flera olika riktningar och bylsiga kläder, då är det tacksamt att avstånden i Kungsberget är små.

Storayster tonåring och lillebror "föris" - båda trivs i Kungsberget.

Storayster tonåring och lillebror ”föris” – båda trivs i Kungsberget.

Ökad komfort och nysatsningar
Gästcenter Kungsberget Gästcenter (som öppnade vintern 2013/14) med service för liftkort och utrustning ligger i anslutning till både parkeringsplatsen och backarna. Till vänster från entrén finns servicediskar för köp av liftkort, anmälan för skidskola och övriga frågor. Vid de stationära datorerna kan du själv beställa skidutrustning och liftkort, men smartast är om du har gjort det innan – då är allt förberettt när du kommer. Visa upp din bokningsbekräfelse på sms i kassan och gå direkt till de numrerade bås där din utrustning väntar (se bild). Det finns till och med en privat plats att sitta på vid varje bås. Behöver du byta utrustning finns bytesservice längre in i lokalen (hjälmar och stavar byter du själv). Detta blir en effektiv och bekväm service när bemanningen fungerar bättre för det ökade antalet skidåkare i Kungsberget.

Så sluts en cirkel
Sista familjemedlemmen har nu också premiäråkt slalom i Kungsberget (tidigare försök gick inte så bra …). I Kungsberget skidskola ser vi skidlärare göra high five med böjda små slalomförmågor som imponerande snabbt samlas på en given signal. Där jag lärde mig åka slalom, blir också ”hemmabana” för mina tre barnen. Jag tilltalas av atmosfären av vänlighet som finns i Kungsberget. Och att det är ”nära” från Stockholm. Så sluts en cirkel i Järboskogens idylliska Kungsberget.

Stolt liten skidåkare med debut i Kungsbergets skidskola (grön grupp).

Stolt liten skidåkare med debut i Kungsbergets skidskola (grön grupp).

Kungsbergets barnvänliga fördelar
Kungsbergets fördelar för en barnfamilj är den vänliga personal där barnen ofta blir ivägskickade i liften med ett ”åååå, hejdå!”, för den varierande och bra skidåkningen för en hyfsat liten anläggning, för de fina boendealternativen, för det snygga Gästcenter och helt OK mat i restaurangen.
Kungsberget, JärboFina nerfarter i alla färger (svårighetsgrader) i Kungsberget.

FAKTA och TIPS
Kungsbergets hemsida med info om snöläge, priser, öppettider med mera.
– Var på plats strax innan öppning (kl. 09.00), i alla fall om du ska hyra utrustning.
– Var noga när beställer utrustning med korrekta uppgifter för längd, vikt och skostorlek (kom ihåg att eventuellt beställa storlek för pjäxa med plats för raggsocka). Det tar onödig tid att ställa dig i kön för byte av utrustning.
– Det finns restaurang och cafeteria samt grillplats och värmestuga för medhavd mat/picknick.
Kungsberget

Välkommen till nära skidåkning i Kungsberget.

2 thoughts on “Nära och vänliga Kungsberget

  1. Intressant alternativ! Har inte varit där men är ganska ofta i Romme (Borlänge) och Bjursås (utanför Falun). Bjursås vill jag gärna slå ett slag för (så de inte går i konkurs igen :)) Där är det sällan köer. Så lugn och skön stämning. Dock får man åka en del ankarlift, det var där jag övervann ”ankarliftsskräcken”… Nackdelen mer Bjursås är att det finns begränsat med boende, mest nån stuga och en camping. Om man inte bor en bit bort då. Deras PARK är helt suverän om man har äldre barn eller ungdomar! Mer finns att läsa om Romme och Bjursås ”hemma på min blogg” 🙂

    • Hej (sorry jag glömde alldeles att svara)
      så härligt att få fler tips på hyfsat Stockholmsnära slalombackar. Tack! Jag har varit in på din blogg och kikat (älskar dina bilder) och jag ska absolut kolla upp både Romme och Bjursås till nästa vintersäsong.

      Hälsningar Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *