New York med småbarn

Cityresor förknippas ofta med resor på tu man hand med partner eller med vänner. Men vad gör du när längtan till världens huvudstad New York är stor och du inte vill lämna din lilla älskling hemma? Sofia tog med sig dottern Ruth 16 månader och fick en oförglömlig resa. Hon säger också.
– Frågar du mig om jag rekommenderar att åka med en 1,5-åring till New York så skulle jag inte svara ett självklart ja
.

Sofia, 32 år lever tillsammans med sin make Mats och dottern Ruth 16 månader i Stockholm innerstad. Innan de blev föräldrar har de gjort ett flertal utlandsresor tillsammans och kände sig trygga vid sin premiärresa med barn som för Sofia även var premiärbesök i världsmetropolen New York.

Hur planerade ni resan med hänsyn till att ni reste med er dotter?
– Vi hade i förväg noterat det vi ville göra och gjort några preliminära ”scheman”. Reser du med ett litet barn får du dock vara medveten om att dagarna inte alltid blir som du har tänkt dig. Vi planerade därför inte för allt för mycket och lät Ruth styra dagarna.

Ruth 16 månader, en cool förstagångsbesökare i New York.

Sofia berättar vidare att de planerade packningen noggrant och tog med egen barnmat så att dottern skulle få mat som hon var van med.
– Vi ville inte heller vara låsta vid att de restauranger vi besökte skulle servera barnanpassad mat.

Hotellet – en viktig semesterfaktor
En viktig faktor vid resan var boendet. Sofia säger att de var medvetna om att de skulle tillbringa mer tid på hotellet än om de skulle ha rest utan barn. Det var därför viktigt med ett hotell som erbjöd bra rumsservice då de planerade att äta middagen på hotellrummet. Läget på hotellet var också viktigt.
– Vi visste att vi skulle spendera väldigt mycket tid i Central Park, Upper Midtown och shoppingstråken där omkring samt i Upper East Side och det var viktigt att bo i dess närhet.

Familjen bodde på New York Palace  och hade innan avresa kontrollerat att hotellet kunde erbjuda spjälsäng.
– Hotellet ordnade också med transport till och från flygplatsen med bilbarnstol vilket vi hade hört att var svårt att få vid bokning av vanlig taxibil.

Manhattan skyline från hotellrummet
Det blev också att familjen tillbringade kvällarna med middag på hotellet. Efter en dag med många intryck fick Ruth somna i lugn och ro i ”sin egen” säng på hotellrummet. Till middagen på rummet njöt de av utsikten från våning 41.


Utsikt du aldrig ser dig trött på, från hotell New York Palace.

Vad är dina praktiska tips att tänka på när reser med litet barn?
Trafiksäkerheten är viktigt för oss. Vi skulle aldrig få för oss att åka taxi i New York med Ruth eftersom de inte har tillgång till bilbarnstol. Vi promenerade överallt, visst det tog tid, men det är genom att promenera i staden som du verkligen upplever det riktiga New York.

De åkte aldrig tunnelbana eftersom de inte upplevde att det var behov av det.
– Vi tyckte det var så skönt och kul att promenera eftersom vi såg så mycket av staden då.

Utöver  Central Park som sevärdhet upplevde familjen vidsträckt utsikt från Rockefeller Center och såg Frihetsgudinnan från Staten Island-färjan. Mycket shopping kom de hem med också.

Fokus på lunchupplevelser framför middag
Sofia konstaterar att restaurangbesöken delvis blev annorlunda än de troligtvis skulle ha valt om reste utan barn.
– De finare restaurangerna sparar vi till en annan resa då vi åker utan barn.

Hennes tips är att fokusera på lunchupplevelse framför middag. Att inta måltiden vid en tid då den värsta rusningen har avtagit och det ges bättre plats för barnvagn och barnstol.
– Vid rätt tid på dagen kan nästan vilken restaurang som helst bli barnvänlig. Vi var positivt överraskade att alla restauranger vi besökte hade barnstol.

Tidsomställningen på åtta timmar upplevde inte familjen som ett problem. Första dagen vaknade Ruth klockan 04 vilket inte är en ovanlighet även för en vuxen efter nylig ankomst till New York. Därefter kom hon snabbt in i sina vanliga rutiner.
– Ruth ville alltid sova en gång på dagen i cirka en timme och det gjorde hon i vagnen när vi var ute.

Familjen var i New York i nio dagar med åtta övernattningar.
– Eftersom vi inte skulle kunna göra lika mycket per dag som om vi skulle ha rest utan barn så kändes det skönt att ha gott om tid. Vi kunde ta dagarna lite som de kom och uppleva staden utan stress.

Upplevde ni något som svårt med hänsyn till att resa med barn?
Kanske inte svårt, men du måste räkna med att det inte blir samma resa som om du reser utan barn. Allting tar längre tid och vissa saker kan du helt enkelt inte göra, som till exempel gå ut och äta på finrestaurang på kvällen. Vi såg det som en självklarhet att ta med Ruth på resan. Hon är vårt lilla sockergryn och vi ville uppleva staden tillsammans med henne samtidigt som vi inte ville lämna bort henne så länge för att åka själva.

Barnvänliga aktiviteter
De tillbringade en del tid i Central Park där Ruth hade möjlighet att springa fritt och leka på lekplatserna.
– Ruth är så liten  och har inte stora krav på andra aktiviteter. Hon tycker det är så himla roligt att åka vagn och kolla på allt och alla. Hon fick massor av uppmärksamhet i affärer och restauranger av personal som gullade med henne.

För resor med äldre barn föreslår Sofia barnvänliga aktiviteter som ett besök i Central Park Zoo, någon av de många jättestora leksaksaffärer och varför inte besöka en av de affärer där barnet kan designa och skapa sin egen nallebjörn (”Build a Bear”) eller docka.

Vad är din spontana känsla att semestra med 1,5-åring i New York?
– Frågar du mig om jag rekommenderar att åka med en 1,5-åring till New York så svarar jag inte ett självklart ja. Det beror helt på barnet. Ruth är ett väldigt harmoniskt barn och generellt sett väldigt lugn så för oss gick det kanonbra och var inte det minsta problem.

Slutligen Sofia, har ni planer på någon mer resa med Ruth?
Vi haringen resa bokad nu, men självklart kommer vi besöka New York fler gånger både med och utan Ruth. I höst funderar vi på att hyra hus på Franska Rivieran. Min drömresa går tillbaka till St Barth. Dit gick min och maken bröllopsresa och någon gång ska vi återvända, avslutar Sofia.

Sofia bloggar på Ett bättre du där hon skriver om mammaliv och träning. Alla publicerade bilder är Sofias privata bilder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *