Resa med barn utanför Europa

Annika har aldrig vågat resa utanför Europa med sina barn. Hon skrev till rositareser@gmail.com för nu är hon så sugen att besöka ett långdistans-resmål. ”Vi har tre kandidater, var tycker du att vi ska resa?”.

”Jag surfade på resor som vanligt och hittade din sida. Jättetrevlig sida och massor med information för oss som reser med barn. Jag har två grabbar, 5 och 7 år och jag och min sambo är sååå sugna att resa bort i vinter. Jag har bara rest i Europa, det känns tryggt. Jag är hemskt sugen på att resa till Thailand men det känns lite skrämmande. Maneter, hemska myggor, tsunamis … Jag vet att jag måste få bort dessa tankar! Det är så många som reser till Thailand med barn. Jag har tre kandidater var vi vill resa, Thailand, Dominikanska Republiken och Aruba. Vi vill sola, bada, rå om varandra och ha det bra. Var tycker du att vi ska resa?”

Hej Annika, tack för ditt mail!
Europa har många vackra platser för sköna semesterupplevelser men att vidga upplevelserna med resor längre bort ger en ytterligare dimension. Du har tre mycket bra kandidater för långdistans-resmål och jag ska försöka ge dig information för att lättare välja. Med hänsyn till att det är er första resa utanför Europa tycker jag att hotellval är av samma vikt som resmålsval.
Hotell Barcelo Bavaro Palace de Luxe i Punta Cana, Dominikanska Republiken. Foto: Carlos Cebrian

Smäktande Aruba
På Aruba är stränderna lika vita och finkorniga som synes i hotellbroschyrer. Den ljumma vinden och lätta moln på himlen bidrar till ett behagligt klimat för både vuxna och barn. Atmosfären är en kombination av avslappnat barfotaliv och lyxig elegans. Den lilla ön i den karibiska ABC-kolonin tillhörande Nederländerna har amerikanska influenser, det är mycket lätt att göra sig förstått på engelska och genomsyrar också mat- och shoppingutbud. Aruba är inte en sevärdheternas ö, men en njutningens och avkopplingens ö. Bara Ving av de svenska researrangörerna har bekväma charterresor till Aruba. Läs mina Aruba reseberättelser om hotell, restauranger och utflykter här.

Kritvit sand, som potatismjöl mellan tårna på Aruba

Exotiska Thailand
Leendernas land som ännu efter många år i chartervärlden erbjuder flera vackra och exotiska platser. Lägg därtill ett vänligt folk, fantastiskt god mat och möjlighet till prisvänligt leverne och det är inte konstigt att Thailand fortsatt toppar många skandinaviers favoritresmål. Phuket är den mest besökta ön för skandinaviska turister, exploaterad på sina ställen absolut men det finns fortsatt mer orörda pärlor kvar. Dessutom är det smidigt, och därmed barnvänligt, att på utflykt uppleva paradisstränder och djungel.

Lam Sing Beach, Phuket Thailand

Spektakulära Dominikanska Republiken
Dominikanska Republiken har två sidor. Den södra delen av ön med till exempel resmål som Punta Cana och Bayahibe bjuder på spektakulära hotell, bländvita stränder och ett solsäkert klimat. Den norra delen av ön har betydligt sämre väder och inte de kritvita stränder vi gärna förknippar med Karibien. Därav är det också billigare på den delen av ön (till exempel resmålet Puerto Plata).

Jag har personligen inte besökt Dominikanska Republiken men har av nära familj och vänner fått det beskrivet bland annat så här; ”Den speciella atmosfären med musiken, dansen, romen och cigarrerna i kombination med de fantastiska stränderna och en befolkning som trots små resurser utstrålar livsglädje. Man bör inte missa chansen att uppleva Dominikanska Republiken!”.
Strandliv på den solsäkra södra delen av Dominikanska Republiken. Foto: Carlos Cebrian

Maneter, aj aj
Din oro för maneter kan vara delvis befogad. De existerar som alla vet men mig veterligen framförallt (endast?) i Thailand av ovan tre resmål. Vi har semestrat i Thailand mer än fem gånger och har badat i havet nästan dagligen. Ibland har det stickts lite i vattnet och vid ett (1) enstaka tillfälle har vi sett en stor manet vid strandkanten. I både Aruba och Dominikanska Republiken är det en del vågor varför maneterna inte kan leva, de ”slås sönder”.

Var uppmärksam på vilken strandflagga som är hissad (grön flagga – bad tillåtet, gul flagga – var särskilt uppmärksam, röd flagga – badförbud starka strömmar). På Aruba är en del vågor men vid våra två besök var det grön flagga praktiskt taget jämt. När våra äldsta barn var ca 5 respektive 6,5 år föredrog de poolen framför vågorna i havet. Vid vårt senaste besök (7 respektive 8½ år) behärskade de jättebra att bada i havet. Enligt information gäller ungefär desamma vågor på Dominikanske Republiken, övervägande mer vågor.

Barnvänliga hotell
Aruba rekommenderar jag Divi Aruba All Inclusive och Tamarijn Aruba All Inclusive. Oavsett vilket av hotellen ni bor på så får faciliteter på båda hotellen fritt nyttjas. Våra barn stortrivdes på Divi Aruba All Inclusive.

Största sandlådan på Aruba.

Thailand har ett stort utbud av familjevänliga hotell hos de svenska researrangörerna. Läs resmålsbeskrivningar hos researrangörerna för förslagsvis Phuket-området och känn efter vilket resmål som passar er familj bäst. Min familj har trivts i Kamala, Kata och Karon med närhet till lokala centrum och stranden. Liksom vi älskade lugnare Bangtao Beach med en fantastisk långsträckt strand med mindre trängsel än tidigare tre nämnda resmål. Här finns inget egentligt centrum, det tar ca 30-40 minuter med taxi till Phuket och Patong för större centrumutbud. Gemytliga strandrestauranger och ett litet utbud av souvenir- och strandshopping finns dock vid hotellen.

Vi har också bott och trivts i Khao Lak, en lugn by med ett lokalt centrum som jag upplever är ”avlångt”. Härifrån är det långt till större orter/resmål (drygt en timme med taxi) för mer utbud, men stränderna går inte av för hackor.

Pool- och strandliv sida vid sida i Khao Lak, Thailand. Hotell Emerald Beach.

Cape Penwa har en fin skyddad och långgrund strand men mycket mer finns det inte och det tar ca en timme till Phuket med taxi.

Phi Phi-öarna hör till Krabi-området, en idyll när utflyktsbåtarna med de tillfälliga dagsgästerna har lämnat på eftermiddagen. Vi stortrivdes att bo där men tycker nog att några dagar räcker. Det finns möjlighet till dagsutflykter hit.

Dominikanska Republiken erbjuder som tidigare nämnt fantastiska och många spektakulära hotell. Kom ihåg att – för det solsäkra klimatet och de vita karibiska stränderna – kika på hotell på resmålen på den södra delen av ön.

Hard Rock Hotel, Punta Cana Dominikanska Republiken

Solsäkert
En viktig aspekt att ta hänsyn till i reseplanering, oavsett var du planerar att resa, är klimatet. Karibien, som både Aruba och Dominikanska Republiken tillhör, berörs av orkaner. Dock är Aruba ett undantag och ligger ”utanför orkanbältet”. Det innebär att klimatet på Aruba är väldigt stabilt året runt. För kompletterande information se gärna min kommentar till detta inlägg.

Dominikanska Republiken och den södra delen som jag beskriver, påverkas av ”orkanbältet” och får mer stabilt väder från december. Så här skriver t. ex Ving om klimatet på den sydöstra delen av ön.

Annika, jag hoppas att du känner att du har fått inspiration, mod och tips att förverkliga en resa utanför Europa. Hör gärna av dig och berätta om det blir en resebokning till vintern. Soliga hälsningar, Rosita

Alla bilder är privata och får ej användas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *