Resefrågor i TV4 Nyhetsmorgon

Mormor undrar om flygresan till Mexico är för lång för det tio månader gamla barnbarnet. Hur gör du med tre barn som åker i bakåtvänd bilbarnstol – finns sådana bilbarnstolar utomlands eller måste du släpa med dem? Resefrågor från tv-tittare strömmade in till TV4 Nyhetsmorgon. Jag svarar på några av dem här.

Jag hade glädjen att medverka i TV4 Nyhetsmorgon lördag 17 januari. Här tipsade jag om resor med barn och svarade på tv-tittarnas resefrågor. Du kan se de två inslagen på TV4 Play. Resefrågorna strömmade in. Programtiden tillät inte att ge svar på alla. Därför tar jag tillfälle i akt att svara på fler av frågorna här. Dela gärna inlägget i ditt sociala nätverk. Inga namn nämns vid respektive fråga.
Rosita i Nyhetsmorgon

”Måste jag släpa med tre bilbarnstolar hemifrån?”
Hejsan. Jag har tre barn i åldrarna 1,5 – 1,5 – 3,5, alla åker i bakåtvänd bilbarnstol. Hur gör jag när det är dags att åka bil i t. ex Thailand? Finns det bakåtvända stolar att hyra alternativt köpa eller måste man släpa med alla tre stolarna hemifrån. Säkerhet framför allt. XX”

Rosita svarar:
Hyrbil utomlandsHej! Min erfarenhet är att bilbarnstolar utomlands är framåtvända. Notera att det i Thailand inte rekommenderas att själv köra bil. Trafiken är intensiv och om du hamnar i en olycka så tilldelas alltid ”utlänningen” skulden. För taxibilar är sannolikheten att lyckas få bilbarnstolar – och särskilt tre – extremt liten. Därmed ska du räkna med att ni vid transporter behöver åka utan bilbarnstol.

När jag har hyrt bil i andra delar av världen har det heller aldrig varit annan stol än en framåtvänd. Det ”babyskydd” som vi använder i Sverige till de yngsta barnen förekommer inte utomlands.

I min bok Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester skriver jag angående barn i trafik utomlands: ”att eftersträva samma säkerhet i trafiken som hemma är lättare sagt än gjort”. Men naturligtvis är det viktigt att alltid sträva efter hög säkerhet i trafiken.

För i synnerhet Thailand rekommenderar jag att transportera sig hyfsat korta sträckor och inte för ofta. Boka hotell som ligger praktiskt nära de platser som ni framförallt har önskemål om, till exempel stranden och ett centrum. Också för bekvämlighetens skull, särskilt när ni reser med flera små barn. På många andra platser i världen är det som sagt smidigare att ordna med sin egen transport med hyrbil och därmed kunna ha (framåtvänd) bilbarnstol.

Jetlag och spädbarn
Resa med bebis”Hur fungerar med jetlag och spädbarn när man reser. Går det att lösa ganska bra, eller är det svårt? Undrar också om hur man underlättar långflyg, till exempel 9 timmar ombord. Tack på förhand./XX”

Rosita svarar:
Barnläkare Kaijsa Palmquist svarar på frågan i Nyhetsmorgon. Som Kaijsa beskriver så är det ofta lättare med ett spädbarn och jetlag, än när barnet börjar bli äldre – och därmed sover lite mindre. Ett spädbarn har flera sömnperioder under ett dygn, att jämföra när barnet blir äldre och har endast en lunchvila. I min bok Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester har jag samlat beprövade tips på hur du besegrar jetlag och hur du lyckas med konststycket att göra det hyfsat snabbt och enhetligt för en familj som består av fler än ett barn.

Uv-dräkt eller nakenfis

”Hej gänget! Jag reser med min 1,5-åring till Kroatien i sommar. Vad får jag inte glömma? Och vad ska jag klä henne i vid havet? Uv-dräkt eller nakenfis med solskyddsfaktor? XX”

Rosita svarar:
Om ditt barn inte reagerar på solskyddsfaktorn med till exempel allergi, så kan du välja utifrån vad du själv tycker är mest bekvämt att göra. En solhatt är också bra att ha! I packningen är det viktigt att tänka på att ha ett barnvänligt handbagage och ett bra reseapotek. Det finns naturligtvis mer saker att tänka på i packningen. För Kroatien är till exempel de flesta havsbad från klippor. Då kan badskor vara bra att ha. Mer packningstips hittar du i min bok.
Resa med barn Thailand

Undrande mormor om lång flygresa
”Hej. Mitt barnbarn, 10 månader, ska resa för första gången med sina föräldrar till Mexico. Flygresan tar 11 timmar. Är det inte väl lång tid i ett flygplan för ett så litet barn? Undrande mormor”.
*****************************
”Hej, har två barn under 2 år. Min fråga är, vi funderar på att åka till Thailand i december. Flygresan är rätt lång, ca 12 timmar. När tycker du de är okej att resa så långt med så små barn? Mvh familjen XX”

Rosita svarar:
Barnläkare Kaija Palmquist ger i Nyhetsmorgon rekommendationer för att flyga med små barn. Rådgör alltid med barnläkare eller BVC-personal innan du reser med spädbarn. Min personliga erfarenhet att flyga med spädbarn till långväga resmål som Thailand, är med bebis i åldern åtta månader respektive tre månader. Flygresan var inget problem, framförallt inte med tre månader gammal bebis. Mer ansträngande var flygresan med en krypglad åtta månader gammal bebis … I min bok Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester finns ett fullspäckat kapitel med tips om flygresan, inkluderat hur ni packar ett barnvänligt handbagage.

När vi har varit utomlands med spädbarn så har vi har semestrat med stort fokus på bekvämlighet och säkerhet för att underlätta vistelsen. Det innebär till exempel att vi har bott på hotell med läkarservice på hotellet eller nära på berört resmål samt med närhet till strand och centrum som har minskat vårt behov av transporter.
Flyga med tweenie
Att flyga med tweenies är ett sant nöje.

”Var åker vi med 1-åring för både storstad, sol och bad?”
”Hej, vi har en son på 9 månader och funderar på att resa någonstans till våren då han blir 1 år. Vi skulle vilja ha tips på bra resmål, både storstad och sol och bad. Om det är storstad så tänker vi att det bör vara lätt att rulla runt på vagn/och eller lätt att ta sig runt kommunalt. Såklart är tillgång till läkarvård viktigt. Tusen tack på förhand. Vänliga hälsningar XX”.

Rosita svarar:
Ni beskriver Mallorca! Ön är oerhört barnvänlig med stor variation av resmål – läs på researrangörers webbsajter om de olika resmål vilket som passar er familj bäst. För storstadsönskemål tänker jag naturligtvis på Palma. Tänk dock på klimatet, att besöka Mallorca ”till våren” kan innebära lägre temperatur och lite svajig väderlek. Läs gärna mitt inlägg om Mallorca och min hotellrecension om barnvänliga Sunwing Alcudia Beach.
Palma Mallorca
Vackra Mallorca med både storstad och stränder.

Gravid med första barnet
”Hej! Jag heter X och är gravid. Jag och min sambo hade tänkt åka utomlands men vi har ingen aning om vad vi kan göra med en liten. Jag undrar när man kan resa utomlands med en liten bebis? Vad ska man tänka på? Med vänlig hälsning, X”
Rosita svarar:
Hej! Det är så mycket att tänka på när ni är sprillans nya föräldrar och är sugna på att resa utomlands med barn. I min bok har jag samlat all information du behöver när ni ska börja att upptäcka världen med en liten. Dessutom är den fullmatad med massor av härlig reseinspiration till barnvänliga resmål och hotell.
Rosita reser - Den perfekta guiden för din barnsemester Idus förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *