Restaurangtips Lesbos

En ljummen kväll, renskrapade vita porslinsassietter från en meze-fest, den sista slatten av blekgul Retsina i  glaset. Och notan som landar på bordet, ger inte skrämselhicka. För på Lesbos är  också restaurangpriserna lite mer som ”Grekland var förr”. Här är Rosita resers restaurangtips!
Bläckfisk Lesbos
Visst är god mat och dryck en del av nöjet på semestern? På Lesbos hittar du inga snabbmatsställen (mig veterligen), och behöver dem inte heller för att hålla nere reskassan. Här äter du gott och plånboksvänligt på många hyggliga restauranger. Slinker du in på en mindre taverna bör du ha i åtanke att det troligtvis bara är frun i huset som står i köket – eventuellt med lite handräckning av något barn eller barnbarn. Det kan därmed bli lite väntetid, och är ni en lite större familj kan vissa av maträtterna låta vänta på sig. Att beställa meze för sällskapet innebär att maten kommer snabbare på bordet. Bröd serveras ofta snabbt och kan stävja hungern. Reser du med barn underlättar det om ni söker upp en restaurang innan det är akut hunger. Här finns ingen Lollo och Bernie-buffé att kasta sig över när det kniper.
Molivos Lesbos LesvosBläckfisken i Molivos hamn har plockats ner för kvällens restaurangmiddagar.

Rosita reser restaurangtips!
By
Petra
Ett trovärdigt kvitto på en bra restaurang brukar vara att det är många greker bland gästerna. Det är så vi väljer Grill Palderimi. Och stället är populärt, runt kl. 20 är det praktiskt taget fullt den kväll vi besöker. Här njuter vi en av de bästa måltider på vår semester, med några mezes samt varmrätter. Tips! Testa deras gyros. En förrätt kostar runt 3-5 euro och för en varmrätt får du betala 7-15 euro. Önskar du äta något sött efter maten finns dock inte mer än yoghurt med honung att välja på. För att jobba upp aptiten kan ni gå de runt 110 trappstegen upp till Mariakyrkan innan middagen. Kyrkan ligger strax runt hörnet från restaurangen.
Grill Palderimi Petra LesbosMiddag på mysiga Grill Palderimi, som du hittar om du tar sikte mot Mariakyrkan.

Det första Kvinnokooperativet i hela Grekland sägs vara det som ligger i Petra. I dag är det en välbesökt restaurang. Du hittar den längs huvudgatan i Petra i slutet av centrum, mot Anaxos.Varför turister tycks vallfärda hit (det verkar alltid vara fullsatt) har troligtvis tre anledningar:
1) härlig uteterrass där du på den ena sidan av huset kan ha en hyfsat privat middag med din kära (smal terrass som rymmer endast två-manna-bord). På båda terrasser kan du njuta av en vacker solnedgång över havet. Den större terrassen, förlänger som i en innergård där ljuset blir väldigt vackert. Vill du ha bästa sittning på terrasserna – närmast havet – bör du boka bord.
Kvinnokooperativet Petra Lesbos LesvosUtsikt över solnedgång på den större terrassen på Kvinnokooperativet i Petra.

2) god mat och trevlig service. Men att en man har en ganska framträdande roll i serveringen/vid kassaapparaten hade vi inte väntat oss på ett kvinnokooperativ.
3) att det har en historia som Greklands första kvinnokooperativ.
Familjemiddag på Kvinnokooperativet PetraFamiljemiddag på Kvinnokooperativet.

Glasstället precis nedanför restaurangen är en perfekt avslutningen på middagen. Att njuta de goda glassmakerna, insupa folklivet med vimlet av de som ännu småshoppar i souvenirbutikerna eller dricker vin på restaurangerna, ljuskäglorna av bilar som passerar på vägen längs med havet, musik och röster som har stegrat i ett behagligt sorl. Petra är hur trevligt som helst att uppleva också den här tiden på dygnet.

By Molivos
Längs den lilla hamnen i Molivos ligger flera små restauranger på rad. Vi besöker Sea Horse, som tillhör det populära Vinghotellet med samma namn. Mycket trevlig och uppmärksam service samt helt OK mat från hyfsat enkel lunchmeny. Vid middag finns en lite större meny. Deras dessertmeny står högt i kurs hos barnen. Vi besöker också grannen Le Grand Bleu som är snäppet bättre i maten.
Sea Horse MolivosAfton på restaurang (och hotell) Sea Horse i Molivos.

Brasserie Bazaar lockas vi in av härliga jazziga toner. På den karaktäristiskt skrovliga stenmuren klänger frodiga blomsterrankor och på trappan upp till den blå dörren står färgglada krukor med blomster. Här kopplar du förslagsvs av med en drink i rottingmöblerna med utsikt över havet och båtarna som ligger förtöjda, eller äter en god brunch/lunch med ett brett urval av omeletter och crepes med olika  topping sallader och smårätter med asiatisk touch som thailändska fiskkakor (med kryddig hetta) och vårrullar. Priserna för detta är humana, runt 4-7 euro/rätt. Vår middag här visade på en lite mer blek matlagning, i alla fall de på menyn heta indiska köttbullarna som saknar sting. Servicen är lågmält mycket vänlig av paret, där kvinnan berättar att hon kommer från Holland.
Brasserie Bazaar MolyvosJazziga trivsamma Brasserie Bazaar precis ovanför Molivos hamn.

En riktigt god meze lunch har vi på Vings trevliga hotell Delfinia, som också bjuder på den vackraste utsikten över Molivos. Vi intar den i all enkelhet i hotellets kombinerade poolbar/lunchrestaurang, i samband med ett besök vid den fina sandstranden bredvid (strandpresentation), och smakupplevelsen är stor. Här serveras supergod meze av rask och leende personal. Bonus är att efter måltiden också få bada i den fina poolen. Hotell Delfinia har verkligen flera fördelar; 1) promenadavstånd till centrum 2) granne med fin sandstrand 3) härlig pool 4) vacker utsikt 5) bra mat i (lunch)restaurangen. Delfinia Molyvos Lesvoa LesbosFrån poolområdet på Delfinia har du magnifik utsikt över Molivos.

En annan trevlig hotellmåltid njuter vi en kväll på Vings hotell The Olive Press.  Vita dukar med bästa läge direkt vid vattnet, ovanför stenstranden. God mat, bland annat de härligt grekiskt kryddade ”burgarna” som ena dottern konsekvent beställer vid måltiderna, som närmast möjliga alternativ till hamburgare (men dessa serveras inte med bröd). Väl värt ett besök – här får du både god mat och en snygg inramning.
The Olive PressSkymningsmiddag på The Olive Press, där stenstranden skymtar i bakgrunden.

Hur du ska hitta till restaurang Tropicana kan jag inte förklara. Annat än att du troligtvis hittar dit efter att ha gått den promenadsightseeing i Molivos som Ving bjuder in till. Restaurangen ligger vackert under ett enormt platano träd vid det som kallas lilla torget, någonstans bland de ”kringelikrok” stengatorna ovanför hamnen. Och det är inte längre promenad än att vår 4-åring orkar gå dit från hamnen. Personalen är mycket trevlig, men maten når inte upp till samma höga nivå. Helhetsbetyget med hänsyn till service, mat, prisnivå och omgivning blir dock väl godkänd (jämförelsen att beställa gyros här efter att ha njutit den bästa på Grill Palderimi enligt ovan, påverkar utlåtandet).

Tropicana MolivosUnder trädkronan på Tropicana vid lilla torget i Molivos.

By Skala Kallonis
I slumrande Skala Kallonis finns några tavernor längs stranden, men vi går upp till det lilla torget. Här har vi fått ett restaurangtips från en Lesbos-bosatt. Av de få bord som är upptagna på restaurang Mimiz är majoriteten matgäster greker. Här serveras nyfångade sardiner som smälter i munnen och andra godbitar från det lokala köket. Serveringspersonalen har sett sina yngre dagar och att den äldsta mannen tar vår beställning är nog anledning till den långsamma uppmärksamheten. I köket jobbas det dock bra och maten serveras snabbt.
Mimiz Skala Kallonis, LesbosStilla familjemiddag på Mimiz i Skala Kallonis.

Har du någon restaurangfavorit på Lesbos? Dela gärna med dig i en kommentar så blir denna ”restaurangguide” för Lesbos bättre!

Vill du följa med till till exempel svängiga jazzia Brasserie Bazaar, följ Rosita reser Facebook och Instagram. Där publiceras filmsnuttar från restauranger, hotell och stränder. Här får du också info när nya artiklar publiseras och annat smått och gott. Du har väl inte missat de tidigare artiklarna från Lesbos!

2 thoughts on “Restaurangtips Lesbos

  1. Det är så härligt att läsa om restaurangupplevelser utöver det vanliga, men för en budget som håller. Grekland har och är en favorit, men vad gäller matkvalitet på restauranger har vi blivit besvikna betydligt fler gånger än tvärtom. Undantag på Kefalonia, kanske just för att det är enklare att hitta guldkornen när inte turisterna är i hordar.

    • Hej Ämma,
      ja på Lesbos kan du verkligen äta billigt och gott. Och jag tror liksom du, att det är lättare att hitta guldkorn på ställen där inte turister är i hordar. Och varken turister eller hordar märker du av på Lesbos. Sen finns det ju säkert ”turistfällor” också här. Vi fick lite ”inside” om det – vägen som går upp mot höjden i Molivos där alla restauranger har makalös utsikt över havet, där behöver de inte nödvändigtvis kämpa lika hårt för ett bra kök. Men visst kan man ibland också leva med inte ”top notch”, om får plånboksvänlig nota och magisk utsikt.

      Soliga hälsningar, Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *