Rhodos stad – medeltida skönhet

Solguden Helios förevigad i en enorm stenskulptur* vaktade infarten till hamnen i Rhodos stad, så imponerande att den tillräknades antikens sju underverk. Nu finns den inte kvar men Rhodos stad stoltserar med en genuin medeltida stad uppförd på UNESCO´s världsarvlista. Krydda besöket med shopping och goda smaker.

I de trånga, vindlande gränderna fantiserar vuxna och barn om hur människorna kanske levde innanför murarna på Medeltiden. Historiens vingslag slår emot ju längre från turistcentrumdelen vi kommer i den välbevarad medeltida stadskärnan. Vi kikar nyfiket in i öppna dörrar till de trånga boningarna. Tänk om väggar kunde tala …
Gränder Rhodos Gamla stadStrosa längs stenlagda gränder i de vackra gamla bydelarna av Rhodos stad. 

Shopping
Rhodos stad blandar exklusiv shopping, turistsouvenirer och för all del också ”krims krams”. Mixen av detta hittar du innanför Gamla stans stadsmurar. I den ”nya delen” av staden hittar du framförallt internationella- och  lokala märkesbutiker. Gillar du märkesshopping ska du inte missa Scarabee vid Cypernplatsen. Här finns flera våningsplan med Hugo Boss, Paul & Shark, Lacoste m.m, och dessutom med mycket bra service. Sommarrean är från mitten av juli. Högst upp i byggnaden finns ett café.
Scarabee, Rhodes townI Scarabee har du flera exklusiva klädesmärken i samma byggnad.

På en sidoväg från Scarabee, som blir en ”gågata”, finns en mängd små caféer och barer, och två andra personliga favoritaffärer – GANT och skobutiken PiEDi. Shopping skor på PiEDi, Rhodos stadSkoshopping på PiEDi i den ”nya” delen av Rhodos stad.

Mat & dryck
Marco Polo Mansion – det är värt sökande i Gamla stand vindlande gränder för att hitta den blå entré som leder till en vilsam oas i storstadens och turistfällornas brus. Fantastisk mat och personlig service.
Marco Polo Mansion Rhodos stadVilsam oas i charmig gränd, på Marco Polo Mansion. Låt dig inte luras av den folktomma restaurangen, vi besökte restaurangen för en mycket tidig middag.

Wonder – På restaurangens innergård med porlande vatten och soft musik märks inte av den trafikerade vägkorsningen utanför. Bra mat och service. Ligger strax utanför Gamla stan (nära en av entréerna) i anslutning till Papalouka Street.

Vintips: det lokala vita vinet Mantinia (Semeli) smakar utmärkt till fisk.

För ett trevligt och gott pausstopp, besök Karpathos under det enorma trädet. Utgå rån Socrates square – med önskebrunnen – och gå rakt upp för gågatan en kort bit så kommer du till trädet med den enorma kronan.

Socrates square

Socrates square Rhodos stad

I skuggan av den enorma trädkronan finns små caféer, varav vår favorit är Karpathos. Vila fötterna och njut deras stora glass och/eller en svalkande frappé (kall kaffe).
Karpathos Rhodos stadMitt under trädet ligger Karpathos, ett trevligt pausstopp i sightseeingen.

Sol & Bad
Rhodos stad kan dessutom stoltsera med stränder, centralt i staden! På Elli Beach står solstolar och parasoller mer tätt än vid Västra stranden, som även kallas ”Windy beach” för de ljumma vindarna och havsbrisen.
Rho stad strand morgon

Östra Medelhavets huvudstad
Rhodos stad kan jämföras att är för östra Medelhavet vad Palma de Mallora är för västra Medelhavet.  Så, stig in i Medeltiden, avnjut god mat, shoppa både kvalitetsprodukter och roligt ”krims krams” och varför inte avsluta med ett bad i det sköna Medelhavet. Mer om Rhodos med tips på utflykter och hotell hittar du HÄR.

God Rhodos citytur! önskar Rosita reser med barn.
Rosita och barnenRosita reser med trio barn.

* Enligt Wikipedia anses stenskulpturen ha ungerfär samma formationer som Frihetsgudinnan i New York. Den lär ha varit 32 meter hög och ha stått på en 15 m hög piedestal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *