St. Barth – Karibiens Saint Tropez

Den tidigare svenska kolonin St Barth är exklusiv men inte prålig. Snygg med charm, och med underbara stränder. Du kommer smidigt hit med båt 45 minuter från St Martin. Med Rosita reser får du följa med till St Barth också via filmer, nästan som att vara där på riktigt.
Governeur Beach St BarthSt. Barths bästa strand? Fortsätt läs så får du veta var.

Celebriteter vallfärdar till tidigare svenskkoloni
St Barth, eller Saint Barthelemy, är Karibiens motsvarighet till Saint Tropez, men mer avslappnat. Här trivs jet set och kändisar som vallfärdar hit. Nyåret 2013/14 firade till exempel Beatles-legenden Paul Mc Cartney, skådespelerskan Stephanie Seymor, liksom också den unga ”The City-stjärnan” Olivia Palermo på St. Barths stränder, enligt Aftonbladet Nöjesbladet.

Mellan 1784-1878 tillhörde St Barth Sverige. Mer än hundra år senare lever det svenska minnet ännu kvar. Alla gator har svenska namn, huvudstaden heter svenskklingande Gustavia och varje år i november är ett vänskapsfirande för Sverige och i synnerhet vänorten Piteå.


Överfarten från St Martin/St Maarten tar mellan 45-60 minuter beroende på varifrån du reser och beroende på sjögång. Har du anlag för sjösjuka tar du med fördel båten från Philipsburg istället för från den franska sidan av ön, härifrån är vågorna mindre.
Pris: från 80 euro/vuxen för tur och retur samma dag (barn 2-11 år tur och retur samma dag 59 euro). Mer information om priser hittar du här.  Vill du kosta på dig en spektakulär flygresa (10-15 minuter) är priset cirka 75 euro enkel resa.

Vid ankomst är grönskan slående och den svenska flaggan vajar vid kommunhuset.
St BarthVälkommen till Gustavia och St. Barth.

Diskret elegans som aldrig känns prålig
Ön har cirka 9 000 invånare, och 15 av dem sägs att vara svenskar. Vad gör du då på St Barth? Du strosar i den charmiga huvudstaden Gustavia som du vet är exklusiv om du har lite bakgrundsfakta, eller har sökt priser för en hotellövernattning. Men staden, som mer kan beskrivas en by, upplevs aldrig prålig eller lyxigt vulgär. St Barth är motsatsen till den lyx som Dubai till exempel skryter med. Här möter du diskret elegans som är både smakfull och tilltalande.

Ön är fransktalande men det fungerar bra eller hyfsat bra att göra sig förstådd på engelska. Servicenivån och vänligheten är hög oavsett var jag vänder mig. På de mysiga små gatorna samsas butiker med exklusiva märken så som Louis Vuitton, Cartier, Rolex med lokala märken och souvenirbutiker. St Barth är känd för sin gastronomi och det finns runt 80 restauranger på hela ön. Priserna varierar och är i allmänhet lite högre än i Sverige.
St BarthVill du uppleva mer av ön än bara Gustavia behöver du en bil eller eventuellt en moped/vespa. Backarna är enorma och det är heller inga bra promenadvägar. Vill du ha en fysisk utmaning, passa på att besöka ön när Gustavialoppet infaller.
Utsikt över St BarthSköna St Barth med utsikt över huvudstaden Gustavia.

Svenskarna på St Barths
Öns äldsta bar ”Le Select” ligger i Gustavia, några korta minuters promenad från ankomsthamnen, i riktning mot stranden Shell Beach. Här hängde alla svenskar när det begav sig. Slink in på en enkel bit mat och en öl, och njut av atmosfären som känns ruffigt charmig och genuin.
Le Select, St BarthSvenskarnas stamställe på St Barth.

Fortsatt i dag är baren fullklottrad på väggarna med bilder på det svenska kungaparet, klistermärken med uttryck som ”Sverige är fantastiskt” och med svenska flaggan.
Svenskt på St BarthDet svenska minnet lever kvar på St Barth.

Följ med till Gustavia, en film av Göran Bergström.


Några av St Barths härliga stränder
I  Gustavia får du både stad och strand. Shell Beach är den enda strand som du smidigt kan ta dig till per fots om du utgår ifrån Gustavia. Shell Beach ligger några minuter från hamnen och centrum. När vågorna rullar in på stranden klirrar det av de många små snäckorna som har gett stranden dess namn. Vattnet är klart och här finns en trevlig restaurang.
Shell Beach GustaviaShell Beach i Gustavia, St. Barth.

St Barths bästa strand?
Vi får rekommendationer av några lokalbor, oberoende av varandra, att den bästa stranden på ön är Gouverneur Beach. Det vill säga om du föredrar avskildhet och inte är i behov av faciliteteter som solstolar och restauranger. Och du behöver en bil med lite motor i – och bra bromsar – för att ta dig uppför och nerför de branta och vindlande backarna.
Gouveneur Beach, St BarthGouveneur Beach, avskildhet och sköna bad på St Barth
.

Upplev Shell Beach och Gouverneur Beach ”nästan på riktigt”. Film av Göran Bergström.


På Rosita reser hittar du fler artiklar om St Martin/St Maarten. Här får du tips på öns mest familjevänliga hotell och ett charmigt hotell om ni bara är två. Och mycket mer såklart!

Mer reseinspiration
Gillar du researtiklarna på Rosita reser? Följ Rosita reser på Facebook för förtitt till artiklar och annat smått och gott.  Du kan naturligtvis också följa Rosita reser på Twitter och på Instagram.
Rosita reser på Shell BeachRosita reser på Shell Beach, St. Barth.

5 thoughts on “St. Barth – Karibiens Saint Tropez

 1. Sa himla härligt! Jag vill dit nu. Tack för en bra artikel. Läste saklart vidare om St Martin ocksa och blev riktigt sugen pa att spendera ett par veckor i vinter där!

  • Ja St Barth är helt fantasiskt Ika! St Martin likaså. Men det är exklusiva öar båda två, och kostar därefter. Det absolut mest plånboksvänliga – för barnfamiljer i alla fall – är hotell Sonesta Maho Beach Resort. Om jag fick välja fritt så skulle jag göra en kombination, 1 vecka Sonesta Maho Beach Resort, 5 dagar på hotell på den franska sidan (kanske Beach Plaza i Marigot, även om Mercure Saint Martin & Marina är snäppet härligare) och 1-2 övernattningar på St Barth. Det vore en fantastisk kombination.

   Men om min pengapung inte skulle räcka till det, skulle jag finna mig väl i att bo på Sonesta Maho Beach 2 veckor, men sticka av till St Barth för 1 övernattning och ha hyrbil några dagar på St Martin för att upptäcka ön.

   Må så gott och hälsa Frankfurt 🙂

 2. Hej!

  Tack för trevliga artiklar om St Martin och St Barthelemy.

  Jag och min familj ska till St Martin och vi funderar lite kring en dagsutflykt till St Barth.
  I vårt fall blir det en heldag i Gustavia då vi inte tänkt hyra bil.
  Tror du denna utflykt är ”värd” att göra med en treåring och en sexåring då vi inte kommer kunna ta oss runt på ön? Utan bara vara i Gustavia.

  Mvh

  Rebecca

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *