Stockholm på vatten – paddla kajak på Mälaren

Stockholm, ”staden på vatten”, är Skandinaviens svar på Venedig. Få alternativ till sightseeing är bättre än att uppleva huvudstaden från Mälarens vatten. I en kajak blir upplevelsen dessutom mer personlig och närvarande än från turistbåten.

”Genom Mälarens kärlek till havet, en blandning av sött och salt” sjungs det i allsångspopulära ”Stockholm i mitt hjärta”. Vi paddlar ut från Pampas Marina i stadsförorten Solna. Gluttar odiskret på husbåtar i två våningsplan med fönster från golv till tak. Här kan man snacka om ”middag with av view”. Vi njuter av vidderna som blir extra påtagliga från vattennivå.
Karlsbergs slott
Vacker vy över Karlsbergs slott från kajak.

Vackra Stockholm från vattnet

Vi väljer vänster genom Karlsbergskanalen kantad av bugande lummig grönska. Som premiärpaddlare i kajak känns det som en säkrare start än att paddla rakt fram i det bredare sundet. Den stilla blanka vattenytan gör att vi omgående vågar njuta av transporten. Kikar runt på scenariot med ungdomar med picknick på bryggorna, joggare längs grusvägen strax ovanför oss, röda små hus med vacker vit sirlig spröjs runt fönstren. Och så strax, på vänster sida, breder sig den maffiga, vita Karlsbergs slott ut sig i slottslig prakt.
Paddla kajakRofylld sightseeing av Stockholm på vatten.

Att paddla kajak gör mig lyckligEn och annan mindre båt puttrar förbi i kanalen och gör vågskvalp som dock är lätta att ”rida över”. Det kan dock vara bra att ha säkrat vattenskyddet över sitthålet, då du annars får paddla med blöt byxbak. Vi kommer ut från kanalen, där Mälaren öppnar upp vid Cityterminalen och innerstadens grå höghus står i bjärt kontrast från mot tidigare småskaliga vyer. Här får vi strax vända för att hinna till middagsbokningen.

Smakupplevelse på Sjökrogen
Vad passar bättre än att avsluta en upplevelse vattnet med läcker mat vid vattnet. Restaurang Sjökrogen ligger bekvämt nära i Pampas Marina. ”Så nära du kommer Key West, även när det regnar” presenteras restaurangen i SvD. För att få tillgång till den bästa sittningen, på de två flygbryggorna med säkrat regnskydd och värme rekommenderas bordsbokning i hyfsat god tid. Annars finns plats inomhus och utomhus längs bryggan. Riktig god mat och trevlig service gör pricken över i för en Mälarnära sightseeing.

Stockholm från Mälaren måste vara dess bästa sida av denna vidunderligt vackra huvudstad. Vårt sällskap är eniga, det här gör vi om! Då för fler timmar, och också med en liten picknick som vi förvarar mellan benen i kajaken för ett stopp på en klipphäll.
Sjökrogen Pampas MarinaVälkommen till Sjökrogen på Pampas Marina.

TIPS från och till premiär-paddlaren:
* Bekväma kläder. Beroende på väder kan det vara bra med en vind- regnjacka. Men heller inte för varma kläder. Att paddla kajak kan vara hyfsat ansträngande – du blir varm i kroppen …
* Ombyteskläder. För du blir lätt fuktig eller lite blöt, även om du inte har trillat i plurret.
* Tyngst sitter bak i en tandem kajak
* Styrningen av kajaken bör sitta så att den längst bak kan manövrera detta med fötterna. Så behöver ni inte anstränga er fullt lika mycket med armstyrka för att hålla rätt kurs.
* Fäst vattenskyddet ordentligt över sitthållet. Det stänker en del vatten både från egen paddel och från vågskalp från passerande båtar.
* Har du en tid att passa? Att paddla ”Kungsholmen runt” från Pampas Marina beräknas att ta 2-2½ timme. Minimumtiden för hyra av kajak är två timmar. Beräkna att det tar lite tid med ombyte (på Point 65 finns till exempel ett -1 – omklädningsrum) samt också att få på flytväst och att förbereda kajaken med vattenskydd. Så om du har hyra endast två timmar hinner du näppeliga den turen och får istället planera för när du måste vända för att hinna tillbaka. Särskilt om du också har en bokad middagstid och behöver tid för ombyte igen.
* Vi hyr vår kajak med utrustning hos Point 65 i Pampas Marina, och det fungerar mycket bra.
* Naturligtvis alltid flytväst.

Istället för den traditionella fika, middag eller AW med vänner – gör något annat och lite mer ”annorlunda” tillsammans nästa gång ni träffas. Den här aktiviteten tillsammans med goda vänner kommer i alla fall vi att komma ihåg länge. Och definitivt att göra om!
Vänner paddlar kajakMed vänner på Stockholm sightseeing på Mälarens vatten.

 

2 thoughts on “Stockholm på vatten – paddla kajak på Mälaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *