Stockholm stadsvandring med Gajderna

Var i Stockholm fanns Medeltidens Facebook? Varför behövde du starka muskler på 1600-talet för att köpa en ko och hur var det med bakgrunden till Stockholms blodbad? Gajderna ger dig svaren. 

Stadsvandring Gamla stan med Gajderna

Upplev Stockholms spännande historia med Gajderna

Rolig sightseeing med Gajderna
Det är inte en tråkig sekund på stadsvandring med Gajderna. Vi fnissar många gånger till guiden Jonas som tar oss med på en spännande, intressant och – som sagt – rolig promenad i Stockholms äldsta kvarter i Gamla stan. För 150 kr/skalle får vi en härlig timme längs kullerstensgränder, i lagom takt för mitt sällskap som är mellan 40-70 år. I gruppen är även med två barn i 10-årsåldern.

Stadsvandring med Gajderna

Jonas från Gajderna bjöd på historia och skratt

Kunskap är en källa till glädje
Jag får mersmak att veta mer (!) – och blir eftertänksamt medveten om att det inte är självklart att vi får behålla våra vackra minnesmärken hur länge som helst. 500 år gamla hus börjar bukta utåt i väggarna och har fått stadgas, men hur länge håller det? Lär dig historien om vår huvudstad Stockholm vars namn noterades på papper för första gången 1252 av Birger Jarl, men som troligtvis fick namnet tidigare.

Guiden Jonas ger inlevelsefulla beskrivningar om de sörjiga, leriga och illaluktande gränderna i Gamla stan ”Här bodde tiggare, tjuvar, guider (… 😉 och annat löst folk”. Hur opopulärt det var att jobba som bödel och om Medeltidens Facebook på Stortorget där alla lagar ropades ut. Invånarna åtalade varandra till höger och vänster, men du fick inte åtala din granne mer än 3 gånger. Per dag. Vi fnittrar och förfasas och uppdateras bakgrunden till Stockholms blodbad. Inlevelsen är sådan att du nästan kan känna det kladdiga blodet under skorna …

Gamla stan, Stockholm

Stortorget i Gamla stan – platsen för Stockholms blodbad

old town, Stockholm

500 år gamla hus med moderna ”säkringar”

Gajderna, stadsvandring Stockholm

Gajdernas Jonas lär oss hur att utläsa husens ålder

Sanningen om Gustav Vasa och kanonkulan
Vi får veta sanningen om Gustav Vasa och kanonkulan i väggen, om varför tyskarna bjöds in i mångfald till Stockholm, om euforin när man kunde köpa en ko för en papperslapp och om Sveriges första finanskris 1668, ”Det är väl en trevlig tradition som vi har fortsatt med”, konstaterar Gajdernas Jonas.
Stockholm Old townStockholm Old townStockholm Old town

Gustav Vasa Gamla stan, Stockholm

Sanningen bakom kanonkulan i väggen …

Stadsvandring i historia, mord eller med spöken
Gajderna erbjuder stadsvandringar med olika tema. Gör till exempel en kuslig spökvandring, en läskig mordvandring eller en intressant klassisk historisk stadsvandring. Tips på gåva till ”den som har allt”: Köp ett presentkort och ge bort.
Pris: vuxen 150 kr, barn 8-16 år 100 kr, yngre barn gratis.

Summa summarum: vilken fantastisk trevlig – och plånboksvänlig – aktivitet att göra. Kunskap ger mersmak, som sagt. Jag kommer garanterat att göra fler vandringar med Gajderna i mitt kära, vackra Stockholm. Utflyktstips i sommar!

Evert Taube och Rosita Lincoln

”Rosita reser” och Evert Taube

Stockholms minsta staty

Stockholms minsta staty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *