Svensk mamma på Madeira

Besöket som var planerat att vara i åtta veckor varar ännu, 20 år senare. Anneli Johansson älskar sin spontana livsstil i behagligt klimat, att öppna fönstret i sovrummet och se solen stiga upp över havet. Hon berättar också om stora ekonomiska utgifter, läxläsning vardag som helg och om sönernas stolthet för Sverige.

1989 lämnade Anneli Johansson hemstaden Kalmar för jobb som reseledare på den grekiska ön Kos. Efter några års pendling med sommarhalvåret på Kos och övrig tid i Kalmar fick hon i januari 1992 erbjudande att resa till Madeira som semestervikarie.
– Första kvällen jag gick ut på fest träffade jag Marcos.  De åtta veckorna som semestervikarie har blivit till 20 år.

”Mina söner berättar om Sverige med stolthet”
Nu bor hon med portugisiska maken Marcos och sönerna Joaquim 12 och Oliver 9 år i byn Canico några kilometer öst om huvudstaden Funchal. Hon säger att hon älskar sitt hem utanför hemlandet och fortfarande reflekterar över Madeiras skönhet. Samtidigt beskriver hon en dyr barn- och skolomsorg med höga studiekrav och ett land i ekonomisk kris.
– Mina söner berättar om Sverige med stolthet inför sina kompisar. De känner en större frihet där. Tanken på att de kanske väljer Sverige i framtiden känns bra.


Kalmartjejen Anneli Johansson med sina portugisiska killar.

Hej Anneli, berätta om barnens skola.
– Joaquim och Oliver går i en privat skola. Den kostar väldigt mycket till skillnad från den offentliga skolan som är avgiftsfri, men där är undervisning endast förmiddag eller eftermiddag och det fungerar inte för oss som båda arbetar heltid. Den privata skolan har intill nu varit delvis subventionerad av staten och föräldrar har bekostat
skolmaterial, lunchmåltider och mellanmål. Nu tillkommer avgift även för utbildningen.

Bekostar allt från läroböcker till toalettpapper
Inför skolstart köper föräldrarna allt material som behövs, pennor, sudd, linjaler, papper, tejp, lim och sax. Anneli uppskattar den totala kostnaden till 100 euro/barn/läsår. För läroböcker betalar hon 150 respektive 220 euro/termin (materialet är dyrare ju äldre barnet är). Kostnader för papperskopior som läraren tar på diverse arbeten tillkommer. Inte att förglömma toalettpapper. ”Alla barn tar med fyra toalettrullar varje läsår”.

Dessutom tillkommer den nya månatliga utbildningsavgiften på 85 euro per barn 11 månader per år, trots att skolan är stängd tre månader.

Betyg från årskurs 1
Barnen börjar i skolan vid 6 års ålder och betyg ges tre gånger per år redan från första klass. Om barnet inte uppnår ställda kunskapskrav från årskurs två riskerar det att få gå om årskursen. Annelis söner läser läxor en till två timmar dagligen, även helger. Skoldagen varar mellan 08.00 till 16.00, därefter finns möjlighet att betala extra för aktiviteter som läxläsning, fotboll, simning till skolan stänger kl 19.00. För att underlätta vardagen och ge familjen mer fri tid tillsammans betalar de för att barnen ska få hjälp med läxläsning vissa eftermiddagar.

Det tre månader långa sommarlovet innebär ett praktiskt problem med ytterligare kostnader.
– Förra sommaren betalade vi 550 euro för en månad sommarkollo med aktiviteter. 

Vad tycker du om skolan på Madeira?
– Barnen respekterar sina lärare och det tycker jag är bra, men jag tycker också att det är onödigt tufft. Jag är helt emot att barnen får läxor både helger och lov. Här resonerar de inte som att barnen behöver vila från skolan. Tack och lov tycker våra barn om skolan och har bra betyg. 

Spontant umgänge fördel Madeira
Anneli vill också framhålla Madeiras fördelar. Hon berättar om ett klimat som tillåter att umgås utomhus året runt med en vinter som ofta motsvarar svensk sommar.
– Vi umgås ofta spontant med vänner över en kopp kaffe eller ett glas vin utan att det behöver vara inbokat flera veckor i förväg. 

Hon beskriver hur hon uppskattar att leva nära vatten, att öppna fönstret i sovrummet på morgonen och se solen stiga upp över havet.
– Efter jobb och skola brukar vi åka till havsbadet Galo, strax bortanför vårt hem. Där kan vi bada nästan året runt. Killarna spelar också ofta golf.
Familjen hänger ofta på Campo de Golf i Porto Santo

Har ni funderat på att flytta till Sverige?
– Framförallt när barnen var små. Jag började jobba efter fyra månader. Det var svårt att lämna min lilla bebis på dagis långa dagar och behöva arbeta heltid.

När sönerna har blivit äldre har funderingar kring eventuell flytt framförallt berott på Portugals ekonomiska kris och vad den kommer att innebära för barnens framtid.
– När jag funderar på vad som är bäst för killar att bo så är det deras utbildning jag tänker på. Kanske har de fler och bättre möjligheter om de väljer att studera i Sverige, som är det första alternativet jag tänker på. Tanken på att de kanske väljer Sverige i framtiden känns väldigt bra.

Att hitta hemma borta
Anneli funderar kring att ett land som först betraktades att vara hemifrån kan bli hemma.
På Madeira har jag hela mitt liv med barnen, Marcos och Marcos familj, vårt hem, mitt arbete och mina närmaste vänner. I Sverige och Kalmar har jag tre syskon, som är äldre än mig och har vuxna barn. Mina föräldrar lever inte längre.

Hon berättar att maken ser annorlunda på en eventuell flytt. För honom innebär det inte att komma tillbaka till något utan att göra en nystart i livet och han är inte främmande för det. Han försöker sig på att prata svenska, till sönernas förtjusta skratt när pappa säger att han ska diska tänderna och diska bilen. Anneli pratar bara svenska med sönerna.
– De svarar mig alltid på portugisiska men lägger in vissa svenska ord i svaret ibland. När vi är i Sverige så byter Joaquim språk och pratar svenska. Det klarar inte Oliver än, han skickar fram storebror för att sköta snacket.

Portugiser ut i fingerspetsarna
De besöker Sverige en gång per år, tidigare mer ofta.
– Joaquim och Oliver berättar om Sverige med stolthet inför kompisar. De känner en annan frihet i Sverige att smidigt kunna transportera sig med cykel till familj och vänner, säger Anneli och förklarar att det på Madeira är väldigt kuperat, inte finns några cykelvägar och är intensiv trafik.

När det handlar om fotboll är dock killarna portugiser ut i fingerspetsarna.
– Jag blir utskrattad när jag påstår att Sverige vinner EM i år, eller säger att Kalmar FF skulle kunna vinna över Benfica …

Vad saknar du mest från Sverige?
– Mina syskon med familjer, vänner, Marabou och midsommar.
Anneli berättar längtansfullt att hon inte har firat midsommar i Sverige på tio år då barnens sommarlov börjar senare.
– Vi  firar så gott det går med familjen och skandinaviska vänner men det är inte samma sak.

Anneli, beskriv ditt Madeira
Efter 20 år slås jag fortfarande av Madeiras skönhet varje dag. Naturen är fantastisk med blommande tulpanträd och jakarandaträd. Jag älskar Funchal med dess myllrande folkliv, uteserveringar och caféer. Staden är inte uppbyggd bara för turismen utan är en ”riktig” och lokal stad. Strosa i Gamla stan, se på de målade dörrarna, vissa riktiga konstverk.

Över 200 dörrar i Madeira är målade i vackra olika motiv

Dramatisk natur och barnvänliga utflykter
Madeira är allmänt känt för de vackra levadavandringarna i bergen. Det finns mer än 2 000 km vandringar av varierande svårighetsgrad. Anneli säger att framförallt nordkusten med dess dramatiska natur bör upplevas.
Bild lånad från Turismo de Madeira.

Ett besök i huvudstaden Funchal är ett självklart utflyktsmål där ett besök i gamla stan förslagsvis avslutas i saluhallen med matråvaror i olika färger och former. I fiskhallen kan du stifta bekantskap med den lokala specialiteten, djuphavsfisken Espada som är svart med vassa tänder och utstående ögon. Barn föredrar kanske att skåda vackra fiskar i akvariet i Porto Moniz eller besöka de spännande grottorna i Sao Vicente.
– Åk upp i bergen och besök en lokal restaurang som serverar lokala specialiteter som Espetada, ett saftigt grillspett på marinerat oxkött och fisken Espada.

Hon tipsar att följa med på båttur för att se valar och delfiner.
– Skeppet Santa Maria är en kopia av Christofer Columbus båt.

Bild lånad från Turismo de Madeira.

Anneli berättar under intervjuns gång att diskussionen om att bo på Madeira eller Sverige har aktualiserats genom vårt samtal.
– Jag och Marcos pratade om det igår vid köksbordet. Det är inget vi funderar på att göra i den närmsta framtiden, kanske aldrig, men visst pratar vi om det ibland. Jag är alltid lika glad när jag får besöka Sverige, men en vecka räcker. Jag känner att jag inte hör hemma i Sverige längre, jag känner mig lite annorlunda. Madeira är hemma för mig, avslutar Anneli.

FAKTA:
Föräldrapenning: Fyra månaders föräldraledighet med 100 % löneersättning för mamman, eller fem månader med 80 % lön där pappan får vara ledig en månad om önskas.
Barnbidrag: Inkomstbeprövat och utbetalas om inkomsten är lägre än 620€/månad.
Vård av barn (VAB): Lagstadgat rätt till 30 dagar per år med 100 % lön. Läkarintyg krävs för all sjukfrånvaro.
Barnomsorg: Offentligt dagis ingen uppgift. Privat dagis betalade familjen 275€/barn/månad, uppgift från år 2009. ”Lunch ingick. Mellanmål, blöjor och extra aktiviteter som engelska, musik och simning kostade ca 20€/aktivitet/månad. Pojkarna läste engelska vid tre års ålder!”
Skola och fritids: Offentlig skola är avgiftsfri och har undervisning endast förmiddag eller eftermiddag. Lunch 1.75€/dag. Privat skola kostar 85€/månad/barn, dessutom tillkommer utgift för allt skolmaterial (även toalettpapper). Lunch 4,50€/dag. Det finns ofta möjlighet att medta egen lunch att värma. För arrangerade aktiviteter (ex. idrott, läxläsning) efter skoltid (kl 16), till kl 19.00, tillkommer en avgift. ”Annars får barnen hitta på något att göra på egen hand med kompisarna inom skolområdet”. Anneli säger att familjens totala årskostnad för skolomsorg, inklusive aktiviteter/läxläsning m.m. uppgår till motsvarande ca 36 000 svenska kronor.
Inkomst: Minimilönen (brutto) är ca 460€. Medellön (brutto) är 750-800€. Skatt beräknas på inkomst och kan överstiga 35 %.

Fotnot: fakta kommer från Anneli Johansson som är bosatt på Madeira sedan 20 år.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *