Sveriges mest beresta 4-åring

Oliver 4 år har antagligen sett mer av världen än du har gjort. Han har bland annat besökt vår planets högsta bergskedja Himalaya, badat i Indiska Oceanen, levt hippieliv i Goa, storstadsliv i Bombay och Istanbul och sett fiskare komma in med sin fångst arla morgon på sex grekiska öar.

Researrangörer listar barnvänliga resmål med familjeanpassade hotell, barnklubbar och härliga stränder. Olika tvistar lärda och olärda angående vid vilken ålder och var i världen det är lämpligt att resa med små barn. Johanna Thors, mamma till Oliver 4 år följer sitt hjärtas och förnufts röst och har gjort resandet till en livsstil för de tu.

Färgstarkt andra hemland
Johanna, som arbetar i resebranschen, hade ingen lång föräldraledighet. Första utlandsresan i tjänstgöring gick till Bulgarien när Oliver var tre månader. Med hjälp av familj och vänner som följer med på många resor, har de skapat rutiner i en tidvis flackande vardag. Mer föräldraledig har hon dock varit. De har bott totalt 18 månader i färgstarka Indien som Johanna ser som sitt andra hemland.
– Det härliga när reser är du har mycket tid att umgås, prata, lära och uppleva saker tillsammans. Jag och Oliver njuter av friheten utan alla måsten. Allt får ta sin tid.

Johanna konstaterar att hon och sonen är ett väl sammansvetsat team.


Johanna och Oliver älskar sitt resande liv

Kombinerar Himalaya och skandinavisk familjeresort
Johanna och Oliver varierar utlandsresorna. Från storstadskaos i högljudda Bombay, Indien till gömda grekiska pärlor där turismen ännu är liten och på skandinaviskt familjeresort med barnklubb. Johanna konstaterar att sonen gillar allt.
– Oliver älskar maskotarna, minidisco och barnshowerna på charterhotellet. Han trivs lika bra när vi vaknar tidig morgon på lilla Symi (Grekland) och får sitta på en brygga och dingla med benen och se fiskare komma in med sin fångst.

Det är spännande att se när fiskarna kommer in med sin fångst. Symi, Grekland. 

Minnesrik resa till Himalaya
I den lilla byn Shimla i Himalaya tillbringade mor och son och vänner fyra dagar och Johanna tänker tillbaka på den enda plats där hon delvis upplevde det vara lite omständigt att vara med litet barn.
– Det fanns bara stark indisk mat att äta. Oliver levde på ris och kex.
En enkel kiosk i Shimla, Himalaya

Shimla består av stora nivåskillnader och snirkliga vägar och vid mörkrets inbrott lurar leoparder. Då fick de snällt hålla sig inne på rummet.

Vår planets högsta bergskedja, Himalaya och den lilla byn Shimla.

Många hjälpande händer
Johanna ser förvånad ut vid frågan vilket land som hon har upplevt är svårast att resa till med små barn. Hon säger att alla länder och platser som de har besökt fungerar bra att besöka med små barn. Med delvis undantag Himalaya.
– Du får mer hjälp utomlands än hemma i Sverige. Men du måste vara öppen och våga ta emot hjälpen, tillägger hon med uttryck. Hon konstaterar att du heller inte bör ha bacillskräck.
– Jag har inte varit så petig. Oliver får till exempel beställa glass från försäljaren på stranden och i Indien vill alla röra vid ditt barn. De tar upp Oliver i famnen, skakar hand eller nyper honom i kinden, säger Johanna med ett leende.

Oliver har blivit sjuk och kräkts ibland men inte ofta, intygar Johanna. Hemma i Sverige är han sällan sjuk och hon resonerar att han har byggt upp ett starkt immunförsvar. Hon är mycket mer orolig för och noggrann inför faktorer som hon beskriver ”är faktiskt livsfarliga”.
– Jag är oerhört uppmärksam på trafiken, hur han rör sig i miljöer där han kan skadas vid till exempel fall, för ormar och för ”konstiga människor”, förklarar hon med situationstecken. Jag låter honom klappa hundar som jag anser ser OK ut.

Oliver och en kär hundvän i Indien.

Säkerhet i första hand
Johanna hävdar bestämt att hon är en försiktig människa. Hon tummar aldrig på säkerheten. Innan avresa undersöker hon var bästa tillgängliga sjukvård finns och snarast efter ankomst tar hon personlig kontakt med berörda läkare. Då Oliver lider av anfall med falsk krupp (andningsbesvär) har de haft behov av sjukhusvård både i Sverige och i Indien där de har bott långa perioder.
– Sjukvården i Indien är …, Johanna funderar över vilket ord att använda. Annorlunda, konstaterar hon . Du behöver vassa armbågar och kurage. Det är massor av folk i väntrummet, du får fem minuter med läkaren och det finns inte alltid tillgång till bra läkare.

Johanna spänner ögonen i mig.
– Du måste veta vem du är och våga tro på ditt eget förnuft. Du måste ha armbågar för annars hamnar du sist i kön.

Johanna reser med lätt packning men har alltid bilbarnstol med, till nyligen då denna är utbytt till en sittkudde.
– Ibland ställs jag dock inför dilemmat att det inte finns säkerhetsbälte i bilen. Då ber jag chauffören köra försiktigt.

Oliver och nyvunna vänner i Sri Lanka

Social och tvåspråkig
Mamma Johanna, familj och vänner är Olivers trygghet och hem.
– Oliver är ingen vild kille. Han stannar upp och tittar på blommorna och undrar hur de växer, säger Johanna.
Han är social och van att möta många olika typer av människor, talar god engelska och anpassar sig väl oavsett var i världen.
– Oliver får vidgat sina vyer. Jag vill att han skall ha ett öppet sinne.

Johanna säger att de pratar mycket om sina upplevelser och hon berättar om länderna de besöker.

Oliver älskar barnmaskotarna på charterhotell.

Tu man hand förenklar
Johanna säger att hennes son är en fröjd att resa med och berättar att han somnar enligt sina rutiner även om de befinner sig i hektiska högljudda Bombay. Hon hävdar att hon aldrig har behövt ändra sonens rutiner och att han ofta sover bort tidsskillnaden. De första två dagarna på en ny plats gör hon inga planer för att Oliver ska ”landa” i miljöombyte och tidsskillnad.
Du ska betänka att det bara är jag och Oliver. Vi har ingen annan att ta hänsyn till.
Oliver har en inbyggd sovklocka och kan somna varsomhelst, som Skalman i Bamseboken.

Borta bra och hemma …
I vintras (2012) tillbringade de två månader i Indien. Oavsett hur mycket Johanna älskar att resa, i synnerhet till Indien så väljer hon att bo i Sverige.
– Jag bodde utomlands i 14 år innan jag fick Oliver. Man förändras när får barn. Det är skönt att ha min familj nära.

Hon beskriver svensk barnomsorg som trygg och bra, ”vi har samma värderingar” och hänvisar också till att hon upplever att Sverige har bra sjuk- och akutvård. Eller en sådan självklar sak som de dagliga måltiderna.
– I Sverige går du till affären och handlar det du behöver och för flera måltider. I Indien köper du grönsaker på en marknad, kött i butik, fisk i en annan och övriga råvaror på annat ställe. Eftersom strömmen går titt som tätt så vill du inte förvara mycket mat hemma. Mycket tid går åt till att utföra enkla vardagliga saker.

Johanna förklarar att hon föredrar att leva i ett land som är tryggt och fungerar väl.
– Det bästa för mig och Oliver är att bo i Sverige och att tillbringar viss tid utomlands.

Drömmen om Afrika
Världen är stor och det finns mycket kvar att uppleva även för en Globetrotter som Oliver. Han drömmer om att besöka Afrika.

Johannas resa med barn-tips
* Involvera barnet i resan. ”Oliver är mycket delaktig i våra resor. Han packar sin egen kabinväska. Innan resan köper vi tillsammans film, böcker och någon liten leksak och på flygplatsen ansvarar han för att checka in oss”.
* Packa lätt. Det är få saker som är livsviktiga att ha med.

Vid långväga resor
* Försök att resa med nattflyg.
* Dela upp resan i olika etapper gärna med hotellövernattning. ”Vi checkar in på hotell även om det är en kortare tid. Jag väntar sällan flera timmar på flygplatsen. Då checkar vi in på dagsrum på ett hotell vid flygplasten för paus. Det känns som att resan får en nystart och den totala reslängden upplevs inte så påfrestande”.
* Gör inga stora planer för de första två-tre dagarna efter ankomst så att barnet hinner ”landa” i miljöombytet och tidsskillnaden.

Olivers resor vid 4 års ålder
Bulgarien
Sri Lanka
Maldiverna
Grekland – Rhodos, Tilos, Parga, Kalymnos, Kos, Symi
England
Indien – Goa, Bombay, Deli
Himalaya bergen (Shimla)
Turkiet – Istanbul

Oliver, en svensk Globetrotter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *