Tid för barnsemester – när åker du på drömsemestern?

Bomben har slagit ner i semesterparadiset. Det rustika långbordet på tapasrestaurangen i Mogan, Gran Canaria, täcks knappt av resterna av en gul pappersduk och där står avskrapade matrester på vita små assietter och mitt i röran – en oförklarlig plastburk med något kladdigt beigt i. Med oroa dig inte. Det är ingen riktig bomb, det är bara vi som trebarnsfamilj som ätit vår middag.
Resa med bebis
Det är ingen riktig bomb, det är bara vi som trebarnsfamilj som ätit vår middag.

Några sekunder av egna stillsamma tankar
Mitt över middagsbordet sitter de två döttrarna uppslukade av varsitt Gameboy. Vid ett draperi av träkulor står maken lutad över sulkyvagnen och byter en blöja på lillebror. Jag lutar mig tillbaka. I några sekunder av egna stillsamma tankar summerar jag kvällen. Samtalen med döttrarna och att uppleva deras stolthet att kunna räkna och även säga korta fraser på spanska till servitören. Tapasen som jag har avnjutit, ofta med gosig lillebror nära. Jag har skålat med min man fler gånger än vi gör hemma vid köksbordet. Bakom mig rör sig nu min man i en långsam dans med en sömnig lillebror ömt mot sin kropp. Servitören frågar med låg röst om han ska sänka musiken.
Pappa och son
Att pricka in ”rätt” restaurangtid när du reser med tre barn är inte alltid det lättaste.

Lagom Gran Canaria
Lillebror är fem månader gammal. Innan charterresan till Gran Canaria har han hunnit tillbringa nästan en månad i Thailand. Jag konstaterar att den här resan är snäppet bättre. Gran Canaria är lagom för vår familj just nu. Lagom värme – lagom flygavstånd – lagom tidsskillnad. Det behagliga klimatet gör att vi kan vara utomhus med lillebror hela dagarna, en av oss föräldrar behöver inte gå undan med honom för siesta i ett svalkande hotellrum. Eftersom vi slipper tidsskillnad (bara en timme) är vi i takt med rutinerna redan när vi tar mark på Gando flygplats. Vi får tid att rå om varandra hela familjen. Det är på Gran Canaria som vi landar på riktigt, i vår hyfsat nya konstellation som kvintett. Det gör resan speciell, trots avsaknad av exotiska inslag. För så är det med barn och att resa med barn – allt har sin tid.
Resa med barn
Det är på Gran Canaria som vi landar på riktigt, som en familjekvintett.

Puerto Mogan Gran Canaria
Charmiga Puerto Mogan, Gran Canaria.

Resa med bebis
Mat- och blöjbytespaus i Maspalomas, Gran Canaria.

Vilken fas i familjelivet är ni i?
Oavsett vilken typ av resenär du är eller vilken resa familjen ska göra, är reseplaneringen av stor betydelse. Att resa med barn är inte en konstant upplevelse eller ens en kontinuerlig utveckling av resemönster. Med barn byter resandet skepnad beroende på barnets utvecklingsfaser eller om familjen utökas. Reflektera över vilken fas i familjelivet ni befinner er. Har ni en nattsuddande bebis och längtar efter vila och avkoppling från alla ”måsten” därhemma? Är ni i ekorrhjulet av jobb, hämtningar på förskola och skola och skjutsa till aktiviteter och behöver lugnare familjetid?

Planera resan utifrån familjens behov. Vissa tider i livet underlättar det att resa på barnets villkor, särskilt med yngre barn. Allt har sin tid. Det var inte vår långa vistelse i heta, exotiska Thailand som formade oss som trebarnfamilj, det var den där avslappnade veckan på enkla, välkända Gran Canaria som gjorde susen. Sett i backspegeln konstaterar jag att det inte tar långt tid att vänta in de mer avancerade resedrömmarna till barnen har vuxit till sig lite.
Trebarnsmamma
Det var ju inte länge sedan min snart 5-åring var en liten bebis. Njut av varje år med barnen – också på resande fot. Tiden går så fort!

Köp Expressens ”Allt om Resor”
Köp Expressens ”Allt om Resor” på onsdag! Till tidningen medföljer en bilaga av suveräna Kit 4 Kids, där jag ger tips för dig som ska ut på resande fot med en liten resenär. Här finns massor med dedikerade resa-med-barn-tips, bland annat skriver 2-barnspappan, bloggare och författare Manne från suveräna Pappapodden om sina reseupplevelser med barn. Dessutom har du chansen att vinna min bok! Följ mig på Instagram (Rosita reser), där tävlingen presenteras på onsdag.
Att packa ett handbagage. Resa med barn
Min bok ”Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester” är fullmatad med praktiska tips och härlig reseinspiration.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *