Tilos – avkopplande semester i orörd Greklandsmiljö

Drömmer du om en avkopplande semester med barnen? Vill du samla familjen för umgänge utan minidisco och pooler som pockar på uppmärksamhet? På lilla Tilos kommer familjen ner i varv. Tips är att kombinera med storebror Rhodos och barnvänlig Sunwingsemester.
Tilos Grekland med 3 barn
Visst funkar det att semestra i ”lilla Grekland” med tre barn.

Semestertips för hela familjen
Tilos mäter ett par mil lång och några kilometer bred och har 500 invånare. Det händer inte mycket på Tilos, men det händer mycket med dig. Lugnet rinner som balsam genom kroppen på mig när jag besöker Tilos. Också barnen kommer ner i varv. Här har jag samlat tips på barnvänliga utflykter – från en spännande spökstad, naturupplevelser på vandring och stränder. Samt restaurangtips.
Tilos utsikt Ilidi Rock BeachLivet på en pinne. Eller på balkongen till charmiga lägenhetshotellet Ilid Rock Beach.

Härlig stränder och kristallklart hav
Vi tillbringar en stor del av semestern på stranden i  Livadia. Här är ingen trängsel, kristallklart vatten, bekvämt med solstolar och parasoll, flera tavernor och vårt lägenhetshotell Ilidi Rock Beach finns på nära promenadavstånd. Ta med dig badskor så tar du dig lättare ner i och upp från vattnet då stranden består av stora runda stenar.
Tilos Livadistranden med barnEn stund i skuggan på stranden i Livadia, med kristallklart vatten.

Strandpromenaden i Livadia kantas av ett pärlband av små restauranger och tavernor.
Frappe Grekland TilosFrappé vid strandpromenaden i Livadia.

Snorkling på Tilos LivadiaKristallklart vatten. Möt denna barnfamilj som vandrar på Tilos, längre ner.

Eristos Beach är en nästintill orörd, folktom grusstrandoch som du når med bil längs delvis skumpiga vägar. Här finns inga solstolar, parasoller eller strandförsäljare så långt ögat når. Svalka finner du under skuggande träd en bit ovanför vattenkanten.
Eristos Beach Tilos

Folktomma Eristos Beach med härliga bad.

Restauranger/tavernor
På utflykt, och i huvudstaden Megalo Chorio (som mer lämpligt bör kallas huvudby) finns en taverna som vi har återvänt till vid alla våra Tilosbesök. Jag minns inte dess namn men det finns inte många restauranger i byn, och särskilt inte med nedan utsikt. Här möter du en gästvänlig familj, som serverar lokal, supergod mat.
Tilos taverna Megalo Chorio

Njut av lokala och goda smaker på tavernan ”utan namn” i Megalo Chorio.
Sofia
Charmigt och gott i Livadia
”På hemmaplan” i mysiga lilla Livadia finns ett pärlband av trevliga små restauranger och tavernor längs strandpromenaden. Ungefär mitt på strandpromenaden finns vår favorittaverna, Sofias family taverna. Här serveras god traditionell grekisk mat av en mycket trevlig familj  som glatt gör plats för vår stora familj.
BILD: Taverna Sofias family taverna

Restaurang Michalis, TilosTaverna Michalis har en stor fin trädgård, som också en del katter gillar. Tavernan ligger bakom strandpromenaden och kan vara lite svår att hitta. Men fråga efter vägen, alla lokalinvånare vet var Michalis ligger. God mat, även om inte tillfredsställer smaklökarna fullt lika mycket som ovan.
BILD Taverna Michalis 


Barnvänliga utflykter på Tilos
Ruinstaden Mikro Chorio (lilla Chorio) var till runt 1960-talet öns huvudstad med närmare 1 000 invånare. Det sägs att, när vattnet i brunnarna sinade övergav invånarna byn. De flyttade ner från berget till nuvarande huvudstaden Megalo Chorio (stora Chorio) eller till hamnbyn Livadia. Dörrar och fönsterkarmar i husen togs med i flytten så nu gapar tomma hål emot oss. En spännande spökstad att fantisera kring. I högsäsong på sommaren lever ruingstaden upp med stor folkfest i baren som överblickar den övergivna byn.
Tilos Mikro ChorioMikro Chorio var tidigare öns huvudstad. Nu ekar den tom och ödslig.
Tilos spökstaden Mikro ChorioSpökstaden Mikro Chorio – en svunnen värld att fantisera om.

Vandra med mäktiga vyer, doft av salvia och timjan
Trebarnsföräldrarna Ninnie och Petteri har vandrat med sina äldsta barn (då 8 respektive 9 år) på Tilos. Ovanför hotell Ilidi Rock Beach utgår en vandringsled på 2,5 kilometer enkel väg till en förtjusande stenstrand. Här får ni uppleva Tilos natur på nära håll, med dramatiska bergssidor, mäktiga vyer, doft av salvia och timjan, möten med getter och ödlor som avslutas på en ”öde” strand.
– Vandringen gav vår Tilossemester det där lilla extra som etsade sig fast i minnet, berättar Ninnie.  
Tilos Greece
Vy från vandring på Tilos.

Berget, vyerna, lugnet och du
Börja vandringen genom att ta sikte mot Lethra som visas på en liten träskylt. Ninnie berättar att det är lätt att hitta längs naturstigen på berget. ”Bitvis är det brant vid sidan av stigen men det kändes aldrig läskigt, bara lite spännande” säger Ninnie. Vandringen tar runt en timme i respektive riktning, och alltså totalt cirka två timmar ej inkluderat mat- och badpaus. Det finns ingen möjlighet till proviantering längs vägen och heller inte på stranden Lethra, varför det viktigt att ha med sig ordentligt med vatten och något att äta. Också en keps eller hatt att skydda mot solen samt handduk och badkläder för att svalka dig i havet innan vandringen tillbaka.


Ninnie och Petteri tipsar att bege sig iväg hyfsat tidigt på morgonen. Det finns ingen möjlighet till skugga under vandring, och på stranden ett enda litet träd att söka svalka under. För yngre barn, likt familjens 4-åring, säger de att vandringen inte är att rekommendera, avseende värmen, den vindlande stigen och de branter som delvis är.
Familj på TilosSmåbarnsfamiljen som älskar Tilos.

Tilos – semester för hjärta och själ
Tillsammans med barnfamiljen ovan vill jag varmt rekommendera att besöka genuina Tilos. Hotelltips:  lägenhetshotellet Ilidi Rock Beach där vi har bott på vid alla våra Tilosbesök (privat hotellrecension). Gör förslagsvis en  kombinationsresa med den större grannön Rhodos. Här finns skandinaviska familjeresort som ger en annan typ av toppensemester för hela familjen.
Tilos Ilidi Rock BeachIlido Rock Beach i Livadia, Tilos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *