Tips för en lyckad bokrelease

Du har förverkligat en dröm, skrivit och gett ut en bok – såklart ska det firas! En bokrelease är både en fest och en chans till marknadsföring. Här är smarta tips för en lyckad bokrelease.
Författare Rosita Lincoln

Min debutbok och reseguidebok Rosita reser – Den perfekta guiden för din barnsemester firades på en bokrelease med reseinspiration rakt igenom. Här får du tips hur du arrangerar en bokrelease – från inbjudningar, aktiviteter och sponsorer.

Lokal
Beroende på stad, behöver du boka lokal i mer eller mindre god tid. Hyreskostnaden skiljer sig därmed också. Samtidigt som du behöver ta hänsyn till lokalhyran, så är det viktigt att lokalen ligger där det är smidigt för gästerna att ta sig. Gästerna är ju det viktigaste på en bokrelease. Fundera över hur många gäster du tror kan och vill komma. En lokal som rymmer många fler personer än det är gäster och gapar ekande tom är en trist upplevelse, både för författare och gäster. Överboka det maxantal som får plats i lokalen! Det blir alltid avbokningar och de som inte dyker upp utan att meddela. Några säger att du ska räkna med att hälften av de anmälda inte dyker. På mina två bokrelease (för samma bok) hade jag ett frånfälle på 25-30 % per bokfest. Kanske bidrog ett inte allt för stort manfall att jag en vecka innan skickade en ”Välkommen-påminnelse”.
Jag ville ha en charmig och gemytlig lokal med centralt läge och hyfsat prisvänlig. Hartwickska huset och rum Gästabudet passade perfekt för mina önskemål.
Bokrelease Rosita reser på Hartwickska huset Södermalm
Rosita reser bokrelease på Hartwickska huset på Södermalm.

Inbjudan
Gör en snygg inbjudan! Så här såg min inbjudan till bokrelease ut. Ibland kan det fungera bättre att bjuda in till en bokrelease en vardag istället för en helg.

Våga be om hjälp!
Bokrelease Rosita reser Hartwicksa huset, SödermalmEn bokrelease är en fest för att fira dig som författare och din bok. Se till att du har tid och möjlighet att njuta av tillställningen – våga be om hjälp! Jag är evigt tacksam för några utvalda vänner och min man. Sara var en suverän moderator med presentation och intervju på scen, Stina som hjälpte mig med ovärderligt smarta planeringstips och effektivt tog emot och prickade av gäster vid entrén, fotograferade (viktigt!) och överlämande goodiebags när gästerna gick hem. Båda tjejerna samt också Ninnie var suverän hjälp den intensiva timme vi hade att förbereda lokalen med inredning samt snacks och dryck. Michaela stannade kvar efter bokrelease och hjälpte mig och familjen att städa lokalen. Min make Stefan som tog hand om våra tre barn under bokfesten, hjälpte till med alla förberedelser och – inte minst – fixade fantastisk och reseinspirerad musik för bokfesten. Vid den andra bokrelease – för samma bok – i min barndomsort Valbo skötte mina mina föräldrar och Åsa allt! Kärlek.

Presentation och intervju – förslagsvis överlåter du till annan att hålla i taktpinnen under festligheterna, en moderator. Det gör det lättare för dig att kunna njuta och mingla med gästerna. Det är ju trots allt Din fest.
Bokrelease Rosita reser Hartwickska huset, Södermalm
Tack till bokens redaktörer framförde jag dock själv.

Mingel, aktiviteter, enhetligt tema och sociala media
Att mingla är både viktigt och roligt – för både författare och gäster. Än trevligare blir det om det görs en enkel aktivitet. Exempelvis att gästerna får besvara en fråga och att därefter från de rätta svaren dra en vinnare som får ett exemplar av din bok (det är ytterligare ett exempel där du behöver hjälp). Ett enhetligt tema under bokreleasen förstärker profileringen av din bok. Reseinspiration var en röd tråd genom hela min bokrelease. Till exempel musiken som min make fixade fantastiskt med låtar som till exempel Kokomo, Leaving on a jetplane, Holiday, Don´t stop me now.
Du vet redan att marknadsföring är viktigt för att nå ut med din bok. Skapa en hashtag som du uppmanar gästerna att använda på sociala media under kvällen. Kolla #rositareserbok för bilder på Instagram från Rosita reser bokreleaser.

Boksignering
Naturligtvis ska ta tillfället i akt att sälja och signera din bok. Ha med växelkassa, kvittoblock och om du eventuellt har en kortläsare. Och kom ihåg att ha med minst två bra pennor för att signera böcker!
Bokrelease Rosita Lincoln med Malin Gramer och Jessica Lasses
Några bloggare som har skrivit om bok och bokrelease – 29 grader, Malin Gramer, Jennifer Sandström, Reseguiden.se, Hallins reseblogg.


Snacks och dryck

Gästerna behöver något att dricka och äta under tillställningen. Kan du ha ett smaktema som passar boken? Jag bjöd på smaker i resandets tema från Spanien, Italien och Grekland, från smakrika Wijnjas Ost & vinkällare. Denna adventshelg bjöds också på juliga smaker i saffransmuffins som dekorerades med flaggor från olika länder och mumsiga julskum. Som dryck bjöds på bubblande cider från stora Magnumflaskor, mineralvatten och julmust.
Rosita reser bokrelease Hartwickska huset Södermalm
Glad författare vid ett av snacksborden.

Goodiebags
Goodiebag bokrelease Rosita reser Alla älskar att få en goodiebags! Naturligtvis fick mina gäster en goodiebags med massor av fina gåvor som allt var skänkt av mina sponsorer nedan.

Sponsorer
Sondera terrängen för om du kan söka ekonomiskt bidrag genom sponsorer. Mitt resetema fortsatte genom mina sponsorer. För snacks och dryck respektive lokalhyra bidrog Spanska turistbyrån i Stockholm och Aruba turistbyrå. För goodiebags bjussade Aruba turistbyrå, Ving och Visit Berlin.

Min bok!
Hoppas att du känner att du har fått några smarta tips för du fixar en bokfest för dig och din bok. Läs mer om mina bokrelease här. Min bok köper du på Idus förlag Adlibris , på utvalda Åhlénsbutiker och Klackenbergs Böcker & Papper. Du kan också låna boken på bibliotek. Finns den inte på ditt lokala bibliotek, fråga efter den! Bildgalleri från bokreleasen längst ner!
Rosita reser - Den perfekta guiden för din barnsemester

BILDGALLERI BOKRELEASE

2 thoughts on “Tips för en lyckad bokrelease

    • Hej Kim,
      det var verkligen en härlig bokrelease och fest. Och tack snälla för lyckönskningar! Det fina inbjudningskortet är gjort av superduktiga Sandra Stridh på Idus förlag som också har formgett min bok.
      Kram Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *