Bokmässan var inte så illa som förutspåtts mig – angående extrem trängsel, dålig luft och dyr skräpmat. Jag är jättenöjd! Men kacklet om kändisförfattares popularitet och utseende (…) fortsätter.
Kändismässa? och Tipsen!
Jag är sprillans nybörjare på den omtalade Bokmässan, men även en färskings upplevelse kan vara värda att ta del av. Särskilt en med erfarenhet detaljsökande hotellskribent och småbarnsmamma. Här har jag samlat intryck och tips efter min debut, både som besökare och författare på Bokmässan. Dessutom reflektioner kring luftade uttryck om s.k kändisförfattares framgångar i jämförelse okända författare – som till exempel jag. Mest reagerar jag dock på kommentarer kring författares utseende. Ja, såklart då bara kvinnliga författare. Jag återkommer till det.
Rosita Lincoln – debutantförfattare som lyckligtvis får vara sig själv.
Rositas 10 tips & trix på Bokmässan
1) Dag & tid. Är du ”allmänhet” (alltså inte författare eller annat ”branschfolk”) har du entré till Bokmässan från fredag kl. 14.00 (+ lördag + söndag). Fredagen när ”allmänheten” får inträde, ÄR kaotisk. Lördag t. om sen lunch är det också väldigt mycket folk. De mest kända författarna har signeringar, och ibland också ”presentationer”, fler än en gång dagligen. Kan du välja en lite lugnare dag/tid? Oavsett dag du besöker, se till att hänga på låset när det öppnar. Det underlättar då också med förköpt biljett (var uppmärksam på att förköpt biljett inte kan återlösas). Kommer du istället runt lunchtid är det mindre kö också för att köpa biljett på plats.
Ta en stämpel på handen i entrén och kila ut fem minuter för lite frisk luft. Också i de yttre korridorerna är det luftigare i folkmängden samt på våningsplan två.
Bokälskare i Idus förlags monter.
2) Planering A & O. Printa ett exemplar av mässkartan. Se Bokmässans program för medverkande och markera på kartan vilka signeringar och presentationer som du vill besöka. Det ger ett större lugn och de stora ytorna verkar inte att vara så förvirrande. Bokmässan (2015) erbjuder runt 388 programpunkter med 780 medverkande från 31 länder. Du hinner såklart omöjligt med allt och det underlättar med planering. Det finns mässkarta samt program också på plats att få, men det är smartare att ha noterat och planerat önskade programpunkter i förväg.
I samma fina monter, jag och min författarkollega Tony Cronstam.
3) Rätt kläder, skor och handväska. Det blir varmt i lokalen med så mycket folk. Du behöver bara en kortärmad tröja. Garderob finns (20 kr), där du även kan lämna in eventuell mindre bagage. Ha fotriktiga skor – Bokmässan är ingen cat walk. Stödstrumpor är inte att förakta. Jag hade en tunn axelremsväska som inte väger något och rymmer mobiltelefon, kreditkort, kontanter och lite snacks.
4) ”Bag lady”. Om du planerar att köpa riktigt många böcker så är det bekvämt med en ”dramaten”, en s.k shoppingväska på hjul. Annars duger en tygpåse. De större förlagen ger ofta en tygpåse eller kraftig kasse vid bokköp.
Planera ditt besök så blir inte folkmyllret så stressande.
5) Kort is King. Men ta också med kontanter, även om nästan alla montrar accepterar kortbetalning. Det kan vara smidigt att ha kontanter om du ska köpa en korv eller kaffe. Bankomat finns inte inne på mässan, men strax utanför entrén.
6) Se upp för blodsockerfall! Ta med nyttiga snacks. Ett sjunkande blodsocker funkar nästan lika dramatiskt på vuxna som på barn. Inte bättre blir humöret i panikkänslan som kan uppstå vid värme, trängsel och kö till matservering. Samma sak med toalettbesök – vänta inte till det är akut! Tänk som en förälder: ”nu är det ett tag sedan jag kissade senast, där är en toalett med ganska kort kö och hyfsat snart vill jag gärna gå på boksigneringen av XX. Alltså besöker vi toaletten nu”. Samma sak med måltiderna! Mmm, jag vet att det är tydligt att jag är småbarnsmamma …
Förbered dig för Bokmässan och en härlig upplevelse.
8) Äta bör man. Jag tycker inte att (snabb)maten är så fasligt dåligt i själva mässhallen. En Glennkorv (såklart, i Göteborg …) med bröd 40 kr och med god potatissallad 70 kr. Den fyller sitt syfte. Bufférestaurangen är såklart bättre – och dyrare – och har rejält gott om plats. Inklusive möjlighet till lite kändisspaning. Du kan också köpa glass, kaffe och fikabröd på mässan. Det är sämre möjlighet för sittplatser dock.
9) Transporter. Ankommer du via Landvetter flygplats så hoppar du smidigt på flygbussen vars första stopp är precis utanför Svenska mässan/Bokmässan (Korsvägen). Beräkna 20 minuters transport. Vill du in till centrum (t. ex för att lämna handbagaget på hotellet. PS, hotelltips kommer separat! Du kan också lämna ditt handbagage i garderoben på Bokmässan, se ovan) tar det ytterligare 10 minuter. Pris buss, enkel resa 105 kr. Du kan endast betala med kort ombord på bussen. Notera att för återresa till flygplatsen så efterfrågas ofta förköpt biljett. Det kan köpas i automat vid busshållplatsen (Korsvägen) samt på Pressbyrån samma plats.
Spårvagn nr 2 (och säkert fler) stannar utanför mässan. Det är smidigt att betala med SMS-biljett. Om ankomst med bil och parkering, har jag tyvärr ingen info.
Check in Clarion Post, hotellrecension kommer.
10) Förbered boklista jubilarer. Kommande födelsedagar och stundande julafton – vilka böcker vill du ge bort som present och/eller julklapp? Extra roligt är det naturligtvis att ge bort ett signerat bokexemplar adresserat till mottagaren.
”Till Super-Adam. Kram Camilla Läckberg”. Bokpresent till min 5-åring på tisdag.
Slutligen – Bokmässan är superkul! Upplev det härliga och unika med att ha alla dina favoritböcker och troligtvis också några favoritförfattare på samma plats. Lyssna till korta ”föreläsningar”, som är gratis, och fotografera dig med din favoritförfattare.
Jag älskar Kristin Emilssons ”Den som väntar”.
Praktisk info:
Priser och övrigt
Antal besökare (2015): under fyra dagar besökte totalt 94 715 personer Bokmässan (enligt Bokmässan Instagram)
Inte bara glassigt vara kändisförfattare
Inför och under mässan florerar det i olika medier huruvida Bokmässan har blivit en kändismässa istället för en bok- och författarmässa. Mina selfies övervägande med kända författare retar säkert någon.
Ingen räkmacka för författaren
Jag ger mig inte in i ovan diskussionen, mer än att konstatera att jag tycker att vissa gnäller väl avundsamt. Såklart finns det chans för alla att nå ut, men konkurrens är stentuff och alla kan inte sitta på ett podium på Bokmässan, eller ens ge ut sitt manus som bok. Till och med jag fick ju vara med i TV4 mindre än två månader efter boksläpp och ytterligare en gång därefter. Jag kämpar ändå för att min bok ska sälja slut ens den första tryckupplagan. Jag är OK med det (även om jag såklart är säker på att många hundra mer skulle jättegilla min bok)! That´s life. Få kan förverkliga sina drömmar likt en räkmacka och alla böcker är inte så bra och/eller har inte den efterfrågan att de säljer stora volymer.
Inte lika snygg verklighet
Vid hemresan från Göteborg i söndags tillbringade jag ett antal timmar på Landvetter flygplats. Jag var trött efter Bokmässan och längtade hem till make och barn, så jag flydde fältet och tillbringade tid på flygplatsen istället. Överhörde då flera samtal från Bokmässan-besökare, och slogs av kommentarer som: ”Visst såg XX sliten ut” och ”XX ser ju mycket bättre ut i tv än i verkligheten”. Alla kommentarer sades såklart inte med ont sinne, men samtliga gällde kvinnliga författare. Inte en enda kommentar berörde mys-Ernst, Mark Levengood, Fredrik Reinfeldt, Jan Guillo med flera.
Välsminkade i tv. Så här ser jag inte ut ”i verkligheten”.
Där satt jag, faktiskt som författare, i full anonymitet och log i mjugg. Tänk om JAG också … Undrar om de då skulle anmärka på mina mörka ringar under ögonen (a la trebarnsmamma med ordinarie jobb, blogg och bok) och den ilskna finnen i pannan. Det är nog inte bara glassigt att vara en känd författare. I alla fall inte om du är kvinna.
De magiska 7
I detta inlägg har du sett min bok två gånger. Tillsammans med bilder på Instagram och Facebook, kanske i en Åhléns bokhandel, eller på Bokus, Adlibris eller annanstans så har du troligtvis sett eller hört om min bok minst sju gånger. Det sägs att du behöver se en bok sju gånger för att bestämma dig att köpa den. Det är också en anledning varför ”kändisars” böcker säljer mer än okända författare. Men jag jobbar på så gott jag kan, utan att tjura 😉
Please comment with your real name using good manners.