Toppbetyg Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens böcker älskas över hela världen. I småländska Vimmerby blir sagorna verklighet i Sveriges kanske bästa familjeutflykt – Astrid Lindgrens Värld. Här får du Rosita resers 5 smarta tips till besöket och en guide till de fantastiska föreställningarna i sagovärlden.

Upplev Astrid Lindgrens fantastiska sagor i verkligheten.

En känsla som inte kan mätas i pengar
Mina förväntningar på Astrid Lindgrens Värld (ALV) är höga. Jag har hört idel lovord – i flera år. Nu sållar jag mig till den lyriska skaran, men bör inte förvänta mig att du ska lyssna på just mig om inte du heller har varit där förut. För det tog ju mig 14 år – sedan jag blev mamma – att besöka ALV och Vimmerby. Men låt mig beskriva en ”delanledning” varför jag inte har gjort besöket tidigare – och hur jag nu har omvärderat mitt ”Varför inte”. Nämligen: Kostnaden för besöket är sååå värt pengarna. Kvalitet kostar, men detta är mycket mer än något materiellt du investerar i. ALV är högsta kvalitet rakt igenom – från produkt, omgivning och inte minst, mjukvaran: personal och service. Besöket ger en magisk känsla i kroppen – sådant som inte kan mätas i pengar. Känslan sitter kvar länge. Dessutom finns smarta sätt att spara på omkostnaderna. Låt mig berätta mer och ge dig ”Rosita resers 5 tips när du besöker Astrid Lindgrens Värld”.

Barndomens böcker får liv i gnistrande föreställningar
Låt oss dock börja med föreställningarna. Skådespelarna är just det – skådespelare av imponerande  hög klass. Och inte bara det – de är fantastiska med barnen. För att inte tala om barnskådespelarna – imponerande duktiga, wow säger jag bara! I ett profesionellt seende – fantastiskt att se det ömsesidiga samarbetet mellan vuxna och barn. Jag och 7-åriga sonen ser 14 föreställningar (!) på två dagar, varav en föreställning dubbelt. Nedan är korta beskrivningar av sagoböckernas olika föreställningar, som vi ser:

Rasmus på luffen:
Mysig föreställning i skogen med liten publikplats och 2-3 skådespelare. Svängiga välkända sånger. (ca 15 min, vi ser 2 föreställningar.)

Charmiga ”Rasmus på luffen” med luffaren Oskar.

Rasmus hittar hem – närmare än han tror 💛

Emil i Lönneberga (Katthult)
Vacker miljö med stor ensemble och publikplats. Flera sånginslag och roliga föreställningar. (ca 25-35 min, vi ser 2 föreställningar.)

Busiga Emil – på lilltaket – bjuder på många skratt i Katthult.

”Till snickerboa ränner jag, när det är nåt jag gjort”.

Bröderna Lejonhjärta
Mäktig miljö med stor ensemble och publikplats. Mer skådespeleri än sång. Sista föreställningen är maffigast och lite otäck varför den rekommenderas för barn från 9 år. Min snart 7-åring har dock inget problem. (ca 15-30 min, vi ser 3 föreställningar varav den sista två gånger)

Tengils elaka riddare sprider rädsla och fattigdom i Törnrosdalen.

Den vackra sagan om Jonathan och Karl ”Skorpan” Lejonhjärta.

Karlsson på taket
Mysig föreställning med liten central publikplats nära entren. 3-5 skådespelare. Mer skådespeleri än sång och tokroliga händelser. Den föreställning sonen skrattar mest till.  (ca 15 min, vi ser 2 föreställningar.)

Världens bästa Karlsson och lillebror.

Mamma måste jobba och lillebror får fru Bock som barnvakt.

Ronja Rövardotter
Maffig miljö som inkluderar Mattisborgen, skog och björngrottan med stor ensemble och publikplats. Mer skådespeleri samt berättarröst från högtalare, än sång – men de karaktäristiska rövarsångerna är ordentligt mäktiga i sänkan vid Mattisborgen. (ca 25-30 min, vi ser 2 föreställningar).

Mattis rövargäng på ena sidan – och Borkas rövare på den andra sidan av djävulsgapet.

Ronja och Birk – söstra och bror.

Pippi Långstrump
Fin miljö, även med självaste Söderhavet. Stor publikplats och från 3 skådespelare (Pippi-föreställningar spelas även vid mindre scener). Det lockas till publikdeltagande i dessa föreställningar för denna yngre målgrupp av publik (ca 20 min, vi ser bara 1 föreställning).

Vem är starkast i armbrytning – Pippi eller pappa Söderhavets konung?

Prussiluskan och poliserna Kling & Klang ute i parken.

Det känns som att vi är i en riktig sagovärld
Jag besöker ALV med en 7-åring och hans mormor & morfar (tonårsdöttrarna vill inte följa med). Vårt 2-dagars-besök innehåller föreställningar framför de lekfulla lekparker. Till dig som reser med yngre förskolebarn – här finns stora grönområden med roligheter för ystra barnben. Dessa ”krypin-stugor”, små barn älskar ju att upptäcka i minivärldar! Flera olika karaktärer, så som ”Rasmus på luffen”, rövarna i ”Ronja Rövardotter”, Prussiluskan och Kling & Klang rör sig runt omkring i parken. Det känns verkligen som att vi är i en … nej i flera olika sagor! För mig är det märkvärdigt tydligt, att ALV är 100% i Astrid Lindgrens anda – för barnen!

Jag i ”lilla staden”, en miniatyr av Astrid Lindgrens Vimmerby i uppväxten.

Välkommen in i sagan om ”Barnen i Bullerbyn”.

Kossor, hästar, höns, grisar och får – Vimmerby känns så levande och barndomen nostalgisk ❤️

Vi (jag) hukar i minihus med spännande sovrum, skolsal och mer.

Barnvänligt, väloljat, proffsigt med hög servicekänsla och värme
Jag förstår inte hur de gör det – men på Astrid Lindgrens Värld hanterar man folkmassor och köer på ett bättre  sätt än andra stora familjeparker jag har besökt. Vår andra besöksdag möts vi av hyfsat långa köer utanför entrén (kl 10.00). Men insläppet går förvånansvärt snabbt och smidigt. Samma sak vid infarten till parkeringen. Och alla i personalen är så himla trevliga. Jag säger det igen – Alla i personalen är så himla trevliga!

Flera gånger om dagen är barnbokskaraktärerna/skådespelarna på plats vid ”sin scen” för sångstunder, en kram, att svara på frågor och berätta om platsen vi är på. I Katthult pratar de småländska och ja, skådespelarna är helt enkelt fantastiska att engagera sig med barn – och vuxna. Jag reflekterar över alla skådespelarproffs och serviceproffs vi möter under två fullspäckade dagar. Det här betalar jag gärna för!

Som en jätte i ett miniatyr-Vimmerby 💛

Mamma och son som båda älskar Astrid Lindgrens Värld.

Gå in i sagornas värld.

5 tips inför ditt besök på Astrid Lindgrens Värld
Det finns mycket mer att beskriva om fantastiska Astrid Lindgrens Värld. Efter hemkomst pratar jag om besöket med en kollega som har yngre barn. Hon och barnen var på fantastiska platser i parken som jag inte ens såg. Med två heldagar á 8 timmar i parken så har vi inte upptäckt allt fantastiskt som finns. Här kommer 5 korta tips inför ditt besök:
1)
Se karta och program föreställningar innan besöket och gör i alla fall en preliminär plan. Att resa/göra utflykt med barn underlättar alltid med viss planering framför bara spontanitet. Planering spräcks såklart när du reser/gör utflykter med barn, men att ha någon hållpunkt för extra önskvärda upplevelser underlättar. Annars riskerar du att aldrig kunna göra nr 2 nedan.

2) För bästa platser bör du för de största föreställningarna (se ovan) vara på plats 20-30 min före start. Knappt 10 minuter före föreställningens start börjar det hända lite saker vid scen att titta på. Särskilt angeläget om ni är fler än två. Och se tipset nedan!

3) Se upp för blodsockerfall. Packa russin, nötter, fikabröd, dryck och alla blir mycket gladare. Detta används också med fördel i väntetiden ovan. Vi hade även pannkakslunch med medhavd picknick vid en av väntetiderna inför föreställning – effektivt 🙂

4) Packa picknick. Det finns gott om platser i parken för medhavd picknick och även att grilla korv och dylikt. Hyr en skrinda vid entrén (30 kr) där du kan dra dra både picknick och trötta barn. Jag vill dock också uppmärksamma det riktigt bra och prisvänliga restaurangutbudet. Vi hade medhavda pannkakor för en lunch, nästa dag åt vi på Majkens mat – suveränt god mat till rimlig pris (barn från 65 kr, vuxen från 110 kr. Laxen nedan 125 kr).

Småländsk husmanskost på Majkens mat med vuxen- resp. barnportioner för alla rätter.

5) Tänk på barnets/barnens ålder! Här passar min resa med barn-bok lika bra för ett besök på ALV. För utmaningarna/ behoven/glädjeämnen är desamma som vid en utlandsresa! En rastlös 2-åring har inte samma tålamod som en 5-åring enligt punkt 2 ovan. Önskemålen vad att göra i parken, varierar beroende på barnets ålder. Är du som vuxen jättesugen på vissa föreställningar enligt min beskrivning ovan? Fundera – ärligt – hur tror du att dina önskemål harmonierar med barnets? Har ni barn i olika åldrar så bör kanske familjen dela på sig ibland. Låt 5-åringen som gärna väntar på att se Emil göra det utan att bli störd av ett 2-årigt syskon med klipulver i rumpan (och ta hänsyn till övrig publik). Jag upplevde knappt något problem med detta, men detta scenario hände: efter 45 min (!) med bök, sparkar i ryggen (på mig), störande skrik för en stor del av publiken gav en familj äntligen (!) upp och en förälder lämnade med yngsta barnet. Att lämna en fullpackad publikplats under pågående föreställning (!) med ett skrikande barn över axeln är dock inte så lätt … ”Allt har sin tid”, visst 😉 (Ps! Min bok kan även köpas via mig till specialpris 70kr + frakt 49 kr) Tack Astrid Lindgren för dina fantastiska sagor som förgyllde min barndom.

Boende Vimmerby
Vi checkade in på charmiga och plånboksvänliga Smålandsbyn (fd ”Pippihuset”), ca 2 kilometer från ALV. Det är faktiskt här som idéen till Astrid Lindgrens Värld föddes, då grundaren av Smålandsbyn också är en av tre initiativtagare och grundare av nu så älskade Astrid Lindgrens Värld. Se Rosita reser presentation Villa Gulekul i Smålandsbyn, inklusive massor med bilder!

Charmigt boende i Villa Gulekul.

One thought on “Toppbetyg Astrid Lindgrens Värld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *