Tu man hand mor och son i Paris

”Jag tog äldsta sonen på en långhelg till Paris. Bara han och jag. Det var en fantastisk resa. Och vi kom varandra närmare än på länge”.

AnnCharlotte Jägberg är mamma, journalist och redaktionschef på Året Runt. För Rosita reser skriver hon om en resa på tu man hand med äldsta sonen till en av världens vackraste städer. En resa med fokus på umgänge.

Vi hade fått tipset från flera håll: När ni har flera barn; se till att göra en resa med bara ETT av dem. Åk bara en vuxen och ett barn. Ni kommer inte att ångra er.

Jag och min man har fyra killar. Vi har rest en hel del hela familjen och i lite andra olika konstellationer. Men aldrig tidigare har vi delat upp oss med bara var sitt barn.

Vi bestämde att våra två äldsta killar skulle få välja (inom rimliga avstånds- och kostnadsgränser) en resa med en förälder i 10-års present. De blev jätteglada!

Valet av stad var enkelt för Simon. Han ville se Eiffeltornet.

Jag letade länge innan jag hittade en lämplig kombination av flyg och hotell och hittade den bästa dealen hos Ving. När man är borta tre dagar (två nätter) är det viktigt att få ut så mycket tid som möjligt på resmålet, till ett rimligt pris. Vi reste med tidigt flyg från Stockholm med Air France en lördag och ett kvällsflyg hem på måndagen. Hotell Touring där vi bodde har perfekt läge nära la Fayette och Opera Garnier. Touring är ett trestjärnigt litet familjehotell med ok standard, rent och välstädat och frukostbuffé ingår. Totalpriset för flyg och hotell blev 5 300 kr (okt. 2012).

Resan – en upplevelse i sig
Att gå upp i ottan med sin 10-åring, sätta sig i en taxi och åka till Arlanda, bara vi två, är supermysigt. Speciellt när man vanligtvis är en hel klan som ska iväg. Bara känslan att kunna sitta och prata ostört och ge ett av sina barn odelad uppmärksamhet, bara de timmarna är värt pengarna.

Vi tog oss snabbt och smidigt in till Paris med tåg från Charles du Gaulle. Från tågstation Gare du Nord var det ca tio minuter promenadavstånd till vårt hotell. Vi lämnade väskorna på rummet och gav oss genast ut på upptäcktsfärd i stan.

Sedan följde tre underbara dagar av tid tillsammans i en av världens vackraste städer.

Vi tog långa promenader och upptäckte staden. Vi såg alla sevärdheter som är värda att se. Vi satt länge på restauranger och åt god mat och pratade. Vi gick i mängder av teknikaffärer (sonens val!). Vi var på bio och vi hängde på hotellet.

Det är väldigt lätt att åka med en tioåring. De är väldigt intresserade av det mesta. En storstad med allt vad det innebär funkar hur bra som helst!

AnnCharlottes Paris-tips!
Promenera! Bästa sättet att upptäcka en storstad med ett barn. Du får en helt annan känsla för staden än om du åker exempelvis Metron. Ni kan göra det som faller er in utan att behöva planera allt i detalj! Tänk dock på att ha bra skor och att barn inte orkar lika mycket som vuxna.

Lös en flerdagsbiljett på Hopp-on, hopp-off-bussarna! Ett perfekt sätt att ta sig runt till ”allt” du vill se till en bra peng när du inte orkar gå mer. Det finns en enklare engelsk variant av hörlursguidning som passar perfekt för en 10-åring. Som extra bonus kan ni använda bussarna som rena transportmedel hur mycket som helst mellan utflyktsmålen.

Lägg lite extra pengar för ett bra läge och ok standard på hotellrummet. Storstadssemester med barn innebär också mycket tid på hotellet. Det underlättar och höjer resan.

Boka Eiffeltornsbesöket hemifrån! Då slipper du timmar av köande. Det finns många företag som erbjuder biljetter på nätet. Det kostar lite mer men är värt de insparade kötimmarna.

• Tänk på vad ni vill göra tillsammans! Släpa inte runt ditt barn på shoppingrundor om hen inte själv vill. Sitt istället länge på restauranger, flanera, fika och prata. Det är SÅ underbart att bara ha fullt fokus på att vara och prata med sitt barn.

Gå på bio! Det är mysigt att gå på bio utomlands. Tänk på att det kan vara svårt att hitta filmer som inte är dubbade till franska. Vi såg bio på UGC i les Halles som visar filmer på originalspråk (Metro: Chatelet les Halls).

Skribent och resenär: AnnCharlotte Jägberg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *