Vandra i bergen på Gran Canaria med bebis

Nyblivna mamman och träningsinstruktör Ann reste med sin 11 veckor gamla son till Gran Canaria för att uppleva berg och hav. Hon konstaterar att vissa ambitioner var för höga men att en ny vandringsresa är bokad.

Ann är en aktiv 32-årig tjej som arbetar som projektledare och som träningsinstruktör på SATS. För 16 månader sedan blev hon  mamma till en glad kille som heter Sebastian och bor tillsammans med maken Kalle på Södermalm i Stockholm. Bådas liv innehåller mycket träning, Ann styrketränar och dansar och Kalle är instruktör för Capoeira, en brasiliansk kampsportdans.

Ni valde att vandra på er första resa med barn, varför detta reseupplägg?
– Vi bodde på Gran Canaria vintern 2009-10. Min man arbetade med guidade vandringsturer där och vi längtade tillbaka till bergen. Våra vänner som arbetade kvar skulle lämna ön i april och därför reste vi redan när Sebastian var 11 veckor gammal. Annars hade vi nog inte rest så snart berättar Ann.

Hon funderar lite och konstaterar, ”när jag tänker tillbaka så var det jättesmidigt att resa med så liten bebis som inte åt annat än det jag ammade”.
Det här är också Gran Canaria. Fjärran från turistresmålen på sydkusten.

Berätta om reseupplägget med hänsyn till att ni vandrade med bebis.
– Vi bokade en charterresa med flyg och hotell och valde att hyra bil för att smidigt kunna transportera oss runt på ön och upp till bergen. På vägen från flygplatsen till hotellet stannade vi och provianterade på den stora mataffären Carrefour så att vi hade det vi behövde av  blöjor, snacks, dryck och frukost för hela veckan.
En liten Sebastian på sitt första utlandsäventyr.

Ann berättar att de i packningen hade med sig både surfbräda och klättringsutrustning.
– Ambitionsnivån för lite för hög, det fanns inte tid för att surfa. När vi var uppe i bergen så hade vi en vän med oss som tog hand om Sebastian när vi klättrade.
Ann konstaterar att ambitionsnivån var för hög när surfingbrädan togs med men klättrade gjorde de!

Vad är dina praktiska tips inför en aktiv resa med små barn?
– Eftersom Sebastian var så liten så behövdes endast bärsele, men det finns ryggsäckar som man kan bära större barn i på ryggen. Det är praktiskt att vara två vuxna så att man kan turas om att bära barnet och matsäcken. Vi bokade vandringen med Rocky Adventure innan vi reste. Jag tycker att det är roligt att planera för och ha något att se fram emot. Det är annars lätt att det bara blir häng vid poolen.

Ann och maken Kalle till vänster, tillsammans med vänner och två bebisar.

Hur är bergen på Gran Canaria att vandra i med små barn?
– Det finns många olika vandringsleder, både lättare och svårare. När du vandrar med barn bör du välja en kortare vandringsled och om barnet väger mer än 12 kan det nog bli för tungt. Annars är det nog lämpligt att vänta till barnet orkar gå lite längre sträckor, i 6-7 år åldern skulle jag gissa på.

Ann är lyrisk när hon beskriver miljön.
– Utsikten och naturen i bergen på Gran Canaria är hisnande och helt annorlunda från sydkusten med turistresmålen.

Hon berättar att de första sex månaderna på året är ön som mest grön även i bergen. Lyckas du pricka in din vandring när körsbärsträden blommar i februari så är det alldeles särskilt vackert.

Slutligen Ann, har familjen någon ny resa planerad?
– Vi åker till Mallorca i sommar och ska bo i Puerto de Sóller. Vi har aldrig varit där tidigare, det verkar vara en mysig by omgivet av bergen. Vi planerar att vandra lite och så har vi hyrt bil för små utflykter. Vi har blivit rekommenderade hotell Marina och har bokat halvpension där. Nu när vi reser med barn känns det smidigt att inte behöva leta efter en restaurang att äta på både till lunch och till middag, avslutar Ann.

 

One thought on “Vandra i bergen på Gran Canaria med bebis

  1. Gran Canaria verkar vara en väldigt trevlig plats att besöka när det gäller vandring. Själv har jag varit på Azorerna och tagit kortare vandringar – kan rekommenderas för de som vill ha en lugn semester med lite djungelutflykter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *