Vandring i Makrigialos, Kreta

Vad kan man göra i den lilla turistorten Makrigialos på Kreta? Missa inte vandringen till Pefki för en vacker, och svettig, naturupplevelse.  Bergsvandringen blev ett av mina bästa semesterminnen!

Följ med ”Rosita reser” på en naturskön vandring som blev ett av de finaste semesterminnen.

Mäktig naturskön vandring i lilla Makrigialos
Vings hotell Sunwing Makrigialos Beach och Ocean Beach Club lockar många svenska barnfamiljer. Det är härliga hotell (läs Rosita resers hotellpresentation OBC här, från 2015) men ta dig utanför charterhotellen för mäktiga genuina naturupplevelser. Strax nedanför O.B.C utgår den ca 13 km långa vandringen (fram och tillbaka). Den här upplevelsen är en av mina bästa semesterminnen. Känslan sitter kvar länge …

Njut av orörd natur och orörda marker på en välgörande vandring för både kropp och själ.
Gör vandringen så tidigt som möjligt på morgonen. Solen gassar rejält på Kreta.

Tydlig vägmarkering gör det lätt att hitta vandringsleden mellan Makrigialos och Pefki.

Bra att veta om vandring Makrigialos-Pefki
Här är information och tips kring vandringen Makrigialos -> Pefki, sådant som jag själv delvis saknade att ha när jag googlade info.

1) Sträckan är ca 6,5 km enkel väg visade min GPS på smartphone. Byn Pefki är mycket liten och jag bedömer sannolikheten att få tag på en taxi för återresan är svår. Förbered dig därmed på att gå samma väg tillbaka – och bunkra vatten för 13 km.  Förslagsvis, åk taxi dit och gör vandringen tillbaka. Men, vandringen tillbaka – nerför – är delvis tuffare (se mer info om varför längre ner).

Lilla Pefki är en liten och slumrande by. Notera det vita kapellet högt upp på en klippa.

2) Vandringen är medelsvår, inte rekommenderad för barn. Mina unga tonårsdöttrar hade fixat vandringen – men de var inte intresserade av den arla morgonen … Och de hade gnällt en del ”Är vi inte framme snart? Det är så varmt”, så personligen föredrar jag vandringen med vuxet sällskap, som liksom mig njuter av vyerna.
Vandringen börjar ”lätt” (detta är relativt beroende på värme och din form) med bred väg med underlag grus och ”rullstenar”. Därefter blir den svårare med både snäva och branta passager med underlag av varierat grus, stora stenar, vassa stenar och ”rullstenar”. Var uppmärksam på var du sätter fötterna. Men åå så vackert!

Första delen av vandringen är smidig att gå ”underlagsmässigt”.

Vandra över stock och sten. Följ ”skyltningen” med röda pilar.

Oops, den röda pilen är riktmärket för vandringsleden. Och jodå, här kommer även en fullvuxen man igenom.

4) Tänk på/ta med dig: smörj in dig med solkräm, ha gåvänliga skor, keps och/eller solglasögon, kontanter, mobiltelefon – men var uppmärksam på att du troligtvis inte har täckning överallt. Vatten (!) och gärna frukt eller dylikt. Promenera tidig morgon, framförallt i högsäsong. Förslagsvis med start redan ca kl. 07.00-07.15. Du bör göra vandringen tillsammans med någon. Jag gick själv, men reflekterade över riskerna om jag skulle ha fallit och skadat mig eller dylikt. Jag slant på underlaget några gånger. Det hade inte varit skoj att skrapa upp ett sår alternativt göra mig illa ordentligt och ha några kilometer att vandra i gassande sol. Under vandringen (+2 timmar) mötte jag två sällskap. Men, allt gick bra! Jag var försiktig.

Bär med dig vatten och ha helst sällskap under vandringen.

5) Följ markering E4 på små gula märken samt också flera skyltar. Vid mer otillgängliga platser är vandringen markerad med målade röda pilar (se bilder högre upp).

Följ den gula markeringen E4. En ”E4” inte alls likt motsvarande i Sverige 😉

Följ pilarna och njut.

6) Min vandring tog ca 2 timmar och 25 min, inklusive fotostopp och ”njutnings-stopp” och mycket begränsad jogging. Vandringen tillbaka var enklare på så sätt att jag då var bekant med sträckan. Men, alla delar av sträckan som var tuffare på vägen till Pefki var ännu tuffare på vägen neråt. Var noga med att du är stabil på foten. Det är lätt att tappa fästet på  grus med stora rullstenar osv. Särskilt om du är trött och solen gassar allt mer.

Gröna sköna Kreta. Det här är sådan harmoni.

Vandringskartan finns på flera ställen längs vandringen.

7) Gör det! Vandringen ger dig en så annorlunda upplevelse jämförelse hotellivet på O.B.C och Sunwing. Med risk att låta prentatiös – en vandring i arla morgonstund är en lisa för själen. Låt inte för många dagar av semestern passera innan du ställar alarmet och smyger upp innan familjen vaknar. Vem vet, du kanske får mersmak av ”harmoniska energikickar” på familjesemestern. Med dessa tips,  info och bilder så är du väl förberedd.

Morgonstund har persika och espresso i mun.

Strandjogg på stranden i Makrigialos är också en guldstund på morgonen.

Ha en härlig naturupplevelse på gröna sköna – och heta – Kreta. Läs mer om mina Kreta-tips (från 2015) HÄR – uppdateras med restaurang- och strandtips).
Kram Rosita

Ett av mina finaste semesterminnen var vandringen till Pefki.

One thought on “Vandring i Makrigialos, Kreta

  1. Nu är jag förvisso en morgontrött person men till och med jag skulle nog orka hasa mig ut på en sån här fin vandring! Bra guide och vilken fin miljö dessutom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *