Vasamuseet – från vrak till världsklass

När ålderman möter barnslig ungdom kan det bli hur spännande som helst. Från vrak till världsklass helt enkelt. Skippa leklandet och ta med barnen på en spännande historieberättelse som fascinerar. Är du riktigt modig kan du se stackars Adam som inte hade en chans att rädda sig.

Det nästan 400 år gamla Vasaskeppet fascinerar både liten och stor. Skeppet låg på havets botten i 333 år (!) och ändå består det vi skådar till 95 % av orginalmaterial. Gratis familjerundvisning ca 25 minuter ingår i inträdet och den tiden är faktiskt kortare tid än Vasaskeppets seglats.
Vasaskeppet består till 95 % av orginalmaterial.

Ansikte mot ansikte
Av de 150 personer ombord omkom ca 40 personer trots att fartyget sjönk strax utanför den hamn den nyligen lämnat. Flertalet ombord var nämligen inte simkunniga och stackars Adam som befann sig allra längst ner i skeppet för att styra båten hade inte en chans att ta sig upp. Adam fick sitt namn då han var den första drunknande människan som togs upp från skeppet.  Vågar du kan du se hans skelett. Vågar du inte så kika inte längst ner …
Dykardräkt á la 100 kg för att bärga Vasaskeppet

Varför sjönk Vasaskeppet?
Skeppet hade 64 stycken kanoner och varje kanon vägde som en bil. Under guidningen (familjerundvisningen) förklaras vilka som var de två avgörande orsakerna till att Vasaskeppet sjönk. Det kommer jag inte berätta för dig. Ta istället med dig barnen och besök Vasamuseet och upplev massor med spännande och allmänbildande information.

Rekonstruktion av skelettet till ”Adam”. Han bedöms ha varit 35-40 år gammal, 165 cm lång och vid god hälsa men att han  i sin ungdom hade fått ett slag i ansiktet därav skadan på näsan

FAKTA
Inträde:
Vuxen 110 kronor. Barn 0-19 år gratis
Familjerundvisning: barn 4-6 år och för barn från 6 år


Skelettet av ”Adam” och fler visas i utställningen ”Ansikte mot ansikte” 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *