7 citytips för 48 timmar*

Tvåbarnsföräldrarna Helene och Claes värnar om att vårda kärleken i sitt uppdrag familjen. Åtta weekendresor har det blivit sedan de blev föräldrar*. Här bjuder Helene på inspiration och tips från de besökta städerna.

Helene konstaterar att det viktigaste inte är resmålet i sig, utan att få komma iväg tillsammans. Flera av städerna de har besökt har inte stått högst på önskelistan av platser att besöka men att dessa har överraskat mycket positivt.
– Jag hade låga förväntningar på både Riga, Berlin, Amsterdam och Dublin men blev oerhört glatt överraskad. I dessa städer får man också lite mer för pengarna än i London, Paris, Rom och New York. Det finns så mycket att uppleva på kort avstånd i Europa och varje stad har sin charm.

Dublin överraskade positivt på paret

Cityinspiration
Här ger Helene inspirerande tips på sevärdheter, restauranger och saker att göra för de åtta städer paret har besökt sedan de blev föräldrar.

London – “jag minns än idag vår fantastiska tvåtimmars lunch i Notting Hill på Electric Brasserie. I Notting Hill besökte vi även den trendiga loppmarknaden. En kväll åt vi middag på Jamie Olivers restaurang Fifteen vars koncept är att anställa och lära upp arbetslösa ungdomar och därmed få in dem i arbetslivet och öka deras intresse för vällagad mat. Vi besökte också vänner strax utanför London”.

Helene på Jamie Olivers restaurang Fifteen i London

Riga – “endast 30 minuters flygresa till Riga och tio minuter med taxi till centrum. Jag var gravid och vi åkte därför mycket taxi trots att det är enkelt att gå runt i staden. Tur att det var billigt att åka taxi! Vi besökte den lokala saluhallen som låg i en zeppelinarhangar. Där satt lettiska gamla gummor och sålde egenplockade smultron. En kontrast till de yngre nyrika som körde runt i dyra bilar i city. Shopping i trendiga Berga Bazaar där vi också avnjöt en middag på italienska Felini Restaurant. I Riga kan du också få billiga spa-behandlingar”.

Gravid i Riga och snart tvåbarnsföräldrar

Rom
 – “en klassiker med sevärdheter av världsklass. Dock är det långa köer till dessa. Lyxmärken i överflöd. Framför all fantastisk mat och viner. På minsta lilla ”hål-i-väggen-fik”, får du en perfekt gjord macchiato. Vacker stad, snyggt klädda människor med hög stilfaktor. Vi svalkade fötterna i Fontana di Trevi, då det var hög temperatur under våra dagar där. Det var kanske en aning för varmt under dagarna, medan de ljumna julikvällarna var magiska”.

I Fontana di Trevi svalkade paret fötterna i ett hett Rom.

Paris – “brasserie & bistroliv i latinokvarteren. Bara att sitta på ett brasserie med ett glas vin och lyssna på människorna runt omkring som har livliga diskussioner på franska var en njutning. Caféliv med gott kaffe, croissant och pain de chocolat. På de restauranger vi besökte fanns det inte engelska menyer. Det är en tjusning i sig att gissa till sig vad som står på menyn”.

Romantiska och vackra Paris

Berlin – “mina lågt ställda förväntningar överträffades med råge. Vilken skön stad! Vi åt middag på Spindler & Klatt, som efter middagen förvandlades till en nattklubb. Den andra kvällen åt vi middag på Schneeweiss, med snövit inredning. Vi åkte guidad båttur på floden Spree. Längs floden finns det konstgjorda stränder där man kan sitta i en solstol med en kall öl. Lite bohemisk känsla i staden med mycket konst, gallerier och fotomuseum”.

Helene går i vitt liksom inredningen på Schneeweiss

Amsterdam – “vi hyrde cyklar och cyklade från morgon till sen kväll. Staden som är en av de mest cykelvänliga i världen har smala gator och få bilar. En härlig känsla att lära känna staden genom att cykla och samtidigt insupa stadens dofter. Vi åkte på en guidad båttur längs de många kanalerna. Vi besökte även här Jamie Olivers restaurang ”Fifteen”.

Amsterdam – en cykelvänlig stad

Dublin – “den största behållningen här var människorna. Alla vi träffade var vänliga, avslappnade och hade mycket humor. Det är livemusik på många pubar. Vi besökte lördagens lokala matmarknad där vi åt de godaste och pinfärskaste ostron vi någonsin ätit med vin i plastmugg till. En middag åt vi på Rustic stone, med ekologiskt tema, som ägs av en av Dublin´s mest kända TV-kockar”.

Pinfärska och goda ostron serveras med vin i plastmugg i Dublin

New York – “här var vi fyra dagar. Då båda hade besökt staden tidigare och varit på många sevärdheter var det inte dessa vi åkte hit för. Det var för att återuppleva stadens puls och enorma energi. Känslan av att befinna sig i världens medelpunkt. Bara att åka tunnelbana är en upplevelse i sig. Vi åt på tre av krogkungens Keith McNallys restauranger; BalthazarMinetta Tavern och Pulinos“.

På r
estaurang Pulinos i New York

Cityinspirerad?
Läs tidigare artikel om hur Helene och maken Claes vårdar kärleken genom årliga weekendresor, här.
* Tillägg till rubrik och ingress: Cityresmålet New York för den lite längre cityresan än 48 timmar

One thought on “7 citytips för 48 timmar*

  1. Pingback: Tävla och vinn guideböcker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *