Wien – vacker och lättillgänglig

Byggnader och palats likt fluffiga vita bakelser, historia och kultur i överflöd och ljuvlig Sachertårta förenat på en yta så stor att du bekvämt hinner med under en och samma promenad.

Wien är en charmigt elegant och ren stad som med dess småskalighet och smidiga navigeringssystem med lokala transportmedel kan upplevas som en småstad. Samtidigt ryms här världskända historiska platser och ett läckert caféliv.

De flesta av Wiens sevärdheter ligger centralt i Innere Stadt. Strosa längs gågatan Kärntner Strasse som börjar vid den gotiska katedralen Stefansdom, och inte tar slut förrän uppe vid Hotel Sacher och Wiens berömda operahus. Längs vägen hittar du butiker, caféer, restauranger och varuhus. Vik gärna av på någon av de smala sidogatorna, och du finner charmiga antikvitetsaffärer, herr- och damekiperingar och naturligtvis många resturanger där du kan äta en klassisk wienersnitzel eller en smakfull Bratwurst från en enkel korvkiosk.

Har du promenerat så här långt har du inte långt till Wiens största marknad Naschmarkt. I början av den öppna marknaden säljs allt från charkuterivaror till grönsaker och därefter avslutas den som en loppmarknad.

Wien andas kultur från fornstora dagar. Här kan du uppleva klassisk musik från de stora tonsättarna Mozart och Strauss. I nästan varje hörn finns ett café och vill du äta en äkta Sachertårta gör du det på Hotel Sacher. Och varför inte avnjuta din Wiener Melange på Café Demel med ursprung från 1786. Här kan du även få betrakta hantverket när bakelser och tårtor skapas.

Strax ovanför operan ligger Naschmarkt och i början av den öppna marknaden säljs allt från charkuterivaror till grönsaker och avslutas med en loppmarknad. I anslutning finns också flera mat- och ölstånd där det är trevligt att ta paus och insupa folklivet.

Schönnbrunn, sommarresidenset till kejsarhuset finns med på UNESCO´s världsarvslista och är ett självklart utflyktsmål. Till slottet hör en stor och vacker park. Här finns bland annat ett zoo och en lekpark (besök mot avgift). Till Schönnbrunn tar du dig lätt med tunnelbanan från Karlstadt, men beräkna att det tar cirka 45 minuter från innercity.

Ringstrasse & Innerstadt
Få en bra överblick över staden och se flera sevärdheter genom att åka spårvagn eller buss på Ringstrasse. De äldre och centrala delarna finns innanför ”Ringen” = Ringstrasse. Smidigast är att köpa ett ”Vienna Card” som gäller för alla lokala kommunikationer under X antal timmar/dygn. Dessutom får du rabatt på flera museer och andra sevärdheter. Pausa och avnjut en ljuvlig Sachertårta.

Stefansdom
Den ståtliga gotiska katedralen centralt beläget vid ett trevligt torg med närhet till restauranger och butiker.

Smidigt på flera sätt
Wien är en lättillgänglig stad att uppleva, och det är lätt att lokalisera sig. Det beror på stadens logiska uppdelning i 23 olika distrikt där siffran framför gatunamnet på skyltarna anger vilket distrikt du befinner sig i, t ex ”1. Kärntnerstrasse”. Ju lägre ifrån centrum desto högre siffra. Du flyger hit på cirka två timmar och flygplatsen Schwechats ligger knappt två mil från de centrala delarna dit du tar dig billigt med flygbuss eller taxi på runt 20 minuter. För taxi hela vägen till hotellet beräkna en kostnad på runt 30-45 euro.

Wien erbjuder en avstressad citysemester med en blandning av stora sevärdheter, vackra miljöer och smakrika pausstopp. En äkta österrikisk schnitzel hör naturligtvis också till. Wien är en storstad jag gärna besöker igen.

Två städer på samma resa
Planerar du några dagar längre än en weekend kan du passa på att besöka ännu en vacker stad. Du tar dig med smidigt med tåg till Salzburg, på lite drygt två timmar. Biljetten köper du ombord på det tåget, med lågprisbolaget Westbahn kostar en enkelbiljett knappt 24 euro/vuxen. Salzburg är vackert som ett vykort och du kan nästan se Julia Andrews dansa på sluttningarna på snöklädda alptopparna. Här kan du besöka Mozarts födelsehus eller den berömda parken Mirabell-parken.

FAKTA (uppdaterat maj 2014)
Mat & dryck
Coca Cola ca 3 euro. Caffe Latte ca 3 euro på vanligt café och ca 5 euro på ett finare café som t.ex. Café Demel. En bit Apfelstrude ca 4,70 euro. Dagens lunch ca 9 euro, pizza ca 10 euro och en varmrätt runt 20 euro. Klassisk Wiener Schnitzel från ca 18 euro.

Kommunikationer
En enkelresa från tunnelbanestationen Karlsplatz till Schönbrunn kostar 2,10 euro. Biljetter kan köpas i automaterna på stationen med kort eller kontanter. Tåget mellan Wien och Salzburg med lågprisföretaget Westbahn kostar 23,90 euro per vuxen och tågresan tar 2 timmar och 20 minuter. Tåget går från Wien Westbahnhof och avgår ca 1 gång per timme. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *