Tips när du ska köpa semesterhus

Att alltid betala för hotellrum eller hyra stuga på semestern blir dyrt i längden. Att istället köpa ett fritidshus har många fördelar. Det blir din egen lilla oas dit du kan resa på helger och semestrar. Här hittar du bra tips som du bör tänka på inför ett köp.

Jämför många olika hus

Begreppet fritidshus innefattar alla sorters hus som är avsedda för tillfällig bostad på semestern eller fritiden. Det inkluderar större villor och skärgårdshus såväl som små torp och stugor. Ett första steg är att fundera över just dina preferenser och budget. Därefter är det bra att jämföra flera olika semesterhus för att bilda dig en bättre uppfattning om marknaden. Hos Boneo.se hittar du många olika fritidshus till salu i Sverige. Här kan du enkelt och smidigt hitta, köpa och sälja olika bostäder. Här finns ett stort utbud av fritidshus och det är därför en mycket bra plattform för att hitta just din drömbostad för semestern. Här hittar du nybyggnationer såväl som ruffiga torp. Boneos digitala verktyg och unika algoritm matchar effektivt ihop rätt bostad med rätt spekulant. Det är mäklarföretagen Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, SkandiaMäklarna, Mäklarhuset, HusmanHagberg, ERA och Mäklarringen som står bakom sajten.

Fundera på läget

När det gäller fritidshus är läget avgörande eftersom det är här du ska spendera en stor del av din semester. Huset bör dels ligga inom rimligt avstånd, men även passa just dina semesterdrömmar. Mycket går att fixa och ändra med ett fritidshus, men just läget förblir detsamma. Välj därför område med omsorg och tänk på avståndet till din permanenta bostad. Om du vill kunna åka till semesterbostaden över helgen bör den ligga relativt nära där du bor. Om du däremot planerar att åka dit mer sällan, men stanna längre så spelar avståndet mindre roll.

Fundera även på om läget passar dina behov och intressen. Vad är viktigt för dig? Vill du vara nära vattnet, skogen eller något annat? Kanske har du en koppling till ett visst område och vill ha ett fritidshus i närheten. Kolla även upp kommunikationer och solläge innan du köper huset.

Kontrollera husets skick

När det kommer till fritidshus är det extra viktigt att kontrollera husets skick. Det kan vara charmigt med lantliga torp med små skavanker, men det är viktigt att vara realistisk. Du bör bland annat ställa dig frågan om du har råd att reparera och fixa huset vid behov. Om du inte har kunskap att åtgärda vissa saker själv bör du även budgetera för hantverkare. Det är en god idé att leta efter relativt nybyggda semesterhus om du vill undvika fix och reparationer. Tänk på att du som köpare har skyldighet att undersöka huset innan köpet. Kontakta en besiktningsman och en elektriker som går igenom hela huset för att upptäcka eventuella fel.