Familjesemester

ÄventyrssemesterÄventyrssemester

SemestertipsSemestertips

Vandra på familjesemestern

Att göra en vandring som familj är både roligt och en stor utmaning. Det kommer skapa mycket gemenskap och ge era barn minnen för livet.

Hitta rätta vandringen

Om ni ska vandra på semestern är det viktigt att ni hittar en vandring som fungerar och känns spännande för era barn. Det kan vara klokt att ni sätter er ner och tittar på olika vandringar tillsammans, som att vandra Vasaloppet, delar av Kungsleden, en dagsvandring i skärgården eller vart ni nu tänker åka på semester. Finns det bra vandringsleder i närheten av er bostadsort? Ett tips är att kolla vilka vandringsleder som finns vid er närmaste nationalpark. Kronprinsessan Victoria har vandrat i alla svenska landskap och hennes bok kan ge god information och inspiration. Om det är första gången som ni ska varandra som familj ska ni satsa på en dagsvandring eller en led där ni kan sova över i relativt bekväma stugor. Eller så testar ni på att göra en minivandring hemma med tält. Ni hittar en stig som ni går ett par kilometer efter, slår upp tältet, sover över och vandrar tillbaka. Bara det kan vara ett stort äventyr för era barn.

Vandra i fjällen

Det är många familjer som väljer att vandra i fjällen. Det finns många leder där ni kan bo i stugor. Det kan vara klokt att hitta en vandringsled där det inte är för långt mellan stugorna. Tänk på att det tar längre tid och är jobbigare att gå i terräng, än att promenera samma sträcka på asfalt. För att dina barn verkligen ska tycka om att vandra är det viktigt att första familjevandringen blir rolig och någorlunda bekväm. Målet måste vara att ha gemenskap, inte få för många skavsår, äta god mat och skapa minnen för livet. Inte att nå en särskild fjälltopp. Jämför er absolut inte med andra familjer.

Utrustningen

Se till att alla har bra skor på fötterna. Med fördel vandringskängor eller stabila sportskor. Ni ska även se till att skorna är ”ingådda”, alltså använda innan ni beger er ut på vandringen. Nya skor ger ofta skavsår. Att vara ute i naturen innebär också att känna av naturens element på nära håll, särskilt om ni vandrar i fjällen. Ni måste vara beredda på både stekande sol, regn, vind och eventuellt snö – även mitt i sommaren. Oavsett var ni vandrar är det viktigt att ni har med mycket vatten, sovsäckar och god mat att äta. Ta med torr mat, som pasta och soppor, så blir det inte så tungt att bära. Glöm inte heller att ta med något salt, då just vätska och salt är viktigt för att ni ska må bra. Släng också ner ett par extra chokladkakor. Det kan vara bra vid riktigt jobbiga backar.

Jorden runt som barnfamilj

Den vanligaste utlandssemestern för familjer är ju charter. Men en och annan familj väljer att göra en jorden runt-tur tillsammans.

Resa jorden runt

Har du alltid drömt om att resa jorden runt, men hann inte göra det innan du fick barn? Eller så har du rest mycket och längtar efter att få komma ut på nya äventyr. Idag finns det faktiskt familjer som väljer att ta med barnen på jorden runt-resan. Likaväl som att ni kan åka på charter till Thailand, så kan ni ju ta flyget till Thailand på egen hand, åka tåg genom landet och ta er vidare till Australien. Eller ta flyget till USA och bila genom landet, för att sedan ta er vidare till Sydamerika. Att resa jorden runt som barnfamilj kräver mycket mer än att resa på egen hand, därför är det smart att läsa om andra familjer som har rest jorden runt, och få smarta tips i resemagasinet Vagabond och hos olika resbloggare.

Långsemester med barnen

En orsak till att det kan vara svårt att resa jorden runt med barn är ju att barn har skolplikt, vilket vi naturligtvis ska vara glada för. Om ni har mindre barn som inte börjat skolan kan det faktiskt vara riktigt smart att planera in en längre trip innan barnen når skolåldern. Många föräldrar tänker att det blir besvärligt att resa med 3-5 åringar, men planera resan väl och åk till länder som Australien och USA, så kommer det att fungera väldigt bra. Eller så semestrar ni i Europa. Om dina barn går i skolan får ni antingen resa under sommaren, förslagsvis till andra sidan jordklotet där det då är vintertid, eller så får barnen ta ledigt från skolan. Det finns familjer som valt att resa under ett helt år och att barnen under tiden går i skola på distans. Att resa ett helt år och få uppleva andra kulturer, kommer verkligen att ge era barn nya erfarenheter. De kommer inte vara samma personer när de kommer tillbaka. Det finns rent av svenska familjer som seglar jorden runt. Familjerna som har valt att åka iväg har varit nöjda med sina beslut.

Vart ska ni resa?

Om ni ska göra en kortare tur och ni har småbarn, så kan det vara klokt att satsa på USA, Australien eller Europa. Ska ni däremot vara ute under längre tid är det mer ekonomiskt att åka till Sydostasien eller Sydamerika.

Tågluffa som barnfamilj

Tågluffning har återigen kommit på ropet. Förr var det 20-åringar som reste runt med tåg i Europa, idag är det vanligt med både pensionärer och barnfamiljer.

Tågluffa i Europa

Det är verkligen en stor förmån vi har då vi kan köpa ett tågluffarkort och sedan resa runt i Europa utan att behöva tänka på att söka visum eller gå igenom passkontroller. Om ditt mål är att bara ta dig till Madrid så är det naturligtvis billigare att flyga. Men att åka tåg är bra för miljön och i framtiden kommer vi åka än mer tåg. Nuförtiden finns det väldigt många olika slags interrailkort att köpa. Du kan välja mellan att köpa X antal resdagar under en viss tid eller att du får resa hur mycket du vill. Oftast behöver du även reservera en plats, vilket kommer kosta mellan 20-400 kronor beroende på land och om det är sitt- eller sovplats. Du kan alltså inte bara sätta dig på tåget med ett interrailkort och sedan åka, som med ett SL-kort i Stockholm. Det kräver lite mer planering. Men det finns appar och hemsidor som hjälper dig.

Tågluffa med barn

Tåg är ett bra färdmedel för barn. De kan gå runt på tåget, det finns många toaletter, du kan ofta duscha och så finns det en restaurangvagn. På vissa SJ-tåg finns det även en lekavdelning. Detsamma gäller tågen ute i Europa. När du ska resa med barn kan det vara smart att inte göra för långa turer dagtid. Fokusera istället på att hitta några bra resmål där ni spenderar flera dagar på rad. Barn orkar inte resa lika mycket som vuxna. Ni kan också välja att göra längre turer nattetid. Att sova på tåg är någonting som barn tycker är väldigt mysigt och spännande. Då kan du avlägga långa sträckor som Paris-Madrid eller Wien-Berlin.

Varandra Vasaloppet

Har du åkt Vasaloppet? Eller föredrar du att vandra? Då kan du vandra Vasaloppet och gå förbi alla de stationer som du brukar se på tv.

Vasaloppet med skor

Nuförtiden kan man både åka Vasaloppet med skidor, ställa upp i Cykelvasan, springa Vasaloppet och vandra Vasaloppet. Sommartid är loppet en fin vandringsled med övernattningsstugor längs med vägen. Du kan välja att vandra alla de nio milen mellan Sälen och Mora, eller så vandrar du korta bitar. Det finns goda kommunikationer och även turistföretag som både kan lämna och hämta upp dig på plats. Naturen är väldigt behaglig och skön: du går förbi vattendrag, på mysiga stigar genom skogen och förbi stora myrar med möjlighet att träffa på både älgar, björn och räv. Se till att ha bra vandringsskor på fötterna, nog med mat och en skön sovsäck, så får ni en trevlig vandring. Hur lång tid det tar att vandra de nio milen beror på hur vana vandrare ni är och hur mycket ni vill utmana er.

Cykla Vasaloppet

Du kan ta med cykel eller hyra cykel på plats om du hellre cyklar Vasaleden. Om ni är en familj som vill vandra kan det vara smart att ta med cyklar till barnen. Då kommer de orka ”vandra” mycket längre än om de måste gå hela leden.

Bestiga Kebnekaise

Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg, är ett populärt äventyr. För att njuta av turen bör du vara i god kondition och gärna ha vandrat förr.

Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg, 2096 meter över havet, och är ett bergmassiv i Kiruna kommun. Det är ett populärt mål för vandrare som vill ha en utmaning. Nedanför topparna finns det en fjällstation där du kan sova över. Kebnekaise har två kända toppar: Sydtoppen och Nordtoppen. Nordtoppen kräver klätterutrustning och stor fjällvana, medan Sydtoppen inte kräver specialkunskaper.

Vandra inte ensam

För att bestiga Kebnekaise måste du vara beredd på både snö, vind och stekande sol. Du bör vara någorlunda vältränad, gärna ha vandrat i fjällen förut, så att du känner dig trygg med fjällvärlden. Det är stor skillnad att bestiga ett berg som Kebnekaise och att gå uppför en vanlig bergstopp. Utmaningar som Kebnekaise ska man inte göra själv, utan tillsammans med en familjemedlem eller vän. Du kan också delta i guidade turer upp till Sydtoppen. Om du inte är så van att vandra eller vara ute i naturen bör du satsa på att följa med en guidad tur. Nordtoppen är endast för vana bergsklättrare.

Ta bussen – spara tusenlappar

Om du vill kunna resa mycket så är buss ett väldigt bra alternativ. Du kan bokstavligen hitta biljetter för ett par hundralappar för att kunna ta dig ner på kontinenten.

Åka buss i Sverige

Busstrafiken fungerar väl över hela landet. Att ta bussen för en längre resa i Sverige tar förvisso ganska lång tid, då vi bor i ett stort och avlångt land. Men det är tämligen billigt och enkelt. Du tar dig över hela landet, även till små orter och byar. I långfärdsbussarna finns det alltid wifi och toalett, men du kan inte alltid köpa kaffe. För att göra bussresan bekväm behöver du ta med dig ett par vattenflaskor, smörgåsar och kaffe eller te. Under vägen brukar bussarna alltid göra längre pauser. Busschaufförerna brukar säga till var man kan köpa kaffe/mat och vilken tid bussen går.

Ta bussen till kontinenten

Om du vill göra en längre resa i Europa är buss ett mycket prisvärt alternativ. Från Cityterminalen i Stockholm kan du enkelt ta dig ner till kontinenten. Vissa busslinjer går med färja, medan andra kör runt hela Danmark. Du behöver inte boka din bussresa långt i förväg. Ta dig ner till kontinenten, besök en stad i ett par dagar och under tiden kommer du på vart du vill resa härnäst. Du bokar enkelt bussbiljetter online, men på vissa ställen kan du behöva gå till busstationen för att boka din tur. Du kan bokstavligen ta dig från Berlin till Prag för ett par hundralappar om du hittar rätt biljett. Förutom att buss är billigt och miljövänligt, så är det roligt att åka buss mellan mindre orter: du kan verkligen få uppleva den franska landsbygden eller åka förbi mysiga kuststäder i Italien.

Weekend i London

London är en av svenskarnas absoluta favoritstäder. Det är en härlig stad att besöka och det finns alltid något nytt att upptäcka.

Bo smart – bo centralt

Om du ska tillbringa en helg i London är det smart om du bokar ett så centralt boende som möjligt. Du vill att det ska gå snabbt att ta dig från Arlanda, till Heathrow och sedan till ditt hotell. Väl på hotellet vill du kunna ge dig ut på stan utan att behöva ta för många bussar eller åka tunnelbana. På kortare resor är det värt att betala lite mer för att bo centralt.

Sightseeing

Om det är första gången du ska åka till London, eller om du inte tycker att du har riktig koll på staden, så kan det vara smart att börja med en sightseeingbuss. Köp en dagsbiljett för en Hop on Hop off buss så hinner du se mycket av staden. Du kan också hoppa av vid olika attraktioner. Det absolut bästa sättet att uppleva London är dock genom att promenera. Ta med dig ett par bekväma skor, gå runt i staden, stanna till på kaféer och pubar, så kommer du uppleva London från dess bästa sida.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

rositareser.se – Allt för familjesemestern och äventyrsresorrositareser.se – Allt för familjesemestern och äventyrsresor